2012. január 14., szombat

Boltmustra: Ezerjófű Drogéria-Biobolt Keszthely Piac tér

A keszthelyi piac, gyakorlatilag a város központjában van, a Fő tértől nem messze, a Bem utcából kell lefordulni, de a Rákóczi utcából is jöhetsz, ha kocsival vagy. A Bem utcából csak gyalog tudsz jönni, ekkor viszont végig kell menned az egész piacon, hogy az üzletbe eljuss, ami a parkoló mögött található. Jó időben elég sokan szoktak lenni a piacon, de most télen csak alig páran lézengenek errefelé. Mindezt a pangást az Ezerjófű üzlete is megérzi, mert mindössze csak egy vásárló tartózkodik az üzletben, amikor belépek. Emiatt a fiatal vörös hajú eladónő nem is köszön, de később a vásárló fiatalember távozása után is levegőnek néz, nehogy ki kelljen szolgálnia esetleg. :)

A bolt gyógyteákat, kozmetikai termékeket és bioélelmiszereket árul, amelyek közül a teaválaszték különösen érdemes a figyelemre, mert rengetegféle kapható belőlük. Gyakorlatilag a bejárattól balra található polc az mind a teáké. Szinte az összes piacvezető magyar gyógyteamárka megtalálható itt (Naturland filteres gyógyteakeverékek, Mecsek dobozos, szálas gyógyteakeverékek, Pannonhalmi filteres gyógyteakeverékek, Herbária Patikája filteres gyógyteák, Naturstar filteres gyógyteák, Mama Gyógynövényei szálas gyógyteák). Ezek közül a Naturland, a Pannonhalmi, a Herbária Patikája és a Mama Gyógynövényei a teljes termékpalettájukkal képviseltetik magukat.
A magyar gyógyteák mellett a kínai teák is a teljes a termékválasztékukkal képviseltetik magukat (pl, fogyókúrás, ginzeng, meridiánteák), szóval éljen a magyar-kínai barátság. :)
A gyógyteákon kívül még olyan teakülönlegességek is kaphatók, mint például rooibos, zöld, fekete és fehér tea. Ezek mindannyian kis zacskókba csomagolt szálas teák, de mindez ne tévesszen meg, mert egy főzethez csak kis mennyiség kell, szóval egy ilyen kis zacskó teát elég sokáig lehet használni. A rooibos, a zöld és a fekete teák többféle ízben is kaphatók.
A zöld és a fehér tea hatása gyakorlatilag ugyanaz, csak éppen a fehér tea jóval erősebb, és nem tartalmaz koffeint, mint zöld társa. Mindkét teafajtát Kínában őshonos növényekből készítik, a nevüket is innét kapták.
 Mindkét teafajta erősíti az immunrendszert és élénkíti a fáradt testet, továbbá méregtelenítő hatása is van. Ebben a hideg, fagyos időszakban különösen ajánlott a fogyasztásuk a megfázás megelőzésére.

Kozmetikai - és gyógytermékekből nincs annyira széles választék, de ami van, az is inkább a Rossmann és DM kozmetikai részlegére emlékeztet, mintsem egy bioboltéra. Igaz, hogy kaphatók gyógynövénytartalmú samponok is, de nem túl sok. Érdekes, hogy a boltban Elséve samponokat is lehet kapni, ami viszont minden, csak nem bio. Férfiak számára borotválkozás utáni termékek is kaphatók, de ezek sem biotermékek. Ezenkívül még az összes D'Oliva termék megvásárolható a boltban, de ezeket elzárták a vevők elől egy vitrinbe. Mondjuk az kétségtelen, hogy ezek a termékek egyáltalán nem olcsók, főleg az arc-és szemránckrémek, na meg a különböző testápolók, amelyek úgy 2500 és 4000 forint között kaphatók. Ugyanez a termékcsalád tartalmaz még samponokat, tusfürdőket, napvédő krémeket, továbbá kozmetikumokat férfiaknak is. A D'Oliva termékcsalád minden tagja eredeti olívaolajat tartalmaz, amely hidratálja a bőrt, azaz megóvja az öregedéstől.
Dekorkozmetikai termékek (azaz sminkszerek) is kaphatók, de ezek sem biotermékek, inkább a gagyi áruk fórumát erősítik. Mindezt a 350 forintos körömlakkból következtettem ki, de a szemhéjfestékek, szemceruzák, rúzsok és arcfestékek is hasonló árfekvésűek. A minőségi sminkszerek árai több ezer forinttól kezdődnek ugyanis, viszont ezért az árért cserébe már kapsz valamit. Lehet, hogy ezek az olcsó sminkszerek még allergiát is okozhatnak, mindenesetre óvatosan kell velük bánni.
Márkás parfümök (Mexx, Cacharel, Hugo Boss, stb. ) is kaphatók az eladói pult mögötti polcokon, de ezeket már kérni kell a személyzettől.

A bioélelmiszerek választéka sem túl széles: kaphatók olajok, lisztek, tejpótló italok, magvak, na meg a lisztérzékenyek számára készült diétás ételek. Mondjuk az olaj-,tészta-és lisztválaszték elég széles, pl. olajok közül szőlőmagból, lenmagból, kendermagból, olívából és napraforgóból készültet kapni. Tészták közül csak tönkölyből durumból készültet kapni elég sokféle formában, amelyek közül van teljes kiőrlésű változat is. Lisztek közül kapható tönköly-, durum-, Graham-, zab-, zabpehely- és csicseriborsóliszt. A zabpehely- és csicseriborsóliszt csak kis kiszerelésben, és elég drágán kapható.
A tejpótló italok közül zab-,rizs, szója-és kókusztej kapható folyékony és por formában. Utóbbi gazdaságosabb, mert egyszerre nagyobb mennyiséget is tartalmaz.
A bejárattól jobbra, az eladói pult mögött sokféle táplálékkiegészítő kapható, amelyeknek egy része vitamin és ásványianyag tabletta.
Szintén a bejárattól jobbra helyezték el az Aromax és Goloka illóolajokat, amelyek a vevők által szabadon hozzáférhetők, bár nincs olyan nagyon sokféle belőlük. Ugyanitt többféle kiszerelésben bio hennatartalmú hajfestékek is kaphatók.
A bolt minden hétköznap délután ötig, szombaton pedig délig tart nyitva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése