2012. november 4., vasárnap

Boltmustra:Biovár Debrecen Vár u. 2.

A hely Debrecen mindig forgalmas bevásárló utcájától a Csapó utcától pár lépésnyire található a Vár utcán. A hely nem túl nagy, de nem is kicsi, inkább közepes méretű. Van kirakat is, a hely létét pedig jó nagy zöld betűk jelzik az üzlet fölött.
Annak ellenére, hogy városközpontban van, a bolt sajnos tök üres, pedig amúgy nem rossz hely ez, elég sok mindent kapni, pl. teákat, táplálékkiegészítőket, kozmetikumokat, élelmiszereket, stb.
A kiszolgálás barátságos, mert a fiatal, sötét hajú eladónő köszön és a segítségét is felajánlja, illetve nagyon szívesen megmutatja az árut, még úgy is, hogy csak kíváncsiskodom és nem is veszek semmit.

Mindez azért nagyon fontos, mert az üzlet jórészt nem önkiszolgáló, szóval kérned kell az eladótól a termékeket, kivéve a bejárattól balra a külön állványon található rágcsálnivalókat (teljes kiőrlésű gabonából készült kekszek, puffasztott rizs, illetve extrudált kölesgolyók), illetve a pulton található ausztrál és hawaii natúrsókat, továbbá a dobozos japán füstölőket, amelyekből elég sokfélét találhatsz itt. A natúrsókról annyit kell tudni, hogy a konyhasóval ellentétben sokféle ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, tehát táplálja a szervezetet. A konyhasó, azaz a nátrium-klorid ezzel szemben méreg, ami többek között magas vérnyomást, ödémát és cellulitiszt okozhat. Itt az üzletben csak Ausztráliából és Hawaii-ról származó natúrsókat láttam, , de ezeknél jóval többféle létezik. Ha érdekel, akkor nézd meg a magyar nyelvű weboldalukat, és tájékozódj.

A bolt teaválasztéka kifejezetten figyelemre méltó: rengetegféle tea kapható ugyanis itt, akár a filteres, akár a szálas változatot nézzük, ráadásul nemcsak gyógyteák vannak, hanem gyümölcs-illetve egzotikusabb fajta teák is.
A gyümölcsteákat elsősorban a Mecsek forgalmazza filteres változatban, de a Naturlandtól is van pár fajta úgyszintén filteres változatban.
Az egzotikusabb fajta teák közül lapacho (szálas és filteres a Naturlandtól), zöld tea (filteres a Naturlandtól), rooibos (szálas) és fehér tea (filteres a Naturlandtól) kaphatók.
Gyógyteák közül is nagyon sokféle van szálas és filteres változatban egyaránt. A filteres teák közül a Naturland a vezető márka, de a Mecsek és a Pavel Vana teakeverékeire sem lehet panasz, sőt Sonnentor teakeverékeket is láttam, bár utóbbiakból nincs akkora széles választék. Szálas teák közül Fitodry és Natúr tea márkák vannak. Az utóbbit mondjuk én nem annyira ismerem, mert kevés helyen árulják.
A teákat nem egy helyen tárolják az üzletben, hanem megosztották őket fajta szerint. A bejárattól balra levő távolabbi sarokba kerültek a gyümölcs-és egzotikusabb fajta teák, míg az ellenkező sarokba a filteres gyógyteák, kivéve a Sonnentort, mert azokat ismét csak elkülönítették. A szálas teák viszont a bejárattal szemben kaptak helyet, a kozmetikumos polc tetején.
A teákon kívül még különböző vizek is vannak, mint például Tündérvíz, illetve egyéb más lúgos vizek, továbbá Ferenc József gyógyvíz. A vizeket a bejárattól jobbra a kis hűtőnél helyezték el.

Élelmiszerek közül  lisztek (tönköly, rozs, Graham, búza, mandula, szója, kukorica, rizs), tészták és olajok (napraforgó, szója, lenmag, mák, dió, kendermag), továbbá egy pici hűtőben tofu, szejtán (búzahús) és kókuszolaj kapható. Miután a vásárlói térben nem jól látom, hogy milyen fajta lisztek és olajok vannak, mert a bejárattal szemben hátul találhatók,  ezért megkérem az eladónőt, hogy mutassa meg milyen fajták vannak. A kérésemnek nagyon szívesen eleget tesz, és még akkor is barátságos marad, amikor mégsem vásárolok.
Egyébként diétás élelmiszerek is vannak a boltban, de a kínálat nem túl széles, és csak lisztérzékenyek tudnak itt vásárolni maguknak liszteket és tésztákat gluténmentes változatban. Ez utóbbi élelmiszereket elkülönítették, és a bejárattól jobbra helyezték el, bár a diétás és a nem-diétás tészták egymás fölött vannak. Diétázók a Pasta d'Oro elnevezésűeket válasszák, míg a többiek a tönkölytartalmúakat.
Az olajok jó része, úgy tudom gluténmentes, de azért kérdezz rá az eladónőnél, nehogy rosszat válassz. Bónuszként választhatsz még a pultra kirakott óriás müzliszeletek közül is, de ezek közül egyik sem diétás.

Különböző kozmetikai-és gyógytermékeket is tudsz itt vásárolni, leginkább a Dr. Hauschkától, és a Biolától, de a Logonától is találsz itt pár fajta sampont és tusfürdőt, továbbá a Dr. Organic is jelen van az üzletben a termékeivel (pl. samponok, kondícionálók, testápolók), de ezekből nincs olyan sokféle. Én főleg a levendulából készült termékcsaládot láttam.
A Dr. Hauschka és a Biola termékek viszont két külön vitrint foglalnak el, és nem pult mögött vannak, mint a többiek, talán azért, hogy minél jobban lehessen őket látni. A Biola leginkább arckrémekkel, szemránckrémekkel, maszkokkal, és baba-mama termékekkel, míg a Dr. Hauschka arcápolókkal és tusfürdőkkel van jelen, dekorkozmetikai termékek viszont egyáltalán nem kaphatók tőlük.
A gyógytermékek közül Varga hajcseppeket és sokféle Naturland gyógykenőcsöt láttam, de miután a hely Naturland Egészségcentrum is egyben, ez nem is olyan meglepő.
Táplálékkiegészítőkből és vitaminkészítményekből és találhatsz magadnak választékot, például a Bálint-cseppek hidegen sajtolt olajaiból, vagy a Dr. Herz és a Vitaking vitamin termékeiből, de lúgosító készítmények is vannak. A Bálint-cseppekből a legtöbb fajtát meg tudod itt venni, ami azért nem kevés, Dr. Herzből is megvan a legtöbb vitamin-és ásványi anyag, Vitakingből viszont jóval kevesebb van. Mondjuk ez sem probléma, mert a boltban elhelyezett katalógusokból meg tudod bármelyik terméküket rendelni, ráadásul a rendelésedet itt a z üzletben is átveheted, hogy ne kelljen házhozszállítási díjat fizetned.
A bolt hétköznaponként délután fél hatig, szombatonként pedig délig várja a vevőket. Van önálló honlapjuk is, de online vásárolni nem lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése