2011. augusztus 28., vasárnap

Boltmustra: Herbárium Gyógynövénydiszkont Székesfehérvár Liszt F. u. 2.

A Liszt Ferenc utca. a távolsági buszpályaudvart és az Albaplazát köti össze a Koronázó térrel és a Fő utcával. Ebből adódóan az utcában hétköznaponként meglehetősen nagy a forgalom, hiszen a város kereskedelmi központja ez. A Herbáriumba is viszonylag sokan betérnek, legalábbis én akárhányszor betértem az üzletbe, még sohasem volt üres. A boltban szimpatikus, középkorú eladónő fogad, aki rögtön felajánlja a segítségét. Nem élek vele, mert csak nézelődni jöttem.
A bolt lényegében háromféle termékcsoportot árul: gyógytermékeket, bioélelmiszereket és gyógycipőket.
A gyógytermékek az üzlet elülső, nagyobbik részében találhatók, míg a bioélelmiszerek és gyógycipők a hátsó kis alkóvban kaptak helyet.
A bolt bal oldalán kaptak helyet a különböző vitaminok, ásványi anyagok, táplálékkiegészítők meglehetősen széles választékban. Miután ezek az eladói pult mögött kaptak helyet, ezért a személyzet segítségét kell kérni a vásárlásukhoz. Mindez azért van így, mert meglehetősen drága termékekről van szó.
A táplálékkiegészítők kínálata hasonló a többi bioüzlet kínálatához.
Szintén bal oldalon, de hátrébb kapott helyet a D'Oliva termékcsalád teljes kínálata, amely folyékony szappanból, krémtusfürdőből, fürdősóból, fürdőgolyóból, törlőkendőből, samponból, és többféle bőrápoló krémből áll. A termékek jelentős része nők számára készült, de a férfiak számára is kedveskednek borotválkozás utáni balzsammal, tusfürdővel és arckrémmel.
Az olajfa termése, az olívabogyó közismert mediterrán fűszer, de a fából nyert olajat sem csak főzéshez és salátákhoz használják fel, hanem bőrápolásra is. Nem véletlenül mondják, hogy fűben-fában orvosság. :)
Az olívaolaj a száraz bőr gyógyszere, mert hidratálja, és közben a megfelelő tápanyagokkal, zsírokkal is ellátja. A D'Oliva termékeket Németországban gyártják, de az alapanyagot Olaszországból szerzik be.
A bejárat mellett jobbra található polcon helyezték el a kozmetikai termékeket, pl. samponok, balzsamok, kenőcsök, fogkrémek, szájvizek, masszázskrémek. Szájápolási termékekből meglehetősen széles a lista, hiszen többféle gyógyfogkrémet (pl. Lacalut, Sensodyne, Elmex) lehet itt kapni, fogínybetegségekre pedig az üzlet a cserszömörcés szájvizet ajánlja.
A mozgásszervi betegségben szenvedők sokféle gyógynövényes kenőcs közül választhatnak, de a nagyobb kiszerelésben kapható masszázskrémek is elsősorban az ő számukra készültek.
Az üzlet jobb oldalán található polcokon rengetegféle gyógytea kapott helyett filteres és szálas kiszerelésben egyaránt. A filteres teák jó része a hipermarketekben, DM-ben, Rossmannban is megtalálható Herbária Patikája, Naturland és Pannonhalmi termékcsalád gyógyteái, amelyek részben teakeverékek, részben monoteák.
A szálas teák a jellegzetes sárga zacskóban kapható Mama Gyógynövényei márkanevet viselik.
Áruk nem drága, kb. 170 forint, és kizárólag monoteák, tehát ők keverékeket nem forgalmaznak.
A teafüvekből csak nagyon kis mennyiség szükséges egyetlen főzethez.
A hátsó kis alkóvban találhatók a bioélelmiszerek, amelyek elsősorban nyersanyagok, pl. magvak, lisztek, olajok, különböző italok. Ezek mindegyik reformélelmiszer, pl. a lisztek és tészták fő alapanyaga a tönköly, az étkezési olajok közül kapható szója-és kukoricaolaj, az italok többsége növényi tejpótló, mint például a rizs-, zab- vagy a szójatej. A kis hűtőben többféle felvágott, virsli, szejtán és tofu kapható, amelyek mindenképpen hűtést igényelnek.
A lisztérzékenyek számára kapható speciális lisztkeverék kenyérsütéshez, illetve tészták, de mindössze ennyi A reformélelmiszerek egy részét cukorbetegek is fogyaszthatják, de a biztonság kedvéért azért kérjenek tanácsot az eladótól, hogy melyik terméknek mennyi a szénhidráttartalma.
Ugyanitt a kis alkóv másik oldalán gyógycipők és papucsok is kaphatók nagyjából 10000 forintos áron, kizárólag hölgyek részére. Ez azért van így, mert a női cipők jóval kényelmetlenebbek, jobban igénybe veszik a lábat és a gerincet, mint a férfi változatok. Az agyonterhelt női lábakat legalább otthon érdemes pihentetni a különböző gyógypapucsok segítségével, amelyek a lúdtalpasok számára is kiválóak, nem szükséges hozzájuk külön talpbetét.
Utcai gyógycipők is kaphatók, amelyek ugyancsak lúdtalpasok számára készültek. Ezek a cipők annyira esztétikusak, hogy egy komolyabb rendezvényre, értekezletre is simán fel lehet őket venni.
A bolt minden hétköznap 17 óráig van nyitva, önálló honlapjuk nincsen.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Boltmustra: Ezoterikus-és biobolt Székesfehérvár Várkörút 3.
Boltmustra: Tavaszpont bio-és ökotermékek üzlete Székesfehérvár Ady E. u. 5.
Boltmustra: Királykút gyógynövény Székesfehérvár Királykút lakónegyed 18. a Berényi út mentén
Boltmustra: Diéta Vonal táplálékallergia szaküzlet Székesfehérvár Palotai út Vásárcsarnok galéria
Boltmustra: Gyógynövénydiszkont Székesfehérvár Palotai út 3. az Alba Házban
Boltmustra: Gyógynövénydiszkont Székesfehérvár Budai út 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése