2011. október 30., vasárnap

Boltmustra: Neera Biobolt Pécs Ferencesek utcája 20.

Az Irgalmasok utcája Pécs egyik forgalmas bevásárlóutcája volt az Árkád megépítése előtt, azóta viszont jelentősen megcsappant a forgalom, pedig az utca a buszpályaudvart köti össze a Dzsámival, ami a város egyik legjelentősebb turistalátványossága. A közelmúltban az utcából kitiltották a járműveket, és sétálóutcává alakították, illetve megszépítették a Konzum Áruház mögötti teret is. Ez utóbbival szemben található meg ez a bolt is a Rákóczi utcai kereszteződéstől pár lépésre, egy ódon házban. A boltot már messziről jól látható cégér hirdeti, de külön kirakat nincs, viszont az ablakon keresztül be lehet látni az üzletbe.
Az üzlet névadója a Neera nevű méregtelenítő folyadék, amely pálma-és juharszirupból áll, és jellegzetes fémdobozban árusítják országszerte. Az ital elkészítéséhez szükséges még citromlé, víz és kevés Cayenne bors is. Utóbbi helyett használhatsz gyömbért is, mert a hatása ugyanaz: felgyorsítja az emésztést, és növeli a test hőmérsékletét, amellyel elősegíti a méregtelenítés folyamatát. Egy Neera-kúra általában 10 napig tart, de ha tartósan beteg vagy, illetve most méregtelenítesz először, akkor 1-2 nap is elég.
Miután ez a bolt a Neera italok hivatalos viszonteladója, egyértelmű, hogy meg tudod itt vásárolni. További részletekről a termék hivatalos weboldalán tájékozódhatsz.
A bolt közös bejáraton osztozik a mellette levő biofodrászattal, amelyről annyit kell tudni, hogy adalékmentes, bio hajápolási termékekkel dolgoznak, úgyhogy érdemes összekötni a fodrászatot és a bevásárlást.
Az üzlet egy hosszú folyosóból áll, amelynek a bejárathoz közeli végébe helyezték el a tisztítószereket és a piperecikkeket, míg hátrébb, az eladói pulthoz közel kerültek a bioélelmiszerek és a táplálékkiegészítők.
Amikor belépek, világosszőke hajú, fiatal eladónő jön elém mosolyogva, és kérdi, hogy segíthet-e valamiben, de én csak körülnézni jöttem.

Amiért mindenképpen érdemes betérni ide vásárolni az a kellemes és megnyugtató hangulat, illetve a rend.
Itt minden terméknek megvan a maga helye, nincs összevisszaság. Sőt, a piperecikkeknél külön feliratok jelzik a polcokon, hogy milyen fajta terméket hol találsz, pl. hajápolás, testápolók, szájápolás, illatszerek, mosószerek, tisztítószerek, stb.
Ugyancsak érdemes betérned ide, ha bio szépségápolási termékeket, illetve öko tisztítószereket keresel, ugyanis a városban itt találod meg a legszélesebb választékot ezekből.
A tisztítószerekből kapható mosószóda, folyékony mosószer, ablaktisztító, öblítő, mosogató, WC-tisztító és általános tisztítószer. Igaz, hogy ezek jóval drágábbak, mint a normál társaik, cserébe viszont kímélik a környezetet.
A bejárattól nem messze egy kis fonott kosárban többféle kézzel készített, dekoratív szappan kapható, amelyek közül igazi érdekességeket fedezhetsz fel, pl. kókuszos, paprikás, répás, levendulás, hibiszkuszos, illetve shea vajas szappanok. Ha jól emlékszem 400-500 forint körüli árakon mozognak, viszont remekül néznek ki, és csodás az illatuk.
A szépségápolási termékek közül szinte az összes fajta megtalálható, tehát vannak samponok, hennatartalmú hajfestékek, balzsamok, fogkrémek, szájvizek, testápolók és különböző gyógykenőcsök.
A lényeg az, hogy ezek mind gyógynövényekből készültek, tehát gyógyhatásuk is van.

A másik ok, amiért érdemes itt vásárolni, az a teaválaszték: szinte minden fajta tea kapható filteres és szálas változatban egyaránt. Nemcsak a hiperekből, DM-ből és Rossmannból ismert teaválasztékot találhatod meg itt, hanem igazi érdekességeket is, például sokféle zöld teát, fehér teát, lapacho és maté teákat, sőt anti candida teát is láttam. Sokféle gyümölcsteából választhatsz, amelyeket a Naturland, Herbatrend, Mecsek (hiába Pécsen vagyunk), London Fruit&Herb és a Whittard of Chelsea forgalmaz. Az utóbbi kettő márkát már nem találod meg a közismert üzletláncokban, sőt a magyar bio-és egészségboltok közül is csak kevés árusítja ezeket. Elsősorban a fővárosban és Szegeden találkoztam eddig e két márkával, és meglehetősen drágán árulták a portékát (kb. 700-800 FT. egy doboz ára általában).
Zöld teából elsősorban ízesített változatok kaphatók, szálas és filteres kivitelben egyaránt, nagyon sokféle ízben. Ezeket a termékeket garantáltan nem találod meg a hiperekben és egyéb ismert üzletláncokban, mert ők nem tartanak ott pl. maraschino-val ízesített zöld teát. Ebben a boltban viszont megveheted olyan 700 Ft. körüli áron.
Rooibos (azaz vörös) teákból is elég széles a választék,  és úgyszintén ízesített fajtákat lehet itt kapni filteres és szálas változatban egyaránt. Hatása hasonló a zöld teához, csak éppen nincs benne koffein.
A fehér tea hatása hasonló a zöld teához, csak éppen jóval erőteljesebb annál. Itt a boltban filteres változatban kapható.
A maté tea hatása szintén a zöld és a fehér teához hasonló, szintén tartalmaz koffeint, csak éppen ez a teafajta nem Kínából, hanem Dél-Amerikából származik. Jelentős zsírégető hatása is van, ezért fogyókúrázóknak kiváló.
Ha már a fogyókúrázókat említem: az üzletben többféle fogyókúrával kapcsolatos táplálékkiegészítő, illetve tea (pl. Csala Varázs, Malmos, illetve kínai teák) is rendelkezésre állnak, mégpedig külön polcon!

A reform élelmiszerek az üzlet hátuljában kaptak helyet, és elsősorban alapvető nyersanyagok kaphatók: pl. tészták, lisztek, olajok, növényi pástétomok, konzervek, ivólevek, növényi tejpótlók és szörpök.
Diétázókat el kell keserítsem: nincs túl széles választék diétás termékekből. Cukorbetegeknek az üzlet a Xilovit és stevia édesítőszereket, diabetikus lisztkeveréket és néhány fajta diabetikus csokit kínál.
Lisztérzékenyeknek csak speciális lisztkeverékek és tészták kaphatók. Az üzlet egyéb étel-italkínálatából még a rizslisztet, és az ivóleveket fogyaszthatják az utóbbiak, mert ezek nem tartalmaznak glutént. Az ivóleveket főként a Dr. Steinberger forgalmazza, ezeket a Sparban is lehet kapni 900-1200 forintos árakon, de itt is ugyanannyiba kerül.
A lisztek és tészták alapanyaga főként a tönköly, és teljes kiőrlésű gabonából készültek.
Olajokból csak néhány fajta van, pl. szőlőmag, kókuszolaj, pálmazsír, olíva, omega3. A kókuszolajat a zsíranyagcsere-zavarban szenvedőknek ajánlják, mert az emésztéséhez nem kell enzim, ezért nem terheli meg annyira a szervezetet. Az omega3 olaj elsősorban szívvédő hatásairól ismert, de sajnos ezek az alternatív olajok jobban megterhelik a pénztárcát, mint a hagyományos napraforgóolaj. Ráadásul ezek a reformolajok jóval kisebb kiszerelésben kaphatók, mint a hagyományos testvérei.
Vegetariánusok részére az üzlet többféle növényi pástétommal, illetve zöldség-és gyümölcskonzervvel kedveskedik. Ezek is mind bioélelmiszerek.

A táplálékkiegészítők, vitaminok az eladói pult mögötti polcokon kaptak helyet, és kizárólag az eladótól kell kérni őket. Ezek a szerek többnyire ugyanazok, amelyeket a DM és Rossmann üzletláncokban, illetve a többi egészségboltban kapni, árakban sincs túl sok különbség. A vitaminokat az interneten is megrendelheted, majd átveheted az üzletben, így nem kell házhoz szállítási díjat fizetned. A weboldalon a vitaminokat sokféle kategóriára osztották fel, hogy jobban tudj tájékozódni.
Ugyancsak az eladói pult mögötti polcokon kaptak helyet a jellegzetes zöld dobozba csomagolt Aromax illóolajok, amelyekből elég korrekt választék áll rendelkezésre. Az illóolaj árak nagyjából 800 és 1100 forint közötti árakon mozognak, attól függően, hogy az adott olaj mekkora kiszerelésben kapható.
Érdekességként kaphatók még az üzletben színes csakragyertyák, továbbá fül-és testgyertyák is.
A bolt minden hétköznap este 6-ig, illetve szombat délelőtt tart nyitva.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Boltmustra: Herbaház biotermékek és gyógynövények áruháza Pécs Zsolnay V. út 31.
Boltmustra: Harmónia Reformház Pécs Árkád
Boltmustra: Herbária gyógynövény Pécs Feremcesek u. 20.
Boltmustra: Herba Bolt gyógynövény Pécs Ferencesek u. 18.

Boltmustra: Marcsi gyógynövény-drogéria: Pécs Alkotmány u. 75/1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése