2012. augusztus 24., péntek

Már múzeuma is van a tarot kártyáknak! Nézd meg te is az ingyenes galériát!

Manapság már nemcsak történeti, néprajzi, meg művészeti múzeumok léteznek, hanem igazi kuriózumok is, például közlekedési, vagy játékkiállítások is, úgyhogy miért ne lehetne a tarot kártyákból is összehozni hasonló gyűjteményt.
Végül is a tarot kártyákat is meglehetősen régen feltalálták már,úgyhogy kifejezetten muzeális darabok. Igaz azt nem tudjuk, hogy pontosan honnan és mikor ered, csak annyi a biztos, hogy már elég régóta használják, csak éppen a középkorban tiltották a kártyajóslást, mert boszorkányságnak tartották, úgyhogy csak a XVII. századtól kezdve alkalmazzák szabadon. Persze azóta a tarot komoly alakváltozáson ment keresztül, illetve újabb és újabb fajtái jelentek meg, attól függően, hogy az alkotójuk milyen stílusban készítette őket.
Napjainkban több száz féle tarot kártya létezik, melyeknek a jó része nem érhető el magyar nyelven, sőt az országban sem kapható, de akik gyűjtik ezeket, azok számára mindenképp érdekes lehet.
Az olaszországi Riolában található Tarot Múzeum is egy gyűjtőnek köszönhetően jött létre pár éve, és belépődíj ellenében szabadon látogatható.
A múzeum célja az, hogy megmutassa a különböző tarot ritkaságokat, illetve lehetőséget biztosítson a különböző képzőművészeknek a munkáik kiállítására. A múzeumban ugyanis nemcsak kártyalapok láthatók a különböző vitrinekben, hanem a kártyalapokról készült festmények is vannak a falakon.
Összesen négy terem van a múzeumban, amelyek a négy elem után kapták a nevüket (tűz, víz, föld, levegő). A termekben mindig az adott elemhez kapcsolódó kártyákat állították ki, ha jól láttam.
Ha érdekel a kiállítás, akkor nézd meg itt ingyen , csak kattints arra a teremre, amelyik érdekel!
A múzeumnak van egy könyvesboltja is, ahonnét megvásárolhatod a különböző tarot ritkaságokat. Ehhez még csak nem is kell elutaznod Olaszországban, mert online is vásárolhatsz Paypalon keresztül! Az árak 45 és 80 euro között mozognak, illetve van még pár euró házhoz szállítási díj, de ez nem sok.
A múzeum egyébként Bolognától kb. egy órányi útra található meg, ha netán esetleg arra jársz, vagy olaszországi magyarként olvasod eme sorokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése