2011. július 30., szombat

Boltmustra: Konzumbio natúr-és biobolt Konzum udvar Tatabánya Győri út 1/a

A Konzum udvar Tatabányán közvetlenül a vasútállomás mellett található, és teli van üzletekkel: van itt divatáru, Fornetti-árus, hamburgeres, illetve ez a nemrég nyílt kis bioüzlet. Közel van ide a Vértes Center, a távolsági buszpályaudvar, a vásárcsarnok és a Fő tér is, ami szintén tele van üzletekkel. Sajnos a Konzum udvar meglehetősen kiábrándító hely vasútállomással együtt: utóbbi koszos és büdös az eldobott cigarettacsikkektől, az épületbe, illetve a peronokhoz vezető lépcsők állapota pedig egyenesen kriminális. Úgy érzem, hogy meglehetősen paradox bioboltot nyitni egy ilyen lepusztult környéken.
Hétköznap 11 óra körül érkezem, ekkor nem sokan járnak errefelé: konkrétan az üzlet tök üres, egyedül egy középkorú eladónő tartja a frontot. A cégér nem túl nagy, viszont van kirakat, amelyből megtudom, hogy az üzlet Dr. Lenkei vitaminokat is árul, de erről majd később még lesz szó. 
Amikor belépek az üzletbe, az eladónő nagyon bele van éppen mélyedve valamibe, mert föl se néz egy darabig, az ajtó pedig tárva-nyitva, úgyhogy az érkezésemet semmi nem jelzi. Na, nem baj, úgyis csak körülnézni jöttem. Az üzlet egyébként elég kicsi, nem túl széles az itt kapható választék, viszont nagyon harmonikus, kellemes a környezet, amely nyugtatja az idegeket és jó közérzetet biztosít egy kis időre.
A falakat ugyanis sötétzöldre festették, amely a természet zöldjét idézi. Végül is pontosan ez a boltnak a célja: természetes, tartósítószerektől, adalékanyagoktól mentes ételek, italok árusítása. 

A bejárattól balra  helyezték el a könyveket, amelyek témája kizárólag a táplálkozástudomány, a különféle diéták és étrendek, tehát nincsen ezotéria, meg Vonzás Törvénye. Nincs is túl széles választék belőlük.
A különböző bio-és reformélelmiszereket a bejárattól jobbra levő polcok helyezték el, de ezekből sincs túl széles választék.
Szintén a bejárattól balra helyezték el a teákat, amelyek közül gyümölcs-és gyógyteák egyaránt kaphatóak, de csak filteres változatban. Míg a gyümölcsteákat a kevésbé ismert márka a Larix, a gyógyteákat pedig a piacvezető Herbária Patikája, és a Naturland forgalmazza.
Közben befejezte a munkáját az eladónő is, felnéz, észrevesz, szemében rémület: azt mondja, hogy megijesztettem kissé a váratlan felbukkanásommal. Mondtam neki, hogy nem állt szándékomban, csak körül akarok nézni. Bólint, hogy nyugodtan.

A biotermékek közül kaphatóak lisztek(főleg tönköly), olajok(kendermag, lenmag, kukorica), tészták(megintcsak tönköly), gluténmentes étkek, gyümölcslevek, vizek(Tündérvíz, Ezüst ionos víz, mindkettő lúgosító) biokávé, növényi tejhelyettesítők, nádcukor és bio csicsókasűrítmény, amelyek egy része kiválóan alkalmas a diétázók számára is. Például a nádcukrot és a csicsókasűrítményt a cukorbetegek is használhatják.
A csicsókasűrítmény képes beállítani a vércukorszintet, védi a szívet és a májat, méregtelenít, ráadásul meg lehet vele előzni a rákot is. Erőteljes édesítőszer, ezért óvatosan kell bánni vele.
A csicsóka rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, ezért fogyasztása mellett már nem kell étrend-kiegészítőket szedni. Nem tartalmaz glutént, laktózt és virágport tartalmazó anyagot, ezért liszt-és tejcukor-és pollenérzékenyek is fogyaszthatják. A tészták alapanyaga elsősorban a tönköly, akárcsak a liszteké, de ezekből kapható speciális változat a lisztérzékenyek számára is. Tejcukorérzékenyek részére az üzlet gyümölcsleveket, szója-, zab- és rizstejeket ajánl, amelyeket a lisztérzékenyek is fogyaszthatnak, kivéve a zabitalt.

Korábban már említettem, hogy a kirakatban jól látni, hogy az üzlet Dr. Lenkei termékeket is forgalmaz. Való igaz: ez a kis üzlet hivatalos viszonteladói partnere a termékeknek, gyakorlatilag a teljes választékot megvásárolhatod itt.
Doktor Lenkei Gábor azzal robbant be a köztudatba, hogy szembeszállt a gyógyszeriparral, amely rengeteg vackot sóz rá az emberekre, gyógyászati termék címen. Az eredetileg belgyógyász-nőgyógyász-onkológus szakorvos azt állítja könyvében, hogy a gyógyszeripar által forgalmazott vitaminok, étrend-kiegészítők valójában mérgek, hiszen rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, vitaminokat, ásványi anyagokat már kevésbé. Arról már nem is beszélve, hogy receptre felírt gyógyszerek a gyógyító hatásuk mellett mennyi mellékhatást tartalmaznak, amelyek akár meg is ölhetik az embert. 
Dr. Lenkei szerint sok betegség  valójában valamelyik vitamin, vagy nyomelem hiányára vezethető vissza. Különösen jellemző a C-vitamin hiánya, amelyet mindennap nagy dózisban kellene szedni, hiszen a vitamin vízben oldódik, ezért kiürül a szervezetből. Doktor Lenkeinél a C-vitamin kizárólag magas dózisban kapható 500 mg-tól felfelé. A monovitaminokon és nyomelemeken kívül, többféle vitaminkeverék is elérhető, ezek közül a legnépszerűbbek az ún. kiegyensúlyozott napi készítmények, amelyeket tényleg a napi vitaminszükséglet alapján állítottak össze. Doktor Lenkei gondolt a gyerekekre is: az ő számukra készültek a mackó alakú, gyümölcs ízesítésű vitaminok.
Mostanában komoly érdeklődésre tart számot a lúgosító étrend is, egyelőre Doktor Lenkeinél a Füredi lúgos vizet lehet kapni, amelyet rengeteg bioboltban láttam már Dr. Szalay néven.
A Dr. Lenkei termékeket az eladó mögött helyezték el, vásárlásukhoz az ő segítségét kell kérned, miután eléggé drága termékekről van szó. Bővebb információt a központi weboldalon találsz, ahonnét meg is rendelheted a termékeket, a futár majd házhoz viszi. 
Ennek az üzletnek is van amúgy honlapja , de meglehetősen hiányos, valószínűleg csak azért hozták létre, hogy a bolt elérhetőségei megjelenjenek az interneten. Terméklista ugyanis nincs a weboldalon, egyedül az üzletben található szórólapon sorolják föl a bolt kínálatát.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Boltmustra: Természet Patikája biobolt-gyógynövény Tatabánya Ságvári út 7/c a buszmegállóban
Boltmustra: Herbária gyógynövény Tatabánya Bláthy O. u. a Tesco-ban
Boltmustra: +Ezerjófű Natúra-és Gyógynövénybolt Tatabánya Dózsakert u. 44.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése