2011. október 9., vasárnap

Boltmustra: Biocsemege bioélelmiszer-és drogéria Szeged Vidra u. 3.

A Biocsemege első látásra ugyanolyan, mint egy átlagos élelmiszerbolt, de valójában nem az: az itt kapható élelmiszerek és vegyiáruk kizárólag biotermékek, amelyek kímélik a környezetet is. Az átlag élelmiszerboltokban megszokott műanyag bevásárlókosár itt teljességgel hiányzik, fából készült lapos fenekű fonott kosarakba pakolhatod az árut.
A bolt két nagy részre oszlik: élelmiszerboltra és drogériára: ebből az élelmiszer részleg a bejárattól balra, míg a vegyiáruk és kozmetikai termékek a bejárattól jobbra találhatók.
Jó, ha tudod, hogy jelenleg ez Szeged legnagyobb ilyen jellegű boltja, amely gyakorlatilag a Szent István téren található a piaccal és a víztoronnyal szemben. Alig pár lépés innen a Tisza Lajos körút is, amely a város egyik legfontosabb utcája.

A Biocsemege abban is különbözik a többi élelmiszerbolttól, hogy jóval barátságosabb: egyrészt nincs is annyi vevő, mint egy átlag abc-ben, másrészt a környezet is sokkal megnyerőbb. A falakat ugyanis kellemes narancssárgára meszelték, a termékek nagy részét pedig sötétbarna, pácolt fapolcokra tették, tehát semmi sterilitás és ridegség.
A boltban két csinos, mosolygós, fiatal hölgy fogad, akik már alig várják, hogy segíthessenek. Miután elég nagy területű a bolt, nyugodtan fordulj hozzájuk segítségért, így könnyebben megtalálod, amit keresel. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen diétás, illetve speciális élelmiszert, innivalót vásárolnál.

Jómagam csak nézelődni tértem csak be a boltba. Először az élelmiszer-részlegre vagyok kíváncsi, ami a bejárattól balra található. Nem messze a bejárattól máris a hűtőpultba botlok, ahol tejtermékeket és húsokat tárolnak, pont mint egy igazi abc-ben. A különbség annyi, hogy itt minden bio, tehát nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, meg szemetet. A húsok és tejtermékek egy része  amúgy szójából készült, de kaphatóak itt tofu-és szejtántermékek is. 

A hűtőpult mellett hűtőládát helyeztek el, amelyben mirelit termékek találhatók, mint pl. jégkrém, zöldségek, pizza, lasagne, stb. Természetesen ezek is bio-, illetve reformtermékek. A jégkrémek egy része szója-, másik része pedig rizstej alapú, tehát kevésbé telíti a gyomrot, mint a tehéntej.

Egy élelmiszerboltban mindig lehet kenyeret és egyéb péksüteményeket kapni. A Biocsemegében sincs ez másképp: itt is kapni kenyeret, zsemlét, kiflit és helyben sütött péksüteményeket, a különbség mindössze annyi, hogy itt nem fehér lisztből készülnek a pékipari termékek, hanem teljes kiőrlésű búza-, tönköly-, vagy rozslisztből.

Tészták esetében hasonló a helyzet, mint a pékipari termékeknél: itt is kapni teljes kiőrlésű tésztákat tönkölyből, de a diétázók részére elérhetők rizsből, kukoricából, szójából és hajdinából készült változatok is, amelyek nem tartalmaznak glutént.

Ha már a diétázókat emlegetem, a Biocsemegében kaphatóak speciális, diétás élelmiszerek is, liszt-és tejcukorérzékenyek, illetve cukorbetegek részére is.
Lisztérzékenyek részére az üzlet speciális lisztkeverékeket, illetve a fentebb említett tésztákat ajánlja, továbbá a magvak közül az amarántot, quinoa-t, kukoricát, hajdinát és kölest is fogyaszthatják a betegek.
Tejcukorérzékenyek részére a bolt különböző növényekből készül tejpótlókat ajánl (pl. szója, zab, rizs, köles, mandula, tönköly), amelyek nem tartalmaznak állati fehérjét és laktózt, tehát nem telítik annyira a gyomrot.
Ugyancsak az ő számukra ajánlott a szója-és zabtejszín, a kókuszzsír, a pálmavaj, a fentebb már említett jégkrémek, továbbá a rizstejes étcsokiszeletek. Ez utóbbiak az eladói pulton találhatók, és elég drágák.
Ha már a csokikat emlegetem: a cukorbetegek részére diabetikus változatok is elérhetők, tehát ők sem maradnak ki a jóból. Cukorbetegek részére kaphatók még cukormentes lekvárok is többféle ízben. Ezeket már az üzlet jobb oldali részében helyezték el.
Ugyancsak a bejárattól jobbra tették a növényekből készült pástétomokat, illetve fasírtporokat, amelyekkel a vegetariánusoknak szeretnének kedveskedni.

Az étkezésben fontos szerep jut a különböző fűszereknek, ételízesítőknek is. A bio-és reformétkezésben sincs ez másként, a különbség mindössze annyi, hogy itt másféle alapanyagokat használnak, mintha egy szokványos élelmiszerboltban vennéd meg a terméket. Például a napraforgóolaj mellett kapható itt olíva-, szezám-, lenmag-, kendermag, szója-, kukorica- és tökmagolaj is.
Az átlag élelmiszerboltban kapható cukor helyett itt barnacukrot, gyümölcscukrot és szőlőcukrot szerezhetsz be, cukorbetegeknek pedig a steviát, a nyírfacukrot és a xilitet ajánlják.
Ezenkívül még kapható tengeri só, kősó, szárított zöldségek, leveskockák, levesporok, mustárok, majonézek, tormák, ketchupok, salátaöntetek, ecetek, mézek, illetve sokféle növényi fűszer, természetesen mindegyik bio.

Az ételek mellett fontos szerep jut az italoknak is. Mint egy átlag közértben itt is sokféle ital kapható: teák, kávék, ásványvizek, gyümölcslevek itt is kaphatók, sőt bioborokat is árulnak közismert termelőktől.
Teák esetében filteres és szálas teák egyaránt kaphatók mindenféle változatban, kivéve a fekete teákat, mert azok itt nincsenek. A piacvezető forgalmazók helyett az üzlet az osztrák Sonnentor és a magyar Biokontroll cégek teáit árusítja. A Sonnentor egyaránt forgalmaz gyümölcs-, zöld-, rooibos (vörös)-, fehér-, gyógy- és fűszeres teákat, amelyeknek a legnagyobb része ízesített, kivéve a gyógyteákat.
A teák mellett még kapható bab-és gabonakávé, kakaó és karobpor is.
Az ásványvizeket, gyümölcs-és zöldségleveket, továbbá a söröket, borokat az üzlet jobb oldali részében helyezték el. Ezekből elég széles a választék: pl. ásványvizekből kapható Tündérvíz, Pi-Víz, Kaqun víz, Dr Szalay Füredi lúgos víz, Mira, Salvus és Szentkirályi ásványvíz.
A sörök búzából és ősgabonából készültek egy részük ráadásul alkoholmentes.

A drogéria részben biotisztítószereket, gyógynövénytartalmú kozmetikumokat, baba-és mamaápolási termékeket árulnak. A tisztítószerek választéka gyakorlatilag lefedi egy háztartás igényét, vagyis vásárolhatsz itt folyékony mosószereket, öblítőket, mosogatószereket, folteltávolítókat, mosódióhéjat, zsíroldót, általános tisztítószert, ablaktisztítót, WC-tisztítót, fürdőszobai tisztítószert, padlóápolót és kézfertőtlenítőt. A termékek allergiások részére is használhatók, mert nem tartalmaznak adalékanyagokat.
Ha bemész egy átlag élelmiszerboltba, ott is sokféle kozmetikai terméket találsz a samponoktól kezdve a bőrápoló kenőcsökig. A Biocsemegében is így van ez, csak itt minden bio, illetve adalékmentes, ezért a termékeket allergiások is használhatják.
A legtöbb kozmetikum nők számára készült, hiszen nekik érzékenyebb a bőrük, amely ráadásul hamarabb öregszik, mint a férfiaké, nem véletlen, hogy a kozmetikai ipar is elsősorban női bázisra épül.
A Biocsemege vezető kozmetikai forgalmazója az osztrák Dr. Hauschka termékcsalád, amely lefedi szinte az összes kozmetikai termékcsoportot, pl. hidratáló, regeneráló krémek, arckrémek, szemkrémek, tusfürdők, testápolók, lábkrémek, kézkrémek, hajolajak, baba-mama termékek, stb.A termékek mindegyike gyógynövényekből készült, és nemcsak itt a Biocsemegében, hanem sok kozmetikai stúdióban is találkozhatsz velük.
Ezenkívül kapható még a Coslys arc-és Dr. Organic bőrápoló krémcsalád. Előbbinek az alapanyaga a rózsa, utóbbinak pedig az aloé vera, a gránát és a teafa.
Az üzletnek van honlapja ahol minden információt megtalálsz a termékekről, viszont rendelni nem tudsz, csak személyesen vásárolni minden hétköznap este hatig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése