2012. szeptember 20., csütörtök

Gyuri bácsi gyógyteáiról röviden

Manapság már egyre többen ismerik a bükkszentkereszti füvesember Szabó György teáit, de aki még nem hallott róla, annak álljon itt egy kis leírás.
Bükkszentkereszt egy kis falu Miskolctól 5 km-re, ahol Gyuri bácsi az egész életét töltötte. Tudását a nagyanyjától örökölte, aki javasasszony volt, és gyakran járta a környékbeli hegyeket gyógynövényeket gyűjtögetve. Ezekre a túráira a meglehetősen eleven unokáját, Gyurkát is magával vitte azért, hogy lekösse a figyelmét.
Nos, ez sikerült is neki annyira, hogy a fiú szépen lassan megtanulta a tudományát, és belőle is gyógyító lett. A hírnevet a cukorbetegség ellen kifejlesztett teakeveréke, a Diabess hozta meg a számára, ami nem véletlen, hiszen hazánkban a cukorbetegség népbetegségnek számít. Gyuri bácsinak azonban elég sokféle teája van, amelyeket mind saját maga állított össze különböző gyógynövényekből. Ezek részben teakeverékek, részben pedig egyedi teák. Most a teakeverékekről beszélnék elsősorban, de említeni fogom az egyedi teákat is azért.

Allergia tea: Az immunrendszer működésének szabályozására, allergiás panaszokra, a szervezet megerősítésére. Naponta egy csészével ajánlott, mindig a reggeli órákban. Folyamatosan, szünet nélkül lehet inni. Rendszeres fogyasztás után fejti ki a legjobban a hatását, ezért nagyon fontos, hogy kúraszerűen fogyaszd. Pollenallergia esetén a téli időszak végén feltétlen kezdd el a tea fogyasztását.

Diabess Györgytea: Jótékony hatása a cukorbetegségre egyre inkább ismert. Fontos, hogy ha már cukorbeteg vagy, akkor tartsd be a szakorvos által előírt kezelést, és emellett fogyaszd a teát! Közvetlenül a főétkezés után kell mindig meginni, mielőtt a szénhidrátból kialakul a vércukor. Epeköves betegeknek, terhes és szoptató anyáknak, 12 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása. A tea gyermekláncfű.gyökérből, csalánlevélből, orbáncfűből, fekete áfonyalevélből és mezei katánggyökérből, amelyek részben enyhítik a betegség okozta tüneteket és mellékhatásokat, részben méregtelenítenek. Miután ez egy nagyon jelentős teakeverék, ezért külön weboldal is született a számára, ahol bővebb információkat találhatsz róla, sőt meg is rendelheted.

Ebéd utáni tea: Emésztési problémák esetén kúraszerűen kell fogyasztani: első héten naponta egy csészével, második héten kétnaponta egy csészével, harmadik héten pedig három naponta egy csészével reggel éhgyomorra. Lassú bélműködés esetén heti két csészével kell, míg bőséges étkezés után jelentkező puffadásra, vagy gyomorrontásra napi egy csészével kell fogyasztani. A tea olyan hatóanyagokból áll, amelyek az epeváladék termelődését fokozzák, pl. aranyvesszőfű, katángkóró, borsmenta.

Az egészség védője tea: Méregtelenítő, salaktalanító. Segíti a szív és a máj működését, megelőzi az ízületi bántalmak kialakulását, védi egészségünket. Nyugtató, stresszoldó hatású. Folyamatosan iható egész évben hetente két alkalommal, lehetőleg a reggeli órákban.

Tea felfázásra: Felfázás és húgyúti fertőzések ellen. Különösen nőknél gyakori ez a betegség, anatómiai sajátosságok miatt. Az ő esetükben ráadásul még krónikussá is válhat, különösen ha fogamzásgátló tablettát szednek. Napi egy csészével igyál a heveny panaszok megszűnéséig, után emlékeztetőül csak heti egyszer. Nagyon fontos még az is, hogy a heveny időszakban rengeteg folyadékot igyál, amelyek kimossák a hólyagból a kórokozókat. A tea férfiak esetében a prosztatagyulladás megelőzésére is kiváló heti egy csészével, lehetőleg a reggeli órákban. A teakeverék apróbojtorjánt, kisvirágú füzikét, tarackbúza-gyökeret, és tövises iglicét tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és átmossák a szervezetet.

Férfiak teája: A teában található szurokfű a nemiség működését szabályozó agyi központot serkenti. Elsősorban megelőzésre, potencianövelésre ajánlott fogyasztani heti egy csészével. Ha már vannak problémák, akkor naponta kell fogyasztani egy csészével, lehetőleg a délutáni órákban. Férfi cukorbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása a Diabess teakeverék mellett.

Nők teája: Növényi ösztrogén (cickafark) tartalmánál fogva serdülőkortól ajánlott fogyasztása. Fájdalmas menstruáció előtt három nappal napi egy csészével,  a változó kor tüneteinek enyhítésére napi egy csészével fogyaszd. Rendszeres használatával megelőzhető a klimax utáni csontritkulás. A panaszok elmúltával heti egy csészével idd.  A teát lehetőleg ne egyszerre, hanem a nap folyamát elosztva kortyolgasd.

Karcsúsító tea: Savcsökkentő hatásánál fogva csökkenti az étvágyat, lassítja a táplálékfelszívódást, fogyaszt. A napi egy csésze tea felét éhgyomorra, a másik felét 15 óráig elkortyolva fogyaszd el.  Három hónapi használat után egy hónap szünetet kell beiktatni. A tea sokkal hatékonyabb egy 4 hetes tisztítókúra után.
A teakeverék tyúkhúrból, kukoricabibéből és édeskömény-termésből áll, amelyek zsírégető és vércukorszint-csökkentő hatásúak. A tea mellett a bevitt táplálék mennyiségét is csökkenteni kell, illetve elegendő folyadékot kell fogyasztani.

Tisztító tea: Ajánlatos évente kétszer (márciusban és októberben) tisztítókúrát végezni négy héten keresztül napi egy csésze tea fogyasztásával. A reggeli vagy a déli étkezés előtt fogyasztható. Méregtelenít, lúgosít, felfrissíti a szervezetet, tisztítja a vért és a legfontosabb szerveket. Stresszoldó, nyugtató, székletlazító hatású.

A torok barátja: Torok, nyálkahártya irritációra, torokfájásra, köhögésre, hörgőgyulladásra, de fogyasztható asztmásoknak és krónikus légúti betegeknek is, de csak az orvosi előírások betartása mellett! Napi egy csészével fogyaszd, de ne egyszerre, hanem a nap folyamán elosztva. Dohányosok a légúti betegségek megelőzés céljából heti egy csészével fogyasszák. A tea kakukkfűből, martilapuból, tüdőfűből és bodzából áll, amelyek csillapítják a köhögést, és tisztítják a légutakat.

A vérnyomás barátja: A magas vérnyomás csökkentésére. A gyógyszerrel párhuzamosan kell fogyasztani, lehetőleg étkezés előtt. 160/90-es vérnyomásig kétnaponta egy csészével, e fölötti értéknél naponta egy csészével. Az előírt terápián csak az orvos beleegyezésével szabad változtatni! Folyamatosan fogyasztható.

Ezeken kívül még egy prospektusban találkoztam olyan Györgyteákkal is, mint például vesevédő, PS kívül, PS belül, illetve inkontencia teakeverékek, de ezek nem szerepelnek a hivatalos weboldalon, viszont gondoltam megemlítem őket a rend kedvéért.

Egyedi teák közül kapható például apróbojtorján, aranyvesszőfű, bodza, citromfű, csalán, csipkerózsa, dió, erdei málna, vagy fehér fagyöngy. Részletesebb felsorolásért nézd meg Gyuri bácsi weboldalát! 
Nincsen túl széles választék belőlük, ami azért van, mert kizárólag olyan növényekből készülnek a teák, amelyek a Bükkben megteremnek. A teák kizárólag kézzel készülnek, semmiféle nagyüzemi gyártás nincs, mint ahogy különböző vegyszereket és adalékanyagokat sem tartalmaznak ezek a teák.
A Györgyteák teljes listáját nézd meg itt!

Személyesen Bükkszentkereszten a Kossuth u. 33-ban és Budapesten az V. Bank u. 6-ban tudsz teákat vásárolni, illetve online is tudsz rendelni.

Ezenkívül még tanácsadásokon is részt tudsz venni, amelyeknek az időpontjait a honlapon megtalálod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése