2012. október 19., péntek

Mi az önszeretet?

" Amikor elkezdtem szeretni magam, beláttam, hogy a fájdalom és a szenvedés óvtak meg attól, hogy a saját igazságom ellenében éljek. Ma már tudom, hogyan nevezik ezt: HITELESSÉGNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, megértettem, milyen megalázó volt annak, akire ráerőszakoltam a vágyaimat, pedig tudtam, hogy sem az idő, sem az illető nem érett meg rá - még akkor sem, ha az illető án voltam. Ma már tudom hogyan nevezik ezt: ÖNTISZTELETNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, nem vágyakoztam többé egy másik élet után, és láttam, hogy körülöttem minden kihívást és fejlődési lehetőséget jelent. Ma már tudom, hogyan nevezik ezt: ÉRETTSÉGNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, megértettem, hogy mindig és minden alkalommal a megfelelő időben és a megfelelő helyen vagyok, és hogy mindaz, ami történik, helyes. Ekkor megnyugodtam. Ma már tudom, hogyan nevezik ezt: ÖNTISZTELETNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, nem raboltam el többé magamtól a szabadidőt, és felhagytam azzal, hogy nagyszabású terveket szövögessek a jövőre nézve. Ma már csak azt teszem, ami örömöt okoz, amit szeretek, és ami megnevetteti szívemet, és  mindezt a saját tempóban és stílusomban. Ma már tudom, hogyan nevezik ezt: ŐSZINTESÉGNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, mindentől megszabadultam, ami nem tett jót az egészségemnek. Ételektől, emberektől, tárgyaktól, helyzetektől és mindattól, ami csak lehúzott és eltávolított saját magamtól. Kezdetben ezt "egészséges egoizmusnak" neveztem. Ma már tudom, hogy ez az ÖNSZERETET.

Amikor elkezdtem szeretni magam, nem akartam többé, hogy mindenben igazam legyen, így ritkábban tévedtem. Ma már azt is belátom, hogyan nevezik ezt: EGYSZERŰSÉGNEK.

Amikor elkezdtem szeretni magam, felhagytam azzal, hogy a múltban éljek, és a jövőmért aggódjak. Most már csak ebben a pillanatban élem az életem, ahol MINDEN történik. Minden napot megélek. Ez a TÖKÉLETESSÉG.

Amikor elkezdtem szeretni magam, felismertem, hogy a gondolkodásom nyomorulttá és beteggé tehet. Amikor felfedeztem a szívemben rejlő erőt, értelmem is fontos társra lelt. Ezt a szövetséget ma már így nevezem: A SZÍV BÖLCSESSÉGE.

Nem kell félnünk az önmagunkkal, vagy másokkal folytatott vitáktól, konfliktusoktól és problémáktól. Néha a csillagok is összeütköznek, és utánuk új világok születnek. Ma már tudom, hogy EZ AZ ÉLET! "

Részletek Charles Chaplin 1959. április 16-án, 70. születésnapján elhangzott beszédéből.
A forrás Ruediger Schache A Szívmágnes titkai című könyvéből származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése