2012. május 27., vasárnap

Borostyán gyógynövény-és ásványbolt Békéscsaba Andrássy u. 49.

A hely a város főutcáján található, a Petőfi ligeti buszmegállónál, a Jókai utca kereszteződésénél, a Csaba Center mellett, ennélfogva a város legnépszerűbb ilyen üzlete.
Amikor belépek a boltba meglehetősen sokan vannak, úgyhogy a pult mögött álló, rövid hajú, középkorú eladónő nem igazán vesz észre engem. Viszont azt megfigyelem, hogy a kiszolgálás igazán barátságos, kedélyes, ráadásul a hölgy még ért is a különböző gyógytermékekhez, tehát érdemes hozzá segítségért fordulni.
Amúgy az üzlet területe elég nagy, mert egy hosszú folyosóból áll, szóval a helyen amúgy 10 ember biztosan elfér.
A bolt elsősorban gyógytermékeket, kozmetikumokat és teákat árul, de vannak táplálékkiegészítők, reform élelmiszerek és drágakövek is.
Az ásványok kínálata nem egy ájulat: sajnos, meglehetősen kevés van belőlük. Főként marokköveket árulnak az eladói pulton, de semmiféle ritkaságra itt ne számíts. A bejárattól jobbra látható zárt vitrinekben szintén vannak ásványok, de ezek nyers kövek. Én a marokkövek közül ametisztet, hegyikristályt, manganokalcitot, achátféléket és malachitot ismerek fel. (Ha esetleg komolyabb ritkaságok, vagy ásvány-ékszerek érdekelnének, akkor keresd fel Békéscsabán, a Hegyikristály boltot a Luther utcában, ha még megvan. Magam még nem jártam ott).

A bolt egyébként elsősorban nem önkiszolgáló, tehát mindent az eladótól kell kérned, mert vagy a pult mögött van az áru, vagy pedig a bejárattól jobbra álló zárt üvegvitrinekben.
Az ide bezárt ásványokat már említettem,  a másik vitrinben pedig D'Oliva krémek vannak. Sajnos a többi D'Oliva termék itt nem kapható.
Közvetlenül a bejárat mellett jobbra a Csabai Termál bazi nagy kiszerelésű gyógyvizeibe botolhat a látogató, de ugyanitt kétliteres változatban Füredi ionos víz is kapható.
A bejárattól jobbra leghátul helyezték el a könyveket, amelyek közül nincs olyan széles választék, és főleg egészséges életmóddal foglalkoznak.
A pult mögött helyezték el a kozmetikai-és gyógytermékeket, vagyis a samponokat, fogkrémeket, kézzel készített szappanokat, az arckrémeket, a termálvíz tartalmú krémeket, a hennás hajfestékeket, továbbá a Biomed és Naturland gyógykenőcseit, na meg a különböző teákat. Ugyanitt különböző öko tisztítószerek is kaphatóak, bár ezekből nem sok van.

A különböző kozmetikai termékek mindegyike különféle gyógynövényeket tartalmaz, tehát gyógyhatásúak is egyben, na meg állatkísérletektől is mentesek.
Az Elmex és Lacalut fogkrémek például a különösen jók a gyulladt fogínyre, de a hidegre érzékeny fogak tisztítására is erőteljesen ajánlottak.
Samponok közül a Vatika, a Varga és a Dr. Chen termékeit kapni, amelyek közül a Vatika ayurvédikus termék, a Varga sampont pedig hajhullás ellen fejlesztették ki. Megvallom a Dr. Chen samponját nem ismerem, de gondolom én, hogy az is fejbőrproblémákat próbál meg orvosolni.
A hajfestékek és hajszínezők mind hennatartalmúak, utóbbi ráadásul por formájában kapható. Olyan sok nincs belőlük, és úgy láttam, hogy elsősorban sötétbarna és vörös színek érhetők  el, tehát a szőkék itt hátrányban vannak. :)
A Biomed és Naturland gyógykenőcsök elsősorban gyulladásos és mozgásszervi problémákat enyhítenek, de egyik márkából sincs túlzottan széles választék.
A termálvizes gyógytermékek mind közismert hazai termál-és gyógyfürdők vizéből készülnek, tehát akkor is élvezheted a különböző gyógyfürdők jótékony hatását, ha éppen nincs annyi pénzed, hogy végigcsinálj egy gyógyfürdő-kúrát. Majd egy külön posztban részletesen is írok ezekről a termékekről, most csak annyit mondanék, hogy itt a Borostyánban csak gyógyfürdőkrém kapható, sampon és tusfürdő már nem.
Az arckrémek megintcsak ayurvédikus termékek, és a Herbline forgalmazza őket, amely amúgy még bőrradírokat, samponokat, testápolókat, pakolásokat és kézzel készített szappanokat is gyárt szintén ayurvédikus változatban.
Egyelőre a Borostyánban csak szépítő és fiatalító hatású arckrémeket lehet kapni hölgyek részére, részben arannyal és sáfránnyal, részben pedig aloé vera és egyéb más illóolajokkal keverve.

Teák közül az üzletben leginkább a Herbária Patikája van jelen szálas és filteres változatban, amelyből elég sokféle kapható.
Szintén elég sokféle kínai tea is van, amelyeknek egy része méregtelenítő hatású, ami elősegíti a fogyást is, feltéve ha betartod a méregtelenítés szabályait.
A Mecsek, a Naturland, az Apotheke és a Pavel Vana filteres gyógyteakeverékei csak gyenge választékban vannak jelen itt az üzletben.
Élelmiszerek közül csak olíva-, kendermag- és tökmagolaj kapható a pult mögött, továbbá tofu és szója alapú termékek az eladói pulton található kis hűtőben.
Ha már az olajokat említem: az illóolaj választék is elég széles. A zöld doboz Aromax olajok jelentős része a pult mögött kapott helyet, de egy részüket az eladói pultra tették, ezeknek az illatát viszont nyugodtan megszagolhatod.
Öko tisztítószerek közül mosódióhéj, továbbá mosogatószer és öblítő kapható. Táplálékkiegészítők közül megtalálhatod itt az összes Vitaking terméket a bolt leghátuljában, de lúgosító és fogyasztószerek is vannak, továbbá rendelhetsz Vitaminkirály termékeket is az üzletben megtalálható katalógusból.
A hely hétköznaponként délután hatig, szombatonként pedig délig tart nyitva, önálló honlapjuk sajnos nincs.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése