2012. január 27., péntek

Boltmustra: Természet Patikája biobolt és természetgyógyászati rendelő Kaposvár Anna u. 12.

Hát, meglehetősen sok bioboltba eljutottam eddig, de ez a kaposvári üzlet a legrendezettebb és legáttekinthetőbb, szóval le a kalappal előttük. Mindez azért óriási meglepetés, mert az ország egyik leghátrányosabb helyzetű megyéjében járunk, ahol azért időnként néha gyöngyszemeket is lehet találni.
Nos, ez az üzlet ilyen, mind a berendezését, mind a termékeket, mind a kiszolgálást illetően.
Az Anna utca nem éppen a város legforgalmasabb utcája, de azért fontos szerepe van, mert összeköti a Budai Nagy Antal utcát a Fő utcával, és a város helyi járatainak egy része is itt kanyarodik fel a Fő utcára. Az utca majdnem a vasútállomással szemben található, és a színházépület mögött kezdődik, majd a Fő utcánál végződik. A buszpályaudvar és a Fő utcai buszmegálló egyaránt közel van ide, a bolt pedig a vasútállomáshoz közelebbi szakaszon található.

Meglehetősen nagy üzletről van szó, mert mindjárt két kirakata is, amelyben gyógy-és gyümölcsteákat, D'Oliva termékeket, illóolajokat, gluténmentes termékeket, shiitake gombát és olíva olajat látni.
A bejárati ajtón elhelyezett feliratról kiderül, hogy az üzlet nemcsak bio-és gyógytermékeket árul, hanem feng shui tanácsadást és Bach virágterápiát is vállal, sőt Moksa Elixír is kapható! Győri Katalin természetgyógyásznál kell érdeklődni, akinek az elérhetőségei kinn a bejárati ajtón láthatók.
A boltban egy magas, karcsú, hosszú, szőke hajú eladónő fogadja a vevőket, valószínűleg ő lehet a természetgyógyász is, ez nem tudom, mindenesetre, amikor belépek, pont egy másik hölggyel beszélget, ezért nem vesz észre azonnal. Azok alapján, amit a beszélgetésből hallok, a szőke hölgy igencsak ért ezekhez a termékekhez, szóval innét gondolom, hogy ő lehet a természetgyógyász is. Később, amikor a másik hölgy elmegy, odajön hozzám, köszön, és felajánlja a segítségét is, de mondom, hogy csak nézelődöm. 

Az üzletbe egy hosszúkás folyosó visz be a végén lépcsősorral, ezen kell felmenni. Ennek a folyosónak a bal oldalán végig Oximix-es szifonok láthatók, amelyeket meg is lehet vásárolni. Bármennyire is hasonlít a palack formája a szódásszifonhoz, ez nem szóda, hanem oxigénnel dúsított víz, amely energiát ad minden sejtednek. Semmilyen adalékanyag nincs benne és cukrot sem tartalmaz, tehát cukorbetegek is ihatják. Ugyanitt Mira, Dr. Szalay és Parádi gyógyvizek is kaphatók, ebből a Szalay lúgos kémhatású.
A folyosó jobb oldalán szélcsengők lógnak, amelyeket a feng shui tanításai alkalmaznak előszeretettel a lakás csi-jének erősítésére.
A lépcső mellett jobbra fordulva feng shui szobrok láthatók a polcokon elég korrekt választékban, pl. elefánt, ló, delfin, teknős, sárkány, nevető Buddha, stb.
A szobrok mellett az egészséges életmóddal és feng shuival kapcsolatos könyvek kaptak helyet, de ezekből elég gyenge a választék, végül is ez nem könyvesbolt.
Mellettük kaptak helyet a masszázskrémek, az ezüstszálas zoknik és a biotisztítószerek. Ez utóbbiakból sincs túl széles választék, csak mosószóda, mosódió folyékony és héjas formában, továbbá mosogatószer kapható.
A bejárattal szemben, illetve a bejárattól balra találhatók a táplálékkiegészítők és a gyógytermékek a világosbarna fapolcokon. Semmi nincs elzárva a vevők elől, még a legdrágább táplálékkiegészítők sem, ami azért elég nagy újdonság számomra, mert általában a táplálékkiegészítőket az eladói pult mögött szokták tárolni.
A Természet Patikája abban egyedülálló, hogy a termékeket nem termékcsoportonként rendezte el az üzletben, hanem testrészenként/betegségenként. Például a hajápolás részbe nemcsak a samponok és balzsamok kerültek bele, hanem az ezzel kapcsolatos táplálékkiegészítők is, mint pl. a Revalid.
A jellegzetes női termékek között elsősorban a női nemi szervekre ható teák, Bálint-cseppek, egyéb vitaminkeverékek és más táplálékkiegészítők kerültek, de a baba-mama termékeket is itt találod meg.
A férfi kategóriánál is hasonló az elrendezés.
Láttam még szív-és érrendszer, fej és mozgásszervi kategóriákat is, utóbbinál már kenőcsök is kaphatók.
Mindegyik fapolc felett fehér tábla, amelyen jól látható zöld felirat jelzi a termékcsoportok nevét, tehát nem tévedhetsz el, de mondom nagyon udvarias és szolgálatkész az eladónő, nyugodtan kérdezhetsz tőle, ha valami nem tiszta.

Teákból elég széles a választék, mondjuk elsősorban gyógyteák kaphatók szálas kivitelben, mint pl. Juva Pharma, Mecsek, Herbatrend, Adamo-Fitt és Herbária Patikája. Utóbbi három márka csak a kirakatban látható, azért mert a kirakat melletti polcokon kaptak helyet. Adamo-Fittből és Herbária Patikájából különösen sokféle kapható.
Szintén a kirakat melletti polcokra tették a szálas maté és rooibos, továbbá a filteres Saga és Naturland gyümölcsteákat. 

Az üzlet leghátsó végébe tették a diétás, illetve a reform élelmiszereket, amelyekből különösen széles választék kapható. Különösen a cukorbetegeknek és lisztérzékenyeknek ajánlott itt vásárolni, mert rengeteg diétás élelmiszer kapható itt, amelyek fölött szintén jól látható a zöld színű felirat, hogy melyik betegséghez tartoznak ezek az ételek.
A diabetikus élelmiszerek között nemcsak a jellegzetes xilit és stevia édesítőszereket találhatod meg, de kaphatók diabetikus kekszek, csokik, Dia-Well cukorpótló, diabetikus tészta és nyírfacukor is.
A lisztérzékenyek gluténmentes élelmiszer-alapanyagok egész tárházából válogathatnak, lássuk csak mik is ezek: kekszek, pudingporok, levesporok, lisztkeverékek, kenyérpor, pizzalap, babapiskóta, csokik. Na, de ez még nem minden, mert gluténmentes egész kenyér és pogácsa is kapható, amit én még kevés bioboltban láttam. Igaz, hogy ez a kenyér meglehetősen kis adagnak tűnik, és hát elég drága is, mert olyan 500 forint körül adják, de hát a reform lisztek sem sokkal olcsóbbak, amikből szintén süthetsz kenyeret.

Ha már a reform liszteket említem, akkor azt kell mondjam, hogy itt a boltban elég sokféle kapható, pl. búza,-tönköly-, durum,- zabpehely-, Graham,- kókusz-és sárgaborsólisztet is vásárolhatsz itt.
Úgy tudom, az utóbbi kettő gluténmentes, de mindenesetre kérdezz rá az eladónál, ha ilyen diétát kell tartanod, hogy ehetsz-e ilyen lisztből készült termékeket.
Olajok közül szintén elég széles a választék: kapható itt olíva-, kókusz-, kendermag-, lenmag-, paprikamag- és lazacolaj. 
Tészták közül a diétázók ételein kívül kapható még hagyományos és tönkölylisztből készült is.
Növényi tejpótlók közül kapható kókusz-, zab-, szója és kukoricaital, utóbbi kettő gluténmentes is.

Az eladói pult mellett Herbline ayurvédikus szépségápolási termékek kaphatók széles választékban, elsősorban hölgyek részére, mert az ő bőrük könnyebben ráncosodik, mint a férfiaké. Mindegyik termék ősi ayurvédikus recept alapján készült és kizárólag természetes alapanyagokból áll, mint pl. aloé vera és a különböző növényekből nyert olajok. Kaphatók arc-és szemránckrémek normál és száraz bőrre, testápolók, samponok és hajkondícionálók, pattanásos bőrre kifejlesztett termékek, továbbá férfiaknak borotválkozás utáni bőrápoló gél. 
A pénztárgép alatt helyezték el a természetgyógyászati kezelések árait, melyek közül az általános természetgyógyászati felmérés 4500 forintba kerül, úgy emlékszem.
A bolt hétköznaponként este hatig tart nyitva, de úgy emlékszem, szombat délelőtt is várja a vevőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése