2011. július 16., szombat

Kérdőasztrológia: egy alig ismert jóslási forma. Mégis mire jó? Hogy működik?

Az asztrológia tudománya több ezer éve létezik: ez alatt az idő alatt nem maradt változatlan, mert nagyon sokféle formája alakult ki. A legtöbb ősi kultúra megalkotta a saját asztrológiai rendszerét, pl. gondolok itt a kínai, az indiai,a tibeti, a kelta, stb. asztrológiára, amelyek máig fennmaradtak. Az ún. klasszikus, vagy nyugati asztrológia görög-egyiptomi eredetű, ebből vált ki a kérdőasztrológia, vagy más néven horary. A szó eredete latinul van, de ez most az angol változat.
A latin hora, és az angol hour egyaránt órát jelent, amely utal a horoszkóp felállításának egyik lényeges tényezőjére, az órára. (Maga a horoszkóp szó jelentése is az, hogy óra-kép). A kérdőasztrológia képletét ugyancsak óra-perc pontossággal állítják fel egy helyszínre, de nem a kérdező pontos születési ideje alapján, mert az nem szükséges hozzá!
Egyedül a kérdés feltevésének pontos dátuma és helyszíne fogja meghatározni a horoszkóp képletének megalkotását, és ez még akkor is így van, ha a feltett kérdés a másik emberrel kapcsolatos!
Igazából bármilyen kérdést feltehetsz a rendszernek, még olyat is, hogy nyer-e a kedvenc sportolód, vagy a csapatod az aznapi megmérettetésen, például. :) Általában azért az emberek ennél jóval komolyabb kérdéseket szoktak feltenni, pl. a karrierjükkel vagy a szerelmi életükkel kapcsolatosan.
A feltett kérdésekre a horary rendszere 99%-os pontossággal ad választ. Azért olyan óriási dolog ez, mert a hagyományos asztrológiának az előrejelzési módszerei sokszor tévedhetnek, ugyanis nem minden fényszögkapcsolat váltódik ki az előrejelzésekben. Ráadásul a klasszikus asztrológia többféle módszert használ az előrejelzések megállapítására, amelyeket olykor elég bonyolult kiszámítani.
A kérdőasztrológia rendszere ezzel szemben jóval egyszerűbb, nem kell bonyolult fényszögkapcsolatokat elemezgetni, nem kell hozzá az egész horoszkópot megfejteni, és nem a személyiség elemzéséről szól. Egy szó, mint száz, ez egy jóslási forma, amelyet a klasszikus asztrológia iskolában meglehetősen elhanyagolnak, de szerencsére ma már lehet külön horary-t tanulni itt Magyarországon is, részleteket, lásd itt .
A honlap jobb és bal sávját kell nézni, ott vannak a további tudnivalók, illetve ingyenes írások kérdőasztrológia témában. Mielőtt elkezdenéd a tanulást szükséged lesz arra, hogy megtanuld a klasszikus asztrológia alapfogalmait is, de ezeket ma már megtalálod  itt az interneten is ingyen  .
A klasszikus asztrológia és a horary alapfogalmai  lényegében megegyeznek, legalábbis a horoszkópábra összetevői mindenképpen (házak, a 4 fő tengely, bolygók, fényszögek, jegyek).
A horary-ban is a legfontosabb az, hogy milyen jegybe esnek a házcsúcsok, illetve van-e bennük bolygó, esetleg üres-e a ház. A klasszikus asztrológiához hasonlóan a kérdőasztrológia is minősíti a bolygók helyzetét, itt is vannak domináns, illetve egzaltált minőségű bolygók, de ezek a minőségek a horaryban további árnyalatokat kapnak. Úgyszintén ismerik a kérdőasztrológiában a retrográd bolygók fogalmát is, amely a klasszikus asztrológiához hasonlóan itt is hátráltatást, akadályt fog jelenteni attól függően, hogy a feltett kérdés mire irányul. A retrográd bolygó egyaránt jelezhet betegséget, elveszett tárgyat, fogyóban levő pénzt, stb.
Óriási különbség a klasszikus és a kérdőasztrológia között, hogy utóbbi nem használja a képletben a Szaturnuszon túli bolygókat (Uránusz, Neptunusz, Plútó), amelyet bizonyos jegyek urainál is figyelembe kell venni. Például a Skorpió esetében csak a Mars lesz a jegy ura, Vízöntő esetében csak a Szaturnusz, Halak esetében pedig csak a Jupiter. A klasszikus asztrológiában ezek a transz-szaturnális bolygók fontos szerepet kaphatnak, ha személyes bolygóval alkotnak fényszöget, illetve ha tengelyen állnak, illetve házcsúccsal alkotnak fényszöget, egyébként csak generációs problémákat, jelenségeket mutatnak, miután már nagyon lassú mozgásúak.
A horary-ban úgyszintén 12 darab ház létezik a képletben, de ezeknek a jelentése módosul a klasszikus asztrológiához képest. Maga a két asztrológiai irányzat is különböző házrendszereket használ: míg a klasszikus asztrológia a Placidus házrendszert használja, addig a horary a Regiomontanus házrendszert. Igaz, hogy mind a kettő ún. egyenlőtlen házrendszer, de két különböző tudós alkotta meg őket.
 A kérdésed megválaszolásához szükség lesz egy ún. szignifikátorra (jelölőbolygó) a horoszkópábrán, amely az aszcendens ura lesz, azaz amelyik jegybe az AC esik, annak az uralkodó bolygóját vesszük figyelembe elsősorban és megnézzük, hogy melyik jegyben és házban tartózkodik, továbbá milyen fényszögei vannak.
A klasszikus asztrológiában az 1 fok=1 év típusú előrejelzésnél szokás szignifikátort választani az egyik bolygó személyében, és ennek vizsgálják a helyzetét és fényszögeit.
A horárasztrológiában a másik embert az aszcendenssel szemközti ház (a VII. ház), illetve ennek a kezdőpontjának (deszcendens) az ura fogja képviselni. Egyéb esetekben mindig annak a háznak az urát veszik figyelembe, amelyhez tartozik a kérdés.
Lényegében ennyi lenne a kérdőasztrológiának a váza röviden: ezenkívül vannak még alapfogalmak, amelyeket el kell sajátítanod, és amelyek gyökeresen különböznek a hagyományos asztrológiától, de ezeket a tanfolyamon meg fogják tanítani.
A kérdőasztrológia máig legismertebb képviselője az angol asztrológus William Lilly, akinek Keresztény asztrológia című műve, az ágazat alaptankönyve. A XX. században Olivia Barclay fáradozott azon, hogy a kérdőasztrológia tovább terjedjen. Igaz, hogy ő meghalt tíz éve, de a tanítványai segítségével a horary továbbra is fennmaradt. Nálunk Magyarországon kérdőasztrológiát tanulni Herbály Zsuzsánál lehet akivel a http://www.horarasztrologia.hu/honlapon keresztül veheted fel a kapcsolatot. Kérdezni is tudsz tőle a megadott telefonszámon, de ezért fizetni kell, igaz nem olyan sokat.

Kapcsolódó Olvasnivalók:

Ingyenes asztrológiai iskola és tanácsadói fórum! (Horaryról is szó van benne)
Asztropatika: asztrológia könnyedén és érthetően - ingyenesen letölthető könyvekkel

2 megjegyzés: