2011. június 30., csütörtök

Boltmustra: Írisz Gyógytár Baja Kossuth u. 8.

Ez a kis drogéria a város egyik fő utcáján található, pár lépésre a távolsági buszpályaudvartól és a Dunatáj Áruháztól, de a Jelky tér és a sétáló utca is közel van ide. Nem sokkal a nyitás után érkezem, ekkor még senki sincs a boltban. Mikor belépek, kedves középkorú, fekete hajú eladónő fogad.
A bolt nem túl nagy, és a választék sem túl széles, mindenből van egy kicsi. A bejárattól balra találhatók az ún. reform és diétás élelmiszerek, pl. magvak, lisztek (hajdina, köles, tönköly, rozs), tészták (inkább tönkölyből és teljes kiőrlésű gabonából).
Közben odalép hozzám az eladó, és kedvesen felajánlja a segítségét, amelyet ezúttal elfogadok, és úgy döntök, hogy "levizsgáztatom" a hölgyet egy kicsit. Először is megkérdezem tőle, hogy a speciális diétára szoruló emberek részére mit tud ajánlani.
Ekkor megmutatja nekem a lisztérzékenyek részére kapható termékeket, amelyeket elkülönítettek a többi reformételtől, és a helyüket cetli is jelzi. Az ő részükre speciális, kenyérsütésre alkalmas liszt, és többféle gluténmentes tészta is kapható. Megkérdezem azt is, hogy tejcukorérzékenyek részére mit ajánl. Ekkor megmutatja a különböző növényi anyagból készült tejeket, pl. szója, rizs, zab.
Ezek laktózmentesek, és abszolút nem bántják a gyomor-és bélrendszert. Az ő részükre is ajánlja még az eladó a különböző bio zöldség-és gyümölcsleveket is. Rákérdezek a lúgosító diétára is, hogy ezzel kapcsolatban milyen termékeket tud ajánlani. A hölgy most először bizonytalanodik el, erre a kérdésre ugyanis nem igazán ismeri a választ. Azért megmutatja nekem a Joshi Bharat- féle lúgosító teakeveréket. Ez egy többféle gyógynövényből készült filteres teakeverék, amelyet a szervezet eredeti lúgos ph-ját állítja helyre.
Ha már a teáknál tartunk, a hölgy jó szívvel megmutatja a különböző gyógyteákat is,amelyeket a Juva Pharma  forgalmaz, és elsősorban teakeverékek. Ami érdekes, hogy a kínai fogyókúrás termékekből (kapszulák és teák) viszonylag széles a választék, sőt még direkt külön helyet is csináltak nekik, amelyet cetli is jelez.
Rákérdezek a szépségápolási és gyógytermékekre is, ekkor a hölgy az üzlet jobb oldalán látható polcaira mutat, ahol szájápolási termékeket, gyógykenőcsöket és hennatartalmú biohajfestékeket látok. Utóbbi többféle színben kapható, viszonylag olcsó áron, 600 forintért. Megkérdezem a hölgyet, hogy ezek mennyire tartós festékek, de azt mondja, nem tudja, elképzelhető, hogy csak színező hatásúak. Az üzlet vitamin-és táplálékkiegészítő-kínálata a többi hasonló bolt kínálatát idézi.
Rákérdezek arra is, hogy kaphatóak-e illóolajok és füstölők. Ekkor a hölgy az üzlet hátsó részébe vezet, ahová lépcsőn kell felmenni.Ebben a hátsó traktusban az illóolajokon és füstölőkön kívül további teafajták(Herbária Patikája) és teázási kellékek kaphatók. Az illóolajokból elég sokféle elérhető, a füstölőkből viszont nem túl széles a választék. Utóbbiból csak a Hem által forgalmazott népszerű fajtákat lehet itt megvenni. A teázási kellékek kerámiából készült csészék és kancsók, hogy a teázás élménye még tökéletesebb legyen.
A hely hétköznap délutánonként öt óráig tart nyitva

Boltmustra: Zöld Sarok Biotéka Baja Türr I. u. 12.
Boltmustra: Árnika Natúrbolt Baja Deák F. u. 12.
Boltmustra: Elixír gyógynövény Baja Szentháromság tér 7.
Boltmustra: Diétázók Boltja Baja Kálmán király u. 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése