2011. augusztus 10., szerda

Egészségügyi asztrológia: utalás a betegségekre a születési képletben. Az emberi test térképe a horoszkópábrán.

Az Univerzumban semmi sem történik véletlenül: egyik ember sem születik csak úgy ok nélkül erre a világra, vagyis mindenki beleilleszthető a világ rendjébe, mert egy előre megírt élettervvel érkezik a világra. Mindez azt jelenti, hogy a testet öltésed előtt megtervezed életed fontosabb állomásait, vagyis azt, hogy milyen feladatot fogsz teljesíteni itt a Földön, hol, milyen körülmények között, és kikkel fogsz tevékenykedni. Miután megszülettél, szépen el is felejted az egészet, és gyakorlatilag semmire nem emlékszel ebből, kivéve, ha erős kapcsolatban vagy a tudatalattiddal. Nem is baj, ha nem emlékszel semmire, hiszen az olyan lenne, mintha lelőnéd a poént.

A fentiekből következik, hogy a betegségek, balesetek és a halál sem véletlenül keletkezik, hanem egy-egy életfeladat részeként. Nehéz elfogadni, de vannak emberek, akik azt választják, hogy gyerek-vagy fiatalkorban betegszenek meg - sőt olykor ebbe bele is halnak -, vannak akik úgy döntenek, hogy erőszakos halállal távoznak (gyilkosság, baleset, természeti katasztrófa okozta halál), vannak akik azt választják, hogy veleszületett betegséggel, fogyatékossággal jönnek a világra, amivel együtt kell élniük. Betegségek tekintetében legalább annyi sors van, mint ahány ember él ezen a bolygón, azaz rengeteg. Egyvalami azonban közös: a betegség minden esetben egy életfeladat, a tanulnivaló része, de az megint egyéni, hogy ezt hogy oldja meg az adott ember. A kérdés már csak az, hogy ez hogyan jelenik meg a horoszkópban, mit fog mutatni a születési képlet?

A nyugati asztrológia szinte a kezdettől fogva felismerte, hogy a jegyek és a bolygók megfeleltethetők az emberi testrészeknek és szerveknek, továbbá a horoszkópábra bizonyos házai jelezhetik a harmónia felborulását, vagyis lényegében a betegségeket. A felosztás nagyon egyszerű: a csillagjegyek képviselik a fontosabb testrészeket (Kos: fej, Bika: nyak, Ikrek: vállak, Rák: mell(kas) és gyomor, Oroszlán: szív és hát, Szűz: belek és a többi emésztőszerv, Mérleg: csípő, Skorpió: nemi szervek, Nyilas: comb, Bak: térd, Vízöntő: lábszár, Halak: lábfej), a bolygók pedig az egyes szerveket ( Nap: szív, vérkeringés, nagyagy, gerinc, a férfi jobb és a nő bal szeme, Hold: gyomor, méh, mell, kisagy, nyálkahártyák, a nő jobb és a férfi bal szeme, Merkúr: tüdő és légzőszervek, idegrendszer, bal agyfélteke, emésztés, Vénusz: vénák, vese, bőr, mirigyek, női nemi szervek, Mars: izom, epe, férfi nemi szervek, vörösvértestek, fehérvérsejtek, fogak, Jupiter: artériák, máj, zsírszövetek, cukorháztartás, Szaturnusz: csontok, ízületek, fogak, lép, ásványanyagcsere, fülek, hallás, Uránusz: vérkeringés, idegrendszer, a szervezet ritmikus működése, Neptunusz: folyadékháztartás, nyirokrendszer, Plútó: tobozmirigy, nemi szervek).

Mint említettem, a bizonyos házak (I.,IV., 6., 8. és 12. ház) jelezhetik a betegséget, mert ezek hordozzák a legtöbb konfliktus lehetőségét. Mindez persze nem azt jelenti, hogy beteg is leszel, mert a bolygók csak jeleznek, hogy megtörténhet ez is. Egy-egy bolygónak, jegynek, háznak és fényszögnek ugyanis több jelentése van, és ebből bármelyik igaz lehet, akár egyszerre több is. Ezeket nevezzük analógiának. Az egészségügyi asztrológia nem jóslás, hanem elsősorban a már meglevő betegség okait, derítik fel vele, vagyis azt, hogy áll-e bolygó az ún. "betegségházakban", és ha igen, akkor milyen fényszögei vannak, milyen házak és jegyek kapcsolódnak hozzájuk.
A fényszögek közül elsősorban a feszültséget jelzők, vagyis a kvadrát (90 fok) és az oppozíció (180 fok) lesznek fontosak, de a kvinkunkszot (150 fok) is ide számíthatjuk, bár elsősorban a karmaasztrológiában foglalkoznak vele. Na, de egy betegség is lehet karmikus eredetű, sőt, abszolút. Nagyon fontos a teljes horoszkópábra elemzése, mert az asztrológia az alternatív gyógyászati módszerekhez hasonlóan az egész emberi testet vizsgálja.

Nagyon fontos megérteni, hogy az asztrológia nem diagnosztizálja a fizikai test betegségeit, tehát ha valami fizikai problémád van, akkor először menj orvoshoz, aki megállapítja, hogy mi a probléma, és további kivizsgálást, illetve kezelést javasol. Ha nem javul a problémád, sőt, hosszabb ideje tart, akkor érdemes asztrológushoz fordulni, aki a percre pontos születési időpont alapján felállított képlet alapján megmondja, hogy hol vannak nehézségeid, életed melyik területeit tudod nehezen megélni és hogy milyen segítő energiákat kaptál a nehézségek megoldására, illetve hogyan lehet feloldani a feszültségeket. Fentebb már említettem azokat a házakat, amelyek magukban hordozzák a nehézségeket, most ezekről beszélnék pár szóban.

Az Aszcendens tengelyével kezdődő I. ház a legfontosabb a képletben, hiszen az AC nélkül fel sem lehetne rajzolni a horoszkópábrát. Ez egy Kos jellegű ház, amely a kezdettel, a születéssel, az alapokkal áll kapcsolatban. Az AC tengelye mutatja azt az álarcot, amelyet a külvilág felé mutatsz, vagyis a személyiséged alapvonásait.
A személyiség szó a görög eredetű perszonából ered, amely álarcot jelent, amelyet a lélek a születésekor ölt magára, és a halállal levet. A személyiséget más szóval egónak - azaz Én-nek - is nevezik, és sokszor alapvető problémák forrása lehet, attól függően, hogy a szülött mennyire énközpontú. Az AC és az I.ház mutatja a betegségekre való hajlamot, illetve a veleszületett betegségeket, továbbá születési problémákra, esetleg nehezen kibontakozó, önmagát kereső személyiségre utalhat ha kihívó fényszög vetül rá.

Az Immum Coeli-vel (Ég Alja) kezdődő IV.ház Rák jellegű, ebből következően a családi körülményeket, az anyát mutatja. Miután ebben a házban a horoszkóp legmélyebb pontja, ennek a háznak két egymással ellentétes jelentése van: nemcsak a szülött származására, eredetére utal, hanem annak öregségére, életének végére is, vagyis egyszerre képviseli az életet és a halált. A ház utal a családtól öröklött betegségekre, jobban mondva csak a hajlamot mutatja, tehát nem biztos, hogy a betegség kiváltódik.

A 6. ház egy Szűz jellegű ház, amely a kötelességet, a munkát, a napi rutin mutatja, vagyis a szolgálat háza. A betegség abból adódhat, hogy a szülött nem teljesíti azt a kötelességét, amelyet a ház jegye mutat, vagyis ez a ház utal az életvezetés problémáiból eredő betegségekre.

A 8. ház az egyik legbonyolultabb jelentésű ház a horoszkópábrán, amely Skorpió-jellegéből adódik. Az asztrológiai könyvek egy része a "halál háza"-ként tartja számon, ami elég ijesztő: jogosan kérdezheted ezek után, hogy ez a ház azt mutatja-e meg, hogyan fogok meghalni? A válasz erre az, hogy a halál fogalma nem a fizikai test végleges elmúlását jelenti, ahogy azt nekünk tanították, hanem gyökeres változást, dimenzióváltást, amely elsősorban szellemi folyamat. A 8. ház nem csak a problémát mutatja meg, hanem egyúttal a megoldást is, amely végleges gyógyulást hozhat. Mindez megjelenhet fizikai szinten is orvosi beavatkozások formájában, amelynek során a problémát okozó szövet vagy testrész eltávolításával jobban lesz, meggyógyul a beteg.
A 8. ház ugyanakkor a szexualitás területe is, hiszen az orgazmus ugyancsak halálélménnyel, az ego elvesztésével jár együtt, tehát ez a ház mutatja a szülöttnek a viszonyát a szexhez, illetve az ehhez kapcsolódó esetleges félelmeket, problémákat kihívó fényszögek esetén.

A legutolsó betegségház, a 12. Halak jelleget hordoz, ami a feloldódással, a végtelen tengerrel, az egyetemességgel analóg. Ez a horoszkópábra legutolsó háza, amely az  Aszcendens tengellyel ér véget, amely egyúttal a születési képlet kezdőpontja. Mindez azt jelképezi, hogy a személyiség feloldódik az Univerzumban, ennek ellenére ez a ház a zárt intézeteket, kórházi kezelést,makacs, elhúzódó, krónikus betegségeket, börtönt, kolostort, illetve az egy életen át tartó nehézségeket mutatja. Mindez azért van, mert az egót, a belénk nevelt személyiségeket roppant nehéz elengedni, pedig a 12. házban éppen ez lenne a feladat. Különösen azokra az emberekre vonatkozik ez, akiknek a képletében fontos hangsúlyt kap ez a ház, mert mondjuk tele van bolygókkal. A 12. ház a 8. házhoz hasonlóan okkult ház is, vagyis jelzi az ezoterikus-spirituális képességeket, vonzódásokat.

Konkrét betegségek elemzésénél mindig megvizsgáljuk, hogy milyen szerv (lásd fent a bolygóknál), illetve testrész (lásd fent a jegyeknél) okozza a problémát.Mindez eléggé bonyolítja a dolgot, hiszen nem egy bolygó helyét vizsgáljuk a képletben, hanem többet, továbbá a betegségházakat is figyelembe kell venni. A bolygóknál minden esetben meg kell nézni hogy melyik házat uralják, betegségházak esetében pedig azt, hogy az uraik hol helyezkednek el. Valószínűleg egy-két esetben találunk is majd átfedést.

Most akkor lássunk egy konkrét példát betegségelemzésre: a balesetekre, műtétetekre is található utalás a radix képletben. Ebben az esetben az egyik fontos bolygó, amit keresünk, az a Mars lesz, miután mind a kettő agresszív behatás a testre. A másik fontos bolygó, amit keresünk, az a Plútóaz átalakulás bolygója. Különösen műtéteknél fontos megvizsgálni az utóbbi bolygót, mert a sebészeti beavatkozások mindig a test átalakulásával járnak, hiszen a beavatkozás során kimetszenek valami oda nem illőt, ami már nem szolgálja a testet. Baleseteknél is következhet be maradandó változás, ezért a Plútót itt is figyelembe kell venni. Miután a baleset és a műtét gyűjtőfogalmak, mindig meg kell nézni, hogy melyik testrészen és szervekben keletkezett az agresszív behatás, de az ezekhez kapcsolódó csillagjegyeket és bolgyókat már fentebb bemutattam.
Ezenkívül meg kell nézni, hogy a 8. és 12. házzal mi a helyzet, mi a ház ura, lakott-e, vagy üres.Ez a két ház jelzi egyrészt a gyökeres változásokat, másrészt pedig az elmúlást elengedést.

Szintén a Mars bolygóhoz tartozik az összes gyulladásos, fertőzéses, lázas és vérzésekkel járó betegség, mert ezek ugyancsak agressziót jeleznek. A menstruációs vérzés is Marsikus jelenség, annak ellenére, hogy ez kifejezetten a nőkre jellemző. A menses problémáinál azonban elsősorban a női nemi szerveket képviselő bolygókat és jegyeket vesszük figyelembe azaz a Hold és Vénusz bolygókat, továbbá a Skorpió jegyét.
Nos ezekből a példákból már lehet látni, hogy egy-egy betegség lelki hátterének a megállapítása eléggé bonyolult az asztrológiában, viszont makacs, folyton kiújuló problémák esetén sokat segíthet.
Egészségügyi asztrológiával hazánkban főként Kaló Jenő foglalkozik, érdemes elolvasni a Gyógyulás szelencéje című könyvét. Írásom Takács Tibor: A fejlődés iskolája című műve alapján készült, amely szintén tartalmaz bevezetőt az egészségügyi asztrológiába, többféle példahoroszkóppal.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Kalo Jenő: A gyógyulás szelencéje I-II-III. - az orvosi asztrológia kézikönyve
Takács Tibor: A fejlődés iskolája - a tradícionális asztrológia átfogó kézikönyve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése