2011. október 30., vasárnap

Boltmustra: Marcsi gyógynövény-drogéria Pécs Alkotmány u 75/1.

Ezúttal egy olyan üzletet mutatok be, amely távolabb esik Pécs belvárosától, de lehet pont ezért érdemes kimenni, mert itt nincs akkora embertömeg, mint bent a központban. Az Alkotmány utcában található az egyetem bölcsészettudományi karának, illetve az egyik klinikájának az épülete is, előbbi nincs is olyan messze a bolttól.
Kellemes, viszonylag csendes környék ez modern bérházakkal a 30-as (Főpályaudvar-Kürt u. ) és az M55-ös (Kertváros aut. áll.- Kürt u.) autóbuszok vonalán.
A Marcsi drogéria is az egyik ilyen bérház földszintjén található viszonylag kis üzlet. Mikor megérkezem hétköznap a kora délutáni órákban, az üzletben épp nincs másik vevő, a sötétvörös hajú fiatal eladónő pedig egy ismerősével beszélget. Ettől függetlenül azért odabiccent nekem is.
Miután az üzlet egy modern épületben található, ezért a belmagasság is jóval kisebb, mint a régebbi bérházaknál, tehát az üzletben található polcok sem törnek az égbe, egyszóval minden terméket kényelmesen elérhetsz.

A boltban reformélelmiszerek-és italok, gyógynövényes kozmetikumok és táplálékkiegészítők kaphatók.
A legtöbb biobolttal és drogériával ellentétben itt a boltban a táplálékkiegészítőket nem az eladótól kell kérni, hanem teljesen szabadon hozzáférhetők. A választék ugyanaz, mint a többi drogériában: itt is kaphatók monovitaminok és vitaminkeverékek egyaránt, sőt a lúgosításhoz is találsz megfelelő étrendkiegészítőket, speciális vizeket és teákat. Lúgos kémhatású vizek közül itt a Dr. Szalay Füredi ionos víz kapható, teák közül pedig a Joshi Bharat nevével fémjelzett teakeverék.
Gyógyvizek közül még Salvust lehet itt venni, ami gyomorsav-túltengés ellen használható.

Folyadékoknál maradva, az üzlet elég széles teaválasztékot kínál, de gyümölcsteákat itt ne keress, mert elsősorban gyógyteákat kapni, filteres és szálas változatban egyaránt.
A filteres változatokat a Herbatrend, a Herbária Patikája és a Naturland forgalmazza, utóbbi kettőt a közismert üzletláncokban is megtalálhatod. Ezek a teák elsősorban keverékek, néhány fajta monoteát is találhatsz köztük.
A szálas gyógyteák a Mama Gyógynövényei nevet viselik, és kis sárga zacskókban kaphatók, alig 200 forintért. Ezek a teák viszont kizárólag egykomponensűek, tehát egyik sem keverék. Ezekből a növényekből csak nagyon kis mennyiség szükséges egy adag főzet elkészítéséhez.
Ezenkívül kapható még filteres zöld tea és kínai ginzeng tea, továbbá szálas rooibos és lapacho tea. Utóbbiról azt tartják, hogy a rák ellenszere.

Reformélelmiszerek közül nincs túl széles választék: lisztek, tészták, olajok, magvak, édesítőszerek, ivólevek és tejpótlók kaphatók. Az üzlet a cukorbetegeknek ajánlja a xilit édesítőszert és a nádcukrot, mert ezek egyensúlyban tartják a vér szénhidrátszintjét, továbbá kapható itt néhány fajta müzliszelet és reformnass is.
Lisztérzékenyek részére kapható itt speciális lisztkeverék és tészta, de a bolt lisztkínálatából tudják még használni a rizs-és szójalisztet is. Lisztek közül egyébként még tönköly-és rozsliszt kapható.
Növényi tejpótlók közül csak rizsitalt láttam, de ez többféle ízesítésben kapható. Gyümölcslevekből szintén többfélét láttam, és elég korrekt a választék.
Olajokból csak lenmagolajat láttam, de magvak közül sem túl széles a választék.

Amiért érdemes ide betérni az az üzlet kozmetikumkínálata: nagyon kevés helyen forgalmaznak ugyanis Holt-tengeri iszapból készült termékeket, vagy legalábbis én még nem sok egészségboltban láttam ilyeneket, csak a pesti Szebb Életért Központban találkoztam ezekkel a termékekkel.
Itt a Marcsi drogériában önmagában is kapható az iszap, de kézzel készített szappan formájában is hozzá lehet jutni meglehetősen drágán.
A Holt-tenger vize jelenleg a legtöbb sót tartalmazó víz a Föld vizei közül. Mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag steril, mert a legtöbb baktérium és mikroorganizmus nem tűri ezt a fajta sós környezetet.
Az iszap mindenféle ásványi anyagot tartalmaz és kiváló a bőrbetegségekre, továbbá hidratálja, fiatalítja a bőrt.
Úgyszintén kiválóan hidratálja a bőrt, és ezzel megelőzi az öregedés folyamatát a Doliva kozmetikumcsalád, amely olívaolajat tartalmaz. Az üzletben gyakorlatilag az összes Doliva termék megtalálható: samponok, tusfürdők, arc-és szemránckrémek, testápolók, stb. Hennatartalmú hajfestékek is kaphatók.
Az aromaterápia híveinek az üzlet néhány fajta nagyobb kiszerelésű Aromax illóolajat is kínál.
A termékekről további részletes információt az üzlet honlapján láthatsz, továbbá a megadott elérhetőségeken érdeklődhetsz a termékek árairól.
A bolt minden hétköznap délután 5-ig tart nyitva, de szombat délelőtt is fogadják a vevőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése