2012. március 4., vasárnap

Boltmustra: Kamilla Biopatika Bp. XIII. Lehel tér vásárcsarnok galéria

A Lehel téri vásárcsarnokot senkinek sem kell bemutatni, mert még az ország legtávolabbi részein élők is hallottak róla, hiszen a főváros egyik legnagyobb piaccsarnokáról van szó. A 3-as metróval nagyon egyszerűen megközelíthető, de a IV. kerületi Káposztásmegyerről induló 14-es villamosnak is itt van a másik végállomása a csarnok épülete előtt.
Az épület galériáján található meg ez az bolt , amely eléggé eltér az itt található üzletektől. Az első különbség már messziről felismerhető, ugyanis a boltnak van bejárati ajtaja, illetve kirakata, amelynek a kerete sötétbarna fából készült. Mindez teljességgel elüt a csarnok bejárati ajtó és kirakat nélküli üzleteitől, amelyeket rolóval zárnak le a kereskedők.
A másik ami megkülönbözteti a Kamilla Biopatikát a többi csarnokbeli üzlettől, az a berendezés, a hangulat. Bátran mondhatom, hogy ez az üzlet az ország legszebben berendezett és leghangulatosabb bioboltjai között van a gyönyörű fából készült szekrényeivel és a hangulatvilágításával.
A boltot egy hétköznap délután keresem fel, fél órával zárás előtt, úgy fél hat tájékában, ezért meg sem lepődöm, hogy az üzlet tök üres. Igaz, hogy kicsivel később beugrik egy hölgy vásárolni, de ebben az időben már inkább pakolnak elfele a piaci boltosok, néhány üzlet pedig már be is zárt.
A boltban egy sötétbarna hajú, csipogó hangú fiatal nő fogad, aki udvariasan köszön, és felajánlja a segítségét is, de én csak úgy nézelődöm.

A közepes méretű üzlet nemcsak a berendezése miatt okozhat kellemes perceket, hanem a meglehetősen széles áruválasztékkal is, mert sokféle reform élelmiszer, gyógytea és kozmetikai termék kapható.
A termékek elrendezése meglehetősen ésszerű: a bejárattól balra helyezték el a kozmetikai termékeket, jobbra pedig az élelmiszereket és a teákat, a táplálékkiegészítőket pedig az eladói pult mögé.
Utóbbiakból sajnos elég szűkös a választék, inkább csak vitaminok és ásványi anyagok kaphatók, más nem igazán.
A bejárattól balra egy szép, fából készült sarokpolcon Teekanne és London Fruit&Herb márkájú, meglehetősen drága filteres gyümölcsteák, továbbá többféle kézzel készített szappan található. Utóbbiak szintén meglehetősen borsos árúak.
A kozmetikai termékek polcain samponok, tusfürdők, hajfestékek, bőrápoló krémek, és pakolások, továbbá masszázs-és illóolajok láthatók.

Kezdjük is mindjárt az utóbbiakkal! Az illóolajokat az Aromax forgalmazza, amelyeket már messziről felismerhetsz a jellegzetes zöld színű kartondobozaikról. Árban úgy nagyjából 900-1100 forint között mozognak, ami elég drága, sok helyen látni féláron, harmadáron is másfajta forgalmazótól ugyanezeket az illóolajfajtákat. A választék inkább közepes, vagyis se nem sok, se nem kevés.
Masszázsolajból is többféle van, sőt masszázskrémek is kaphatók a mozgásszervi betegek nagy örömére.
Mellettük a tusfürdők, samponok, hajfestékek, testápolók sorakoznak.
Miközben körülnéztem közöttük, megfigyeltem, hogy a többségük ugyanahhoz a megbízható és bioberkekben már közismert márkákhoz tartozik, mint pl. a Tulasi, Faith In Nature, Dr. Organic, Weleda, S'Nonas,  D'Oliva,  Henna Plus,  Dr. Immun és a  Dr. Kelen.
Fontos tudni ezekről a termékekről, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, tehát allergiások is bátran használhatják őket. Szintén nagyon fontos, hogy ezek a termékek nem kísérleteznek állatokon sem, tehát az állatvédők is bátran használhatják őket.
A Tulasi, a Dr. Organic és a Faith in Nature különösen széles választékban van jelen itt az üzletben, hiszen mindegyik márkából kapható itt szinte az összes fajta tusfürdő és sampon. A S'Nonas csak a tusfürdőivel van jelen itt a Kamillában, de ebből a fajtából is kapható az összes.

A Dr. Organic ezenkívül még különböző bőrápoló krémeket is forgalmaz, különösen testápolókat, amelyeket szintén meg tudsz vásárolni itt a kamillában, bár sajnos nem az összeset.
A nevéből kiderül, hogy a Dr. Organic organikus eredetű alapanyagokból áll, azaz nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, de ezt már feljebb említettem. Azt viszont nem, hogy ez a termékcsalád olyan gyógynövényeket használ fel, mint az aloé vera, a levendula, a teafa, a gránátalma, a rózsaolaj, a szűz olívaolaj és a méz. Mondjuk ez utóbbi igaz nem növény, de virágokból - azaz növényekből - készítik a méhek.
Ezek az alapanyagok a Dr. Organic márkán belül még különböző alcsaládokat alkotnak, ami azt jelenti, hogy mindegyik összetevőből gyártanak sampont, tusfürdőt, szappant, kézmosót, dezodort, fogkrémet, stb.
A gyártók az alapanyagokat úgy különböztették meg egymástól, hogy mindegyik alcsalád flakonja, vagy tégelye egy-egy jellegzetes színt kapott: pl. az olívás termékek flakonjai, vagy tégelyei sötétzöld, a gránátalmás halványvörös, a levendulás kék, az aloé verás halványzöld, a teafás zöldessárga, a mézes narancssárga, a rózsaolajos pedig sötétvörös színt kaptak. Úgy emlékszem rózsaolajos, aloé verás és mézes termékek kaphatók itt a Kamillában is.

A samponok közül említettem, hogy van még Henna Plus, illetve Dr. Immun márkájú is. A Henna Plust én eddig úgy tudtam, hogy csak hajfestékeket forgalmaz, mert az eddigi túráimon eddig csak ezeket láttam. Nos, most felül kellett vizsgálnom az eddigi nézeteimet. :) Egyébként Henna Plus hajfestékek itt a Kamillában is vannak, de nincs valami túlzottan széles választék belőlük, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos színárnyalatokban kaphatók csak ezek a hennatartalmú hajfestékek, ráadásul méregdrágán, ami annyit tesz, hogy egy doboz hajfesték ára több, mint 3000 forint. Itt a Kamillában mindenféle hajtípusra van ebből a márkából sampon, tehát ki tudod választani magadnak a megfelelőt.
Mindkét samponfajtáról tudni kell azt, hogy többféle gyógynövényt is tartalmaznak, attól függően milyen hajtípusra fejlesztették ki őket. A Dr. Immun samponja például egyszerre 25 féle gyógynövényt tartalmaz, amely olyan fejbőrproblémákat igyekszik orvosolni, mint pl. a korpásodás, viszketés, zsírosodás, illetve a kopaszodás. Ugyanez a márka hajcseppeket is forgalmaz szintén hajhullás ellen, de ezt nem kapni a Kamillában, csak a gyógysampont.

A testápolóknál és gyógykenőcsöknél már említettem fentebb a Dr.Organic termékcsaládot, akik testápolót is forgalmaznak, amit itt is kapható.
A mostanában egyre keresettebb D'Oliva márkától csak pár fajta bőrápoló krém kapható kis dobozokban, több mint háromezer forintért. Ezek főként ránctalanító krémek hölgyek részére.
Hasonló hatású az ú. Q10 termékcsalád, amelynek az alapanyaga a koenzim Q10, amely fiatalon tartja a szervezetet és erősíti az immunrendszert, szóval nem véletlen, hogy a ránctalanító krémekbe is kevernek belőle. Én most így hirtelen csak a kézkrémjükre emlékszem, hogy azt láttam, de biztosan van többféle is.
A gyógykenőcsök közül most találkozom először az Apotheker kenőcseivel, amelyek közül elég sokfélét láttam itt az üzletben, pl. aloé vera gél, gesztenye gél, zsálya gél, zöld tea krém.
Ezek a kenőcsös tégelyek, pontoson úgy néznek ki, mint a régen a patikai tégelyek, amikben a kenőcsöket régen forgalmazták.
Aztán kiderül, hogy nem is fogtam mellé túlzottan, hiszen ezeket a gyógytermékeket valóban gyógyszerészek fedezték fel. Innét kapták a nevüket is, ugyanis az apotheke magyarul gyógyszertárat jelent.
Ezek a kenőcsök is gyógynövények felhasználásával készültek, és nem kevertek hozzá semmilyen aromát, meg egyéb adalékanyagot.

Mint mondtam, a bejárattól jobbra helyezték el a reform élelmiszereket és innivalókat, amelyek közül figyelemre méltó a diétás élelmiszereknek és a teáknak a választéka.
A diétás élelmiszerek alatt elsősorban a lisztérzékenyek gluténmentes alapanyagait kell érteni, mint pl. Cornito és Pasta d'Oro tészták, Barbara sütemények, többféle gluténmentes liszt kenyér-, vagy süteménysütéshez, speciális zsemlemorzsa, illetve a Mester Család ételporai.
Utóbbiak közül kapható többféle levespor, olasz mártáspor, pudingpor, stb.  A Barbara sütikből nincsen valami sokféle, viszont a száraztésztákból mindenféle kapható.
Az üzletben jelen vannak a szintén gluténmentes Fe-Mini termékek is, amelyeket fenilketonuriás (PKU) betegek számára fejlesztettek ki, de lisztérzékenyek és vesebetegek is ehetik. Itt a Kamillában kenyérpor, tojáspótló, sütipor és dara kapható tőlük. Sajnos árban ezek a legdrágábbak a gluténmentes termékek közül.
Ha nem diétázol, akkor választhatsz a többféle tönkölylisztből készült tészta, a szintén többféle növényből készült pástétom, illetve lenmag-, szója-, búzacsíra-és ligetszépe olajok közül. Mondjuk a szójaolajat lisztérzékenyek is használhatják, mert nem tartalmaz glutént.
A bejárat mellett jobbra egy kis hűtőben növényi tejszínkrémeket, tofukat és gabonából készült felvágottakat találsz.

Akkor most lássuk a teaválasztékot! Gyümölcs-és gyógytea egyaránt kapható filteres és szálas változatban egyaránt, de a filteres teák sokkal inkább jelen vannak az üzletben.
A gyümölcsteákat a London Fruit&Herb, a Teaház, a Teekanne és a Mecsek forgalmazza. Ezek közül a Teaház darabos formában kapható, amelyet úgy tudsz elkészíteni, hogy beáztatod hideg vízbe a darabokat, vagy tíz órán keresztül, így kevésbé veszik el a gyümölcsök C-vitamin tartalma. Ebből a teamárkából csak pár fajta kapható, de a többi márkából sincs túlzottan széles választék.
A gyógyteákat a Herbária Patikája, a Mecsek, a Naturstar és a Pavel Vana forgalmazza, de filteres kínai teák is kaphatók.
A fenti márkák közül a leghangsúlyosabban a Herbária Patikája található meg a Kamillában, mind a filteres, mind pedig a szálas változatot tekintve.
A Mecsek teákból is viszonylag széles a választék, de csak filteres teakeverékeket lehet tőlük itt kapni. Kínai teákból is meglehetősen széles a választék, szinte mindegyik fajta képviselteti magát itt az üzletben.
A Pavel Vana és Naturstar teákból viszont csak kevés fajta kapható itt, amelyek mind filteres gyógyteakeverékekPici babák részére is találhatsz itt kifejezetten nekik kifejlesztett teakeveréket. Többféle ízesített filteres rooibos tea is van, sőt szálas anti candida teakeveréket is láttam.
A Kamilla Biopatika nyitvatartása igazodik a vásárcsarnokéhoz, ami azt jelenti, hogy hétköznaponként este hatig biztosan jöhetsz vásárolni, de szombat délelőttönként is nyitva vannak.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Viktória!
    Kaptam egy ajándékutalványt 1 db.segítőkő nyakláncra. Sajnos a nyomtatómmal hiba van, így csak a telefonomra felvett képet tudom bemutetni. Így is megkaphatom az üzletedben? Ha igen kérlek írj vissza, hogy tudjam,mehetek-e érte. kimlei.katalin@gmail.com. vagy 0670 3750772. Köszönettel: Kimlei Jánosné Kati

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati! Ez sajnos nem az én üzletem, csak írtam róla valamikor régebben.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Kamilla Biopatika
    11-éig érvényes Aminoerg kuponom nem tudtam érvényesíteni, mert előző hét csütörtökre elfogyott a termék és személyes megjelenésemkor az ott lévő eladóhölgy ígéretet tett visszahívásra, ha az újabb adag megérkezik. Érdeklődöm mi lesz a sorsa a beígért Aminoergnek ezek után, hogy ma 12-e van és még nem kaptam visszahívást.
    Köszönettel Kozmáné Boncz Margit
    06308775858

    VálaszTörlés