2011. október 16., vasárnap

Boltmustra: Árnika Natúrbolt Baja Deák F. u. 12.

Az üzlet a Deák Ferenc, a Czirfusz Ferenc és a Rókus utcák kereszteződésénél található, gyakorlatilag a temetővel szemben, ami kifejezetten előnyös egy egészségbolt számára. :) A kórház alig pár lépésnyire található innen, és szerencsére a városközpont is pár perces sétával elérhető.
Miután a kórház közelében van, az üzlet sohasem üres, mindig van itt 3-4 vevő, -többnyire középkorúak, nyugdíjasok-, ezért az eladónőnek sokszor nincs ideje üdvözölni a betérőt. Én is így jártam, de ez talán nem is baj, úgy is csak körülnézek.
A bolt mindenféle bioterméket kínál: nemcsak élelmiszereket, hanem tisztítószereket, testápolókat, teákat és vitaminokat is.

A diétázóknak különösen érdemes ebbe az üzletbe betérniük, ugyanis a legszélesebb speciális alapanyagokat itt találják meg a bajai üzletek közül.
Különösen a lisztérzékenyek esetében igaz ez, akik többféle gluténmentes tészta, liszt és desszert közül választhatnak. A tejcukorérzékenyeknek az üzlet többféle laktózmentes desszertet ajánl, továbbá a különböző növényi tejpótlókat is bátran fogyaszthatják. Utóbbiak itt az Árnikában italpor formájában kaphatók.
A cukorbetegek részére úgyszintén speciális desszertek és liszt kaphatók, de az ő részükre ajánlja az üzlet a többféle gyümölcsből készült házi lekvárokat is, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.
A diétás élelmiszereket külön polcokra helyezték közvetlenül a bejárat mellé jobbra, ahol betegségcsoportonként felirat jelzi, hogy mi hol található.

Szintén a bejárattól jobbra található polcokon helyezték el a gyógynövény alapú testápolókat és a biotisztítószereket. Utóbbi kettőből nincs valami széles választék, de maga a város sem túl nagy. A Herbária Patikája termékcsalád közül kapható itt csalán sampon, cserszömörcés szájvíz, és Bánfi hajszesz hajhullás ellen. Ugyancsak hajhullás ellen ajánlja az üzlet a Varga hajcseppeket, amely elsősorban a női kopaszodás ellen segít, úgy hogy megállítja a hajhullást.
Ugyancsak megtalálható itt a D'Oliva termékcsalád teljes választéka, amely különböző arc-és testápoló krémeket, tusfürdőket, hajápolószereket tartalmaz. Az olajfa termése, az olívabogyó ugyanis nemcsak kiváló fűszernövény, hanem hidratálja a bőrt is, ezáltal fiatalítja azt.

A bejárattól balra helyezték el a különböző magvakat, a speciális vizeket, a teákat és a táplálékkiegészítőket.
A bejárathoz legközelebb a vizek és a magvak kerültek, utóbbiakból szinte az összes kapható itt.
Vizek közül a lúgos kémhatású Dr. Szalay Füredi víz és az oxigénnel dúsított Oximix vehető meg itt.
A lúgosítás lényege az, hogy az elsavasodott szervezetet semlegesítse, ezáltal a gyógyító erőket beindítsa. Az elsavasodott szervezetben az immunrendszer meggyengül ezáltal megjelennek a betegségek. Különösen az olyan súlyos betegségeknek jelent kiváló táptalajt a savas szervezet, mint pl. a rák is. Mindez megelőzhető a lúgosító étrend kialakításával, amelynek a része a folyadékfogyasztás is. Többféle lúgos vizet is forgalmaznak hazánkban, de ebben a boltban csak a Dr. Szalayt lehet megvenni.
 Az Oximix  vizespalackja első látásra nagyon hasonlít a szódásüvegéhez, de ez nem szódavíz, mert nem tartalmaz egyáltalán szén-dioxidot. Ehelyett a vizet oxigénnel dúsítják, amely segít az oxigénhiánnyal kapcsolatos problémákon. Mindez azzal jár, hogy a szervezet több oxigént kap, javul a fáradékonyság, a rossz emésztés és a fejfájás, amelyek a szervezet oxigénhiányának a tünetei is lehetnek.
Az Oximixnek nincs káros mellékhatása, túladagolni sem lehet, és cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják.

Ha már a folyadékoknál tartunk: teák is kaphatók, méghozzá elég sokféle, a gyümölcsteáktól a gyógyteákig bezárólag. A jól ismert Mecsek gyümölcsteákon kívül, a kevésbé ismert Whittard of Chelsea és Klember márkákat is forgalmazzák itt. Ezek közül a Whittard a legdrágább, mert eléggé ritka, én még vidéki üzletben nem is nagyon találkoztam vele(Pécsen láttam eddig vidéki városok közül), Pesten viszont több helyen is láttam. Ja, és ezek mind filteres teák.
A gyógyteákat a Juva Pharma és a Herbária Patikája forgalmazza, és szintén filteresek. Keverékek és monoteák egyaránt kaphatók a gyógyteák közül. Érdekesség, hogy szálas kivitelben maté és fehér teák is kaphatók. A dél-amerikai származású maté tea hatásos élénkítőszer, anélkül hogy ingerültté, szorongossá tenne. Mindez annak köszönhető, hogy nem tartalmaz koffeint, ami viszont sokszor szorongást, szívdobogásérzetet okoz. A maté ráadásul csökkenti az étvágyat, és elégeti a zsírt, ezért fogyókúrázóknak ideális. Többféle ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, tehát vitaminhiány esetén is érdemes fogyasztani.
A fehér tea a zöld teához hasonlóan Kínából származik, a hatása is hasonló, csak éppen kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint zöld társa, ezáltal jobban erősíti a szervezet immunrendszerét. Fogyáshoz, zsírégetéshez ez a tea is kiváló, sőt koleszterincsökkentő hatásának köszönhetően a szívet is védi. Szintén többféle ásványi anyagot tartalmaz, tehát hiányállapotok kezelésére is alkalmas.

A bejárattól jobba leghátul találhatók a vitaminkészítmények, amelyekből meglehetősen sokféle kapható: monovitaminok és keverékek egyaránt. Mondjuk az utóbbiakból szélesebb a választék. A vitaminokat a Vitaminkirály forgalmazza, amelynek a katalógusa az eladói pulton megtalálható és szabadon elvihető. Vitaminokat vásárolni és rendelni itt az üzletben, illetve az előbb belinkelt honlapról lehet.
A boltnak honlapja nincs, tehát csak személyesen lehet eljönni és vásárolni. Minden hétköznap délután ötig tartanak nyitva, de szombaton délig is várják a kedves vevőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése