2011. augusztus 28., vasárnap

Boltmustra: Ezoterikus-és biobolt Székesfehérvár Várkörút 3.

Ez az üzlet a város legnagyobb ilyen jellegű boltja, amely meglehetősen régóta várja már a vásárlókat. A bolt a Várkörúton, Fehérvár egyik fő utcáján helyezkedik el, a Megyei Bíróságtól pár lépésre, de nagyon közel van a Fő utca és a Skála Áruház is. A bolt az alagsorban helyezkedik el, és lépcsőkön keresztül közelíthető meg, ami meglehetősen hátrányos a nyugdíjas, lábfájós emberek számára. Külön kirakatot nem rendeztek be az üzlet számára, de az ablakon keresztül jól be lehet látni, és fel lehet mérni a kínálatot. Az üzlethelyiség három részből áll, és két bejárat vezet le a boltba, azért, hogy aki szándékosan az ezoterikus könyvek, vagy a speciális élelmiszerek iránt érdeklődik, az egyből a megfelelő helyiségbe jusson. Jómagam meglehetősen sokszor megfordultam már itt, de engem elsősorban az ezoterikus könyvek érdekeltek, és nem az élelmiszerek. Miután ekkora üzletről van szó, a kiszolgáló személyzet is két főből áll: az egyikük egy kopasz, kissé mackós testalkatú férfi (ő a tulajdonos), másikuk egy marcona arcú, vékony fiatalember(ő az eladó). Utóbbi meglehetősen ijesztő figura, sötétben nem szívesen találkoznék vele össze az utcán. Ennek ellenére mindig ő volt az aki felajánlotta a segítségét, szóval nem érdemes külső alapján ítélkezni.
A könyves-és ezoterikus bolt csak az üzlet egyharmadát foglalja el, tehát nem túl nagy, de ami szükséges az megtalálható benne. Az üzlet könyvkínálatát a három nagy magyar piacvezető ezoterikus könyvkiadó, az Édesvíz, a Bioenergetic, és a Mandala-Véda Kiadó jelenteti meg a teljesség igénye nélkül. A Vonzás Törvényével és a különböző önfejlesztéssel, gyógyítással kapcsolatos könyvek mellett, többféle mágiával foglalkozó könyv is kapható, amelyet eddig máshol nem nagyon láttam.Kaphatók könyvújdonságok is, a nagy könyváruházakhoz, illetve az Édesvíz könyvesboltokhoz képest némi késéssel érkeznek meg ide.
A könyveken kívül kaphatók még jóskártyák is egy kicsi asztalon, szintén a teljesség igénye nélkül. A két legismertebb tarot paklit a Ridert és a Crowleyt mindenképpen meg lehet itt venni, de kapható itt cigánykártya is meglehetősen olcsón, kb. ezer forintért.
Amik viszont meglehetősen drágák, azok a Doreen Virtue-féle angyalos és tündéres jóskártyák,amelyek 4-5000 forintba kerülnek, viszont gyönyörűek a kártyák, és csak pozitívat jósolnak.
Újdonság, hogy itt megvásárolható egy magyar találmány, a Poláris Világ Jóskártya , amelyet a Harmonet Csoport jósnője, Gáspár Katalin alkotott meg. Ez nem pusztán jóskártya, mert két dobókocka és egy jóstábla is tartozik hozzá. Ha érdekel rendeld meg a kártyát és a jóslást segítő könyvet a mellékelt honlapról, esetleg próbáld ki a honlapon az ingyenes Poláris Jósdát.
Az ezoterikus boltban sokféle Hem füstölő és illóolaj is kapható, továbbá feng shui szobrok is. Ez utóbbiakból nem túl széles a választék, inkább alapvető szobrok (mint pl. sárkány, kutya, delfin, béka, elefánt) kaphatók kis méretben bőven ezer forint alatt.
Ezután átsétálok a biobolt részbe, amely két helyiségből áll. A kasszánál az eladói pult mögött kaphatók a táplálékkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok. Ezek jó részt vitaminkeverékek, és meglehetősen drágák, úgyhogy nem csoda, ha csak eladói segítséggel lehet őket megvásárolni.
Nagyon sokféle bioterméket, élelmiszereket lehet itt kapni, viszont tisztítószereket sajnos nem, és gyógytermékeket sem annyira. Viszont rengetegféle gyógytea kapható filteres és füves változatban egyaránt. Gyakorlatilag az összes hiperben,  DM-ben és Rosmann-ban megtalálható teafajta (Herbária Patikája, Naturland, Pannonhalmi) megtalálható itt, teafüvek esetében viszont csak Mama Gyógynövényei márkájú teák érhetők el. Ez utóbbiak jóval olcsóbbak, és a jellegzetes sárga csomagolásukról felismerheted őket. A füves teák csak monoteák, vagyis csak egyféle gyógynövényt tartalmaznak, míg a filteres teák között sokféle teakeverék akad mindenféle nyavalyára.
Diétázóknak javaslom, hogy a fehérvári bio-és gyógynövényboltok közül leginkább ide érdemes betérniük a szükséges nyersanyagok beszerzéséhez. Nemcsak azért, mert ez a legnagyobb ilyen jellegű üzlet a városban, hanem azért is, mert itt rengetegféle speciális élelmiszer kapható, ami máshol a városban egyáltalán nem. 
Ha cukorbeteg vagy, akkor általában a legtöbb reformélelmiszert biztonsággal fogyaszthatod, de mielőtt vásárolnál, mindenképp kérd ki az orvos véleményét, illetve nézd meg a termék szénhidráttartamát.
A gyógyteákat mindenesetre biztonsággal fogyaszthatod, akárcsak bioivóleveket. Ez utóbbiakban ugyanis nincs mesterségesen hozzáadott cukortartalom. Úgyszintén cukorbetegeknek ajánlja az üzlet a Xilit, Stevia és nyírfacukor termékeket, amelyek speciális édesítőszerek, és nem emelik a szervezet inzulinmennyiségét.
Ha lisztérzékeny vagy, akkor ez az üzlet neked maga a kánaán lehet, ugyanis nagyon sokféle speciális gluténmentes élelmiszer kapható itt. Az alapvető gluténmentes lisztkeverékeken és tésztákon kívül nagyon sokféle gluténmentes Barbara sütemény kapható. Ezek már kész sütemények, tehát amint megvetted, már fogyasztható is. Egyetlen egy hatalmas gond van ezekkel a diétás termékekkel: baromi drágák. Például a Barbara sütik kb. 8-900 forint darabja, de a kiszerelése akkora, mint a "normál" kekszeké, amik ugye feleannyiba kerülnek. A gluténmentes liszt az 900 forintba kerül, és egy csomag akkora mennyiség, mint az ABC-ben kapható búzaliszt. A lisztérzékenyek továbbá fogyaszthatják a rizs-, köles- vagy hajdinaliszteket is, mert itt azok is kaphatóak, de ezek sem olcsóak sajnos.
Étkezési olajfronton is hasonló a helyzet: nagyon kis üvegekben nagyon drágán kaphatóak a reform olajok, mint pl. szója, kukorica.
Érdekesség, hogy fenilketonuriás (PKU) betegek részére speciális Fe-Mini márkájú liszt kapható, amely abszolút tej-, tojás-és gluténmentes, ezért laktóz-és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Ez a fajta liszt azonban csak nagyon kis kiszerelésben és meglehetősen drágán kapható. 
A betegségről annyit, hogy ez a fenilalanin nevű aminosav anyagcserezavara, amely egy veleszületett betegség. A szervezetben felhalmozódó fenilalanin miután lebomlani nem tud, komoly agykárosodást okoz, amely értelmi fogyatékossággal jár. Éppen ezért fontos, hogy mielőbb kiszűrjék a betegséget, hogy a beteg megkezdhesse a diétát, és ezzel elkerülhesse a teljes leépülést. Ennek érdekében a betegnek olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek nem tartalmaznak fenilalanint, vagyis ki kell iktatniuk az étrendjükből a tejet, a tojást és a húsokat.
A diéta összeállítása szakemberek feladata, itt hazánkban jelenleg a Fe-Mini termékcsaládot ajánlják az ő részükre, amelyeket más fehérjeszegény diétára beállított emberek is fogyaszthatnak.
A boltban ezenkívül még kaphatók biopástétomok, biofelvágottak, tofu és szejtán is, utóbbi hármat hűtőben tárolják. Lúgosító diétához az üzlet ajánlja a Joshi Bharat-féle lúgosító teakeveréket, a DR. Szalay Füredi Ionos vizet, illetve a Kaqun oxigénnel dúsított vizet. Utóbbi vízet különösen az oxigénhiánnyal járó állapotok (mint pl. alacsony vérnyomás) esetén ajánlják, de akárki fogyaszthatja természetesen. Mindegyik speciális víz tisztított és szűrt, tehát méregtelenítésre alkalmas, ezért korlátlanul fogyasztható.
A biobolt minden hétköznap és szombaton már reggel hét órától várja a vásárlókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése