2013. március 7., csütörtök

Nyírfanedv: az energetizáló és lúgosító csoda

Manapság nagyon trendi és hálás téma lett a lúgosítás. Amióta csinálom ezeket a boltos túrákat, gyakorlatilag mindegyik bio-és gyógynövényszaküzletben találkoztam már lúgosító hatású termékekkel (vizek, teák, táplálékkiegészítők).
A Nordic Koivu által forgalmazott nyírfanedvvel csak nagyon kevés bio-és gyógynövényszaküzletben találkoztam még, valószínűleg azért, mert nem lehet olcsó a behozatala. Pedig amúgy nagyon egészséges, de hát a jó és hasznos dolgok mindig drágák.
A nyírfa elsősorban a hűvösebb éghajlatú vidékeken él meg, például az oroszoknál, lengyeleknél, románoknál, de a Skandináv-félszigeten és Kanadában is.
A nyírfák törzsét egy évben egyszer lehet csak megcsapolni 3 hétig, ennek eredménye a nyírfanedv, vagy nyírvíz, amit részben üdítőitalként, részben pedig erjesztve szeszes italok ízesítőjeként fogyasztanak.
A nyírfanedv a legtöbb ásványi anyagot tartalmazza, de ugyanakkor vitaminokat is. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert fruktózt és glükózt is tartalmaz. (Érdekesség, hogy szintén nyírfából készül az ún. xilit, vagy nyírfacukor, amit szintén a cukorbetegeknek ajánlanak, mint alternatív édesítőszert.)
A nyírvíz helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát azáltal, hogy a méreganyagokat magába zárja. Ezeknek a méreganyagoknak köszönhető az indokolatlan fáradtságérzet, az emésztő-és a kiválasztórendszer problémái, illetve a bőrbetegségek is.
A nyírfanedv mindegyik problémát képes javítani, feltéve ha tartjuk - vagy legalábbis igyekszünk tartani - a lúgosító étrend szabályait. Arra, hogy mi a lúgosítás, most nem térnék ki, majd egy külön bejegyzés fog erről szólni.
A lényeg az, hogy a nyírfanedv kiválóan alkalmazható a különböző tisztítókúrák során is, a fentebb említettek miatt, ezenkívül gyulladáscsökkentő is. Fogyókúrázóknak is érdemes inni (persze csak a diéta betartása mellett), mert gyorsítja az anyagcserét, illetve a kóros éhségérzetet is csökkenti.
Sportolóknak, fizikai munkásoknak is kiváló, mert erőt, energiát ad a feladatokhoz, és az elveszített sómennyiséget is remekül pótolja. Ráadásul jóval egészségesebb, mint a Red Bull és a kávé.
Bőrbetegségek esetén külsőleg is használható nemcsak a testen, hanem a hajas fejbőrön is. Allergiás betegségek kezelésére is kiváló, tehát javítja az asztmás tüneteket is.
A Nordic Koivu nyírfanedvvel a következő boltokban találkoztam már:

Doktor Természet gyógynövény-és biobolt: Budapest VI. Oktogon tér 4. http://ezo-spiri.blogspot.hu/2012/03/boltmustra-doktor-termeszet-biobolt.html
Biobolt-Drogéria: Budapest XI. Bartók B. út 50.  http://ezo-spiri.blogspot.hu/2011/11/boltmustra-biobolt-drogeria-budapest-xi.html
Kék Lótusz Biobolt Szeged Kölcsey u. 2.  http://ezo-spiri.blogspot.hu/2012/05/boltmustra-kek-lotusz-biobolt-szeged.html

Bővebb termékismertető-és online rendelés: http://nyirfanedv.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése