2011. július 10., vasárnap

Boltmustra: Forrás ezoterikus-és biobolt Dunaújváros Vasmű út 25. a pincében

Az ország közepén fekvő 50000-es lakosú Fejér megyei iparvárosban is található ezoterikus bolt, méghozzá a város egyik fő utcáján. A bolt az egyik szocreál stílusú ötemeletes kockaház sarkán található a pincében, ahová lépcső vezet. A bolt nem az utcafronton található, hanem az épület hátsó részén, viszont az épület falán elég nagy betűkkel hirdeti a cégér a boltot, amelyet a Dózsa Mozi felől érkezők egyből kiszúrhatnak. Miközben megyek le a lépcsőn, oldalt a falon különböző ezoterikus tanfolyamok, programok hirdetései láthatók. Kirakat nincs, egyből a közepes méretű üzletbe léphetünk. Amikor belépek, barátságos, mosolygós fiatalembert látok az eladói pultnál, aki éppen középkorú hölgyet szolgál ki. Arra azért jut az energiájából, hogy mosolyogva odabólintson nekem, de a segítségét már nem ajánlja fel. Mondjuk nincs is rá szükségem, mert már többször is jártam itt és tudom, mit merre keressek.
Az üzletnek kétféle profilja van: részben ezotériával, részben pedig egészséggel kapcsolatos termékeket árul. Utóbbi kategóriába tartoznak a bio-és reformélelmiszerek is, de ezekről a későbbiekben lesz még szó. Először is nézzük az ezotériát. Az ezzel kapcsolatos termékek az üzlet bal oldalán foglalnak helyet, míg az élelmiszerek a jobb oldalon. A bejárattól balra találhatók az ezotériával, és egészséggel, táplálkozástudománnyal kapcsolatos könyvek eléggé széles választékban. Nem mindegyik újdonság érhető el itt, de az igazán keresett könyvek megtalálhatók. Gondolok itt például a Titok Tanítóinak Könyvtára című sorozatra, illetve Osho műveire, de Müller Péter, vagy A. J. Christian könyveit is lehet itt kapni.
A könyvek mellett kaptak helyet a különböző jóskártyák, füstölők, illetve a különböző feng shui szobrocskák. A jóskártyakínálat nem fedi le a teljes magyar választékot, itt leginkább Doreen Virtue angyalos-, illetve egyéb kártyáit lehet beszerezni eléggé drágán. (kb. 4-5000 forint között). Tarot fajták közül a legnépszerűbbeket (Rider, Crowley, Symbolon) lehet itt kapni, ezenkívül elérhető még itt a Szepes Mária által megalkotott Dimenzió Tarot, továbbá egy egyszerű cigánykártya-csomag is. A könyvespolc legalján kaptak helyet a füstölők, amelyekből alapvetően két fajta van: a közismert indiai Hem füstölők, és a drágább fajta Nag Champa füstölők. Ez utóbbiból kevesebb a választék, viszont jóval áthatóbb, erőteljesebb az illata. A feng shui szobrocskákat szintén a könyvespolc aljára helyezték el. Meglehetősen szűkös a kínálat, bár az is igaz, hogy ez nem egy feng shui szaküzlet, meg különben is örüljünk, hogy itt a városban lehet ilyet kapni egyáltalán. A legtöbb szobrocska meglehetősen kicsi, eléggé olcsó is (kb. 350-400 ft.), a nagyobbak ára ennek a duplája. Kaphatóak még ezen kívül jellegzetes feng shui pénzérmék is piros szalaggal összekötve. Ezeket a főbejárat fölé kell akasztani, mert így bevonzza a jólétet az adott házba/lakásba, a piros színt Kínában évezredek óta a jólét és a szerencse színének tartják ugyanis.
Pár lépéssel arrébb találhatók a gyógytermékek, pl. illóolajok, kenőcsök, masszázskrémek, szájápolási termékek polca. Illóolajokból többféle forgalmazó termékeit is kapni, ezekből a legismertebb a zöld színű dobozokban kapható Aromax márka. Ez a legdrágább, olyan 1500 ft. körüli árban vannak, viszont ezek nagyobb kiszerelésben kaphatóak, mint a többi fajta illóolaj. Ami viszont meglepő az az, hogy meglehetősen sokféle masszázskrémet kapni, illetve különböző típusú gyógynövényes kenőcsöket, amelynek elsősorban a mozgásszervi betegségben szenvedők örülhetnek. Ha már a betegségeket említem, az üzletben többféle egészségpénztári számlát elfogadnak, úgyhogy ezek terhére is lehet vásárolni.
Ugyancsak széles választék kapható a szájápolási termékekből (fogkrémek, szájvizek), melyek közül a legtöbb a gyulladt, vérző fogíny, illetve a fogérzékenység problémáit orvosolja. Ilyenek pl. az Elmex, Lacalut illetve Sensodyne fogkrémek, a Listerine és cserszömörcés szájvizek. Ezeket a termékeket a piacvezető Rossmann és Dm üzletláncokban is meg lehet venni. A sarokban külön polcon az olasz D'Oliva termékcsalád tagjai találhatók: arckrémek, szemránckrém, testápoló, tusfürdő, sampon, folyékony szappan, arcvíz, fürdőgolyók. Az elnevezésből kiderül, hogy termékcsalád hatóanyaga az olajfa termése, az olajbogyó, amelyet ételízesítésre is használnak. Az olasz termékcsalád megbízható minőségű, nem okoz allergiát, ezért gyakorlatilag minden drogériában árusítják.
Pár lépéssel arrébb, szemben a könyvespolccal található a gyógyteák polca, amely egy külön sziget a bolt közepén. Teákat kétféle kiszerelésben kapni: filteres, illetve füves kiszerelésben, utóbbiból sokkal többfélét kapni. A filteres teák elsősorban keverékek, pl. ilyen a Bio Mandala termékcsalád, amely enyhén fűszeres, egzotikus teafajtákat tartalmaz többféle változatban. Van, amelyik az emésztést serkenti, van amelyik segít ellazulni este lefekvés előtt. Mostanában meglehetősen népszerűek a különböző lúgosító teakeverékek is, ezekből többféle is van, a legismertebb ebből a Joshi Bharat arcával fémjelzett termék. Ezek a teák akkor hatékonyak igazán, ha nagyrészt lúgosító termékeket fogyasztunk, de az ezekhez szükséges reformtermékeket itt a boltban be lehet szerezni pár lépéssel arrébb. A teafüvek mindannyian a Mama Gyógynövényei elnevezésű termékcsaládba tartoznak, és jellegzetes sárga zacskóban árulják őket viszonylag olcsón, csaknem 200 ft-ért. 2-3dl. főzethez csak nagyon kis mennyiséget kell ebből használni, többségük forrázással készítendő.
Miközben a teakínálatot mérem fel, újabb vevők érkeznek az üzletbe - többségében hölgyek -, pedig fél órával zárás előtt vagyunk. Na, de többször jártam már itt, és mindig volt forgalom, többségében idős emberek jönnek, akik valószínűleg a diétájukhoz szerzik be itt az alapanyagokat. Ha már a diétát említem, az üzletben található reformélelmiszerek kiválóak a diétázók számára is, legyen az cukorbeteg, lisztérzékeny, vagy egyéb más emésztőszervi problémával küszködő beteg. A speciális lisztek, olajak, diabetikus termékek jóval többe kerülnek egyébként, mint a standard termékek,amelyeket az átlag ember használ. Viszont vannak, akiknek csak ez felel meg. A reformtermékek lényegében ugyanazok, mint amit a legtöbb bioboltban kapni, de a Forrásnak meglehetősen széles a kínálata a lisztérzékenyek számára összeállított Barbara desszertporokból. Eddig ilyet még nem nagyon láttam bioboltokban ezeket a fajta termékeket, csak speciális gluténmentes lisztet, tésztákat. Ezek itt is vannak, és sajnos méregdrágák. Ezen kívül lehet még kapni, különféle magvakat, Himalája fűszersót, illetve egy kis hűtőben tofut, szejtánt és különféle pástétomokat, ami szintén bio. A hűtő tetején helyezték el a különböző növényi alapanyagokból készült tejeket (szója, rizs, zab), amelyek hűtés nélkül tárolhatók egészen a felbontásukig. Ezek kizárólag nagy kiszerelésben kaphatók a "normál" tej árának többszöröséért.
Mindezzel sétám az üzletben véget ért, kellemesen éreztem magam, úgyhogy bizonyára jövök még, ha erre járok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése