2012. január 14., szombat

Boltmustra: Ametiszt ásványbolt Keszthely Kossuth u. 8.

A Keszthely sétáló utcáján található üzlet alig pár éves múltra tekint vissza csak. Egy közepes területű üzletről van szó, amelynek a kirakata és a cégére nem túl feltűnő, kivéve ha valaki alaposan szemre vételezi a sétálón a kirakatokat. Erre mondjuk tavasszal és nyáron van főként esély, hiszen olyankor megjelennek a turisták és a Balatonon nyaralók, és a város forgalma megnő. Most ilyenkor télen alig van ember a sétálóutcán, szóval nem csoda, hogy az ásványboltban is alig van ember. Amikor belépek a boltba, egészen pontosan egy vásárló van benn, de ő is inkább ismerőse a középkorú eladónőnek. Annyira belemerülnek a beszélgetésbe, hogy az eladónő észre sem vesz, már csak később, a távozó hölgy vásárló után kérdezi meg, hogy segíthet-e valamiben.
Az Ametiszt ásványbolt igazából nem ezoterikus céllal jött létre, hanem elsősorban ajándéküzletként működik, amelyben drágakőből készült ásványékszereket (azaz láncokat, karkötőket), medálokat, állatfigurákat és órákat lehet elsősorban kapni. Az üzlet kínálatának nagy része tárlókban található, amelyekhez az eladó segítségével férhetünk hozzá. egyébként zárva van a vevők elől.  Szükség is van minderre, hiszen például a rubinból, topázból vagy zafírból készült láncok és fülbevalók komolyabb értéket jelentenek az aranynál.
A tájékozódást megkönnyíti, hogy a tárlók polcain csak bizonyos ásványokból készült termékek kaptak helyet. Például az összes rózsakvarcból készült ajándékot ugyanarra a polcra helyezték (tehát egy helyen vannak a rózsakvarcból készült láncok, karkötők, medálok, marokkövek), de a többi kőnél is hasonló eljárást alkalmaznak.
Az üzlet ásványkínálata nem túl széles, elsősorban a legnépszerűbb kövek kaphatóak, mint pl. rózsakvarc, tigrisszem, hegyikristály, malachit, rubin, topáz és zafír.
A bolt leghátsó részében található drúzák, geodák és tengeri csigák, kagylók szabadon hozzáférhetőek, akárcsak a bolt elején található drágakőmedállal készült láncok.
A drúzák üreges kőzetek, amelyek koncentrált energiát tartalmaznak, ezért a már lemerült kristályok az üregbe belehelyezve remekül újratölthetők folyóvizes lemosás után. A drágakövek közül a hegyikristály és az ametiszt keletkezik ilyen üregekben, de a keszthelyi boltban csak  egy bazi nagy, több kilós ametisztdrúzát tudsz venni 12000 forintért. A geóda szintén üreges kőzet, amely ásványokkal van kipárnázva, és belül üres. Szintén alkalmas a drágakövek feltöltésére. Elsősorban a kvarckristályok - pl. hegyikristály, ametiszt, citrin -, és a különböző achátok keletkeznek geódában, de itt a keszthelyi üzletben, csak achátgeódákat tudsz venni, többezer pénzért. Az eladói pultba beépítve további marokkövek láthatók, de ugyanitt ásványokból készült gyűrűk is kaphatók.
Az üzlet minden hétköznap délután ötig, szombatonként pedig délig tart nyitva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése