2012. január 1., vasárnap

Boltmustra: Zala Fitotéka Zalaegerszeg Berzsenyi u. 5.

Ez az üzlet meglehetősen hasonló a hagyományos gyógyszertárakhoz, csak éppen itt nem tartanak orvosi vényköteles gyógyszereket, viszont mindenféle táplálékkiegészítőket, gyógytermékeket, reform-és bioélelmiszereket igen.
A bolt alig pár lépésnyire van a Kossuth Lajos utcától, a Kovács Károly tértől és a távolsági buszpályaudvartól, Kosztolányi és a Berzsenyi utca sarkán.
Az üzlet elrendezése is nagyon hasonló a hagyományos gyógyszertárakhoz, ugyanis nagyrészt nem önkiszolgáló, hanem kérned kell az eladótól a termékeket, kivéve az élelmiszereket és a gyümölcsteákat, mert ezek szabadon hozzáférhetők.
A patikák személyzetéhez hasonlóan az itteni kétfős személyzet is fehér köpenyt visel, hiszen mégiscsak egy egészségboltról van szó.
A pultnál egy kedves, vidám, fiatal, hosszú barna hajú, fiatal nő áll, aki folyamatosan szolgálja ki a vevőket, merthogy szombat délelőtt, amikor érkezem, nincs üresjárat, folyamatosan jönnek-mennek a vásárlók. Több ismerőse is érkezik a hölgynek, akikkel kedélyesen elcseveg, szóval úgy tűnik, a Zala Fitotéka egy barátságos hely, ahol jó vásárolni. A nő engem is kedvesen üdvözöl, és kérdi, hogy mit segíthet, de én csak nézelődni jöttem.
A személyzet másik tagja, egy középkorú, szőkésbarna hajú hölgy, a bejárattól balra található vizek kiszolgálásában is segít, miután ezt a területet is elzárták a vevők elől.

Ha már a vizeket emlegetem, kifejezetten sokféle speciális víz kapható itt, pl. Oximix, Joy's oxigénes, víz, Dr. Szalay Füredi ionos víz, továbbá anionos víz, de Kaqun vizet is láttam. Úgy tudom, Oximix szifon újratöltést is vállalnak, de erről kérdezd a személyzetet.
Mint említettem, az élelmiszerek és a gyümölcsteák önkiszolgálók, de ezekből nincs túlzottan széles választék. Az eladói pult közelében találhatod meg ezeket a termékeket. A reform élelmiszerek egy része diétázók számára készült, elsősorban lisztérzékeny és cukorbeteg embereknek. A lisztérzékenyek számára az üzlet gluténmentes lisztkeverékeket, kenyérport, kekszeket és tésztákat kínál.
Fe-Mini termékek közül csak tojáshelyettesítő por kapható, amely elsősorban fenilketonuriás (PKU) betegek számára készült, de miután gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Cukorbetegek számára, csak speciális lisztkeverék kapható, de kérdezd meg a személyzetet, hogy a magvak vagy a tészták közül melyiket fogyaszthatod még. Ha már a magvakat emlegetem, akkor azok is kaphatók itt, de nincs túl sokféle ezekből sem.
A tészták közül még tönkölyből készült, teljes kiőrlésű változat kapható, míg az olajok esetében dió-, lenmag-és kukoricaolaj közül választhatsz fél literes kiszerelésben.

Teák esetében gyümölcs-és gyógyteák közül választhatsz. A gyümölcsteák, mint említettem, szabadon hozzáférhetők. Kaphatók filteres (Naturland) és darabos (Teaház, Íz-Isz) változatban egyaránt.
A gyógyteákat kizárólag az eladótól kérheted, ugyanis az eladói pult mögötti polcokon találhatók. Én csak a Herbária Patikája filteres gyógyteáit láttam, abból viszont szinte az összes fajta kapható, tehát keverékek és monoteák egyaránt.
Gyógytermékekből és kozmetikumokból meglehetősen korrekt választék áll rendelkezésre. Kozmetikumok  közül a  D'Oliva termékcsalád összes terméke (tisztálkodószerek és bőrápoló krémek, főleg hölgyek számára), amelyek Olaszországból importált olívaolajat tartalmaznak, amely remekül hidratálja a bőrt. Kismamáknak pedig a Motherlove kozmetikai termékcsaládot érdemes beszerezni, amely mellbimbó-és haskrémet, továbbá gátápoló krémet tartalmaz, utóbbi a frissen szült anyukák számára készült. A Motherlove a pici babák számára is forgalmaz testápolót, szóval  a baba-mama termékek miatt is érdemes felkeresni a fitotékát.
Táplálékkiegészítők esetében szinte az összes vény nélkül kapható vitamin-és ásványi anyag tabletta kapható, amit a hagyományos gyógyszertárakban is kaphatsz. A legnépszerűbbek a Béres termékek, de kapható kínai ginzeng-és szűztea tabletta is.
A Zala Fitotéka minden hétköznap délután hatig, szombaton pedig délig tart nyitva. Weboldaluk egyáltalán nincs, de enélkül is elég népszerű az üzlet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése