2012. június 3., vasárnap

Boltmustra: Harmónia Reformház Biobolt Budapest Árkád X. Örs vezér tere (Fehér út)

Az Örsöt nagyon kevés embernek kell bemutatni, hiszen az egykori Sugár reklámból szinte mindenki ismeri. A Sugár még ma is megvan, de a vele szemben levő, már a X. kerülethez tartozó kis bódékat felszámolták, és a helyükre építették meg az Árkád Bevásárlóközpontot, míg a helyi buszpályaudvart áthelyezték az Árkáddal szemben. Az Örs mindig is forgalmas hely volt, de most, hogy két hétvégén is nyitva tartó bevásárlóközpont áll itt, még forgalmasabb lett.
Az Árkádban rengeteg üzlet van, közöttük egy biobolt is helyet kapott a pláza alagsorában, amelyet leginkább az aluljáróból tudsz a legjobban megközelíteni. A Harmónia Reformház meglehetősen nagy hely, ahol szinte mindenféle biotermékből széles választék áll rendelkezésre, legyen az tea, táplálékkiegészítő, reform-és bioélelmiszer, környezetbarát tisztítószer, gyógytermék, vagy biokozmetikum.

Miután az üzlet egy hosszú folyosóból áll, és mindig nagy a forgalom, ezért a személyzet nem tud mindenkire odafigyelni, de én úgy láttam, hogy korrekt a kiszolgálás, tehát a személyzet nem flegma, vagy barátságtalan, mint a többi pláza üzletben.
Összesen két darab eladói pult van: az egyik a bejárattól balra, itt van a pénztár is, amelyből két darab üzemel. Itt két hölgy állja a sarat, akik a pult mögött látható sokféle táplálékkiegészítő és vitamintabletta vásárlásában is segítenek.
A másik eladói pult az üzlet közepén helyezkedik el, a bejárattól jobbra, mögötte pedig Lavera és Weleda kozmetikai termékek vannak, amelyeket az eladótól kell kérned. Itt egy középkorú, szemüveges fickó szolgál ki, aki időnként járkál az üzletben, és figyeli a vevőket.

A bejárat közelében helyezték el a sokféle teát a hely mindkét oldalán. Nemcsak gyógyteákat vehetsz itt, hanem gyümölcsteákat, rooibost és zöldteát is.
A gyümölcsteákat a Naturland, a Sonnentor, a London Fruit&Herb és a Mecsek forgalmazza, és mindegyik márkából rengeteg van.
A rooibos és zöldteák többnyire valamilyen gyümölccsel, vagy fűszerrel ízesítve kapható filteres és szálas változatban egyaránt.
A filteres gyógyteákat a Pavel Vana, az Apotheke, a Mecsek, a Herbária Patikája, a Sonnentor és a Yogi forgalmazza, és szerencsére mindegyik fajtából széles a választék. A Mecsek kivételével ezek mind  teakeverékek.
A szálas teákat szintén a Mecsek és a Sonnentor szállítja az üzletbe, amelyek szintén keverékek.
A Larixtól is kaphatók szálas teák, de ezek már csak egyszerű monnoteák, és nincs is belőlük olyan széles választék.

A bejárattól balra levő eladói pult mögé helyezték el a sokféle táplálékkiegészítő és vitamintablettát, amelyek közül Superwell, Dr Chen termékek, lúgosítószerek, Garuda ayurvédikus táplálékkiegészítők kaphatók többek között.
A Garuda termékeket az ősi indiai gyógyászati módszer, az ayurvéda alapján állították össze, és erősítik a májat, az ízületeket, továbbá csökkentik az étvágyat, ezáltal a fogyókúrához is hozzájárulnak.
A Superwell és a Dr. Chen termékek közül az összeset megtalálod itt.
Az ökotisztítószerek, az élelmiszerek és a kozmetikai termékek hátrébb kaptak helyet: ezek közül a tisztítószerek és az élelmiszerek a bejárattól balra, míg a kozmetikai és gyógytermékek a bejárattól jobbra találhatóak.

A környezetkímélő tisztítószerek választéka abszolút nem okoz csalódást, ugyanis van többféle öblítő, mosópor, mosódió, általános tisztítószer és mosogatószer többféle forgalmazótól, mint például Alma-Win, Iecologic, Klar, Ecover, amelyek most már egyre ismertebb márkanevek a környezetbarát tisztítószerek iránt érdeklődők körében.
Az élelmiszerek választéka olyan széles, amelyet bioboltokban ritkán látni még Pesten is, nemhogy vidéken. Egyszóval, itt a Harmónia Reformházban szinten mindenfajta ételcsoportnak a bio-és reformváltozatát megtalálhatod, ami azért nem kevés. Teljesen mindegy, hogy lisztet, olajat, tésztát, fűszereket, tejtermékeket, vajat, péksüteményeket, avagy zöldségeket, gyümölcsöket keresel, bármit megtalálhatsz.
Ha már a zöldségeket, gyümölcsöket említem, itt az üzletben csak mélyfagyasztott állapotban kaphatók, a bolt leghátuljában található hűtőben. Igazából ezekből nincsen akkora széles választék, mint egy piacon, de jelenleg kevés bioboltban árusítanak zöldsége-gyümölcsöt, úgyhogy már ez is haladás. Egyébként sokféle pástétom és konzerv kapható szintén zöldségekből, úgyhogy ezek sem okoznak csalódást.
Hűtőszekrényből egyébként van egy másik példány, amelyben szója és tofutermékek találhatók, na meg főzőkrém és kókuszolaj a diétázók részére.
Úgyszintén itt hátul rengeteg méz és lekvár, továbbá gabonapelyhek, sokféle tönkölyből készült tészta, továbbá Sonnentor és Bio Berta fűszerek.
A sokféle kenyeret és péksütit a Piszkei Öko és a Létreform pékségek sütik és elsősorban teljes kiőrlésű tönköly-illetve zablisztből készülnek. Egyikük kiszerelése sem valami hű, de nagy adag, ami azért van, mert a teljes kiőrlésű lisztek, jobban eltelítik a gyomrot, mint a hagyományosnak számító  fehér liszt.
Ha már a liszteket említem, akkor fontos tudni, hogy itt nagyon sokféle liszt közül választhatsz, például fehér-, tönköly-, zabpehely-, rozs-, mandula-, törökmogyoró-, lenmag-és gesztenyeliszt.
Az olajválaszték is figyelemreméltó, mert lenmag-, kendermag-, paprika-, máriatövis-, olíva-és kókuszolaj közül választhatsz.

A bejárattól jobbra látható eladói pult mögött sokféle kozmetikai termék, például bőrápoló krémek, golyós dezodorok, tusfürdők, samponok, masszázsolajok állnak rendelkezésre. A boltban leginkább a Weleda, a Logona és a Lavera kozmetikai márkák vannak jelen a különböző bőrápoló krémjeikkel. Még Dr. Organic termékből is akad elég korrekt választék, ami samponokat, kondícionálókat és golyós dezodorokat tartalmaz.
A Dr. Organic termékcsaládon belül vannak aloé verás, gránátalmás, E-vitaminos, mézes, rózsás termékek, amelyekből egyaránt készül sampon, kondícionáló, testápoló, illetve különböző bőrápoló krémek, na meg golyós dezodorok. Itt a harmóniában inkább a dezodorválaszték a figyelemre méltó, a samponokból, kondícionálókból, csak pár fajta van.
A D'Oliva olívaolajat tartalmazó termékcsalád is jelen van a Harmónia Reformházban, de csak különböző krémeket lehet tőlük itt kapni, samponokat, testápolókat, napvédő termékeket már nem.
A pulton sokféle Aromax illóolajat láthatsz, mellette pedig különböző fül-,test-és csakragyertyákat egy állványon, a kassza közelében pedig rengeteg kézzel készített szappan kapható többféle forgalmazótól. Ezek szintén aromaterápiás termékek, azaz nyugtató, lazító hatásuk van. Sajnos az áraik már nem ilyen nyugtatók, mert 500 és 900 forint között vannak, mérettől függően, viszont ezek nem közönséges szappanok.
A Harmónia Reformház nyitva tartása igazodik az Árkád többi üzletéhez, azaz hétfőtől szombatig este nyolcig, vasárnap pedig este hétig tart nyitva. Önálló honlapjuk sajnos nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése