2011. augusztus 20., szombat

Boltmustra: Elixír ezoterikus könyvesbolt Veszprém Ady E. u. 7/b Levendula Üzletház

A bolt a városközponttól alig pár percre található egy csendes utcában, ahol legfeljebb az 5-ös számú helyi buszjárat okoz némi zajt. Megmondom őszintén, hogy a boltot meglehetősen nehéz meglelni, ugyanis nem az utcafronton található, hanem pár száz méterrel beljebb, ráadásul magát a Levendula Üzletházat sem jelzi semmilyen felirat vagy tábla. Az utcafrontról csak egy nagy szürke épület látszik, amely előtt egy magyar és egy EU-s zászló lengedez. Nos, ez lenne a Levendula Üzletház, amelynek a földszintjén található az Elixír, amelyhez egy az épület poros parkolóján átvágva lehet eljutni.
A boltnak különösebb cégére nincs, viszont van kirakat, amelyen keresztül gyakorlatilag az egész üzletbe belátni. A kirakat üvegére mindig kiragasztják az éppen aktuális ezotériával összefüggő  városi és környékbeli tanfolyamokat, programokat.
Az üzletben nemcsak könyveket lehet kapni, hanem teákat, füstölőket, jóskártyákat, meditációs cd-ket és feng shui szobrokat is.
Amikor belépek az üzletbe, barátságos középkorú eladónő fogad, aki mindjárt fel is ajánlja a segítségét, de én mondom, hogy csak nézelődni szeretnék.
Rögtön a bejárattól balra találhatók az indiai Hem füstölők, amelyekből sokféle illat kapható. Nem sokkal ez után egy faltól falig érő könyvespolcon könyvek találhatók, méghozzá igen sokféle. Elsősorban az Édesvíz Kiadó könyveiből lehet válogatni, de láttam könyveket a Mandala -Véda Kiadó kínálatából is.
A könyvek elrendezésében különösebb koncepció nincs, legfeljebb annyi, hogy az akciós köteteket és az Agykontroll kiadványokat a bolt közepén található szigetszerű könyvespolcokra tették.
Gyakorlatilag az összes Agykontroll termék kapható, nemcsak könyvek, hanem hanganyagok is. 
A meditációs cd-k közül Kövi Szabolcs összes lemeze kapható, ami nem véletlen, hiszen a fuvolaművész veszprémi illetőségű.
A meditatív célokra is kiválóan alkalmas jóskártyák vásárlásához az eladó segítségét kell kérni, ugyanis ezek az eladói pult mögött találhatók. Doreen Virtue angyalos és tündéres jóskártyái széles választékban kaphatók elég drágán (3600-4600 forint körül). de vásárolhatók itt tarot-és cigánykártyák is.
A bejárattól jobbra található a teáspolc, ahol több fajta tea is kapható, amelyek kizárólag teafűből készültek. Semmiféle hiperekben és DM/Rossmann-ban elérhető teamárka nincs, kizárólag a Kira Teacentrum teái kaphatók itt. A teákat egyszerű színes zacskókban árulják, kb. 400-600 forintos árakon, viszont egy főzethez csak nagyon kis mennyiségű teafű szükséges, ezért egy zacskó tartalma sokáig eltarthat. 
A különböző teafajtákat eltérő színű zacskókba csomagolták, így például a fekete teákat fekete, a zöld és maté teákat sötétzöld, a rooibos teákat vörös, az ayurvedikus teákat sötétkék, a gyógyteákat fehér a lapacho teákat pedig drapp színű zacskókban lehet megtalálni. A teák jelentős része gyümölcsökkel vagy egzotikus fűszerekkel ízesített.
A bejárattól jobbra a faltól falig érő polcokon feng shui szobrok találhatók, pl. béka, sárkány, elefánt, teknős, illetve Buddha szobrok. Árak úgy nagyjából 400-800 forint közötti a szobrok méretétől függően.
Az eladói pultra kerültek a marokkövek és az ásványokból készült láncok. Egyikükből sincs széles választék, marokkőből rózsakvarcot, hegyikristályt, ametisztet láttam, láncokból szintén kaphatók ugyanezek, de utóbbiak esetén többféle ásványból lehet választani.
A veszprémi boltnak önálló honlapja nincs, javaslom helyette a fővárosban található központi Elixír bolt honlapjának  felkeresését, ahonnét online megrendelhető minden könyv. Ugyaninnét egy kattintással elérhető az Elixír Magazin online változata, amelyet manapság már Freespirit-nek hívnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése