2011. július 10., vasárnap

Boltmustra: Gyógyír egészségbolt Dunaújváros Szórád M. út 32.

Az üzlet a Fejér megyei iparváros másik fő utcáján található, pár lépésre a város bevásárló utcájaként számon tartott Dózsa György úttól, de közel van ide a Skála Áruház, a piac és a Béke téri buszpályaudvar is. A bolt közvetlenül egy buszmegálló mögött helyezkedik el, ahol a helyi járatok, illetve a kulcsi és perkátai buszok is megállnak, úgyhogy nem csoda, ha nagy a forgalom errefelé. Az üzletet a panellakás egyik félszobájából alakították ki, úgyhogy 3-4 ember fér el benne kényelmesen az eladón kívül. Mikor belépek az üzletbe, a középkorú, rokonszenves eladónő éppen elfoglalt, mert egy hölgyet szolgál ki, úgyhogy engem gyakorlatilag észre sem vesz. Valószínűleg, ha üres lenne az üzlet, akkor mindez másképp lenne.
Az üzlet bal oldalán találhatóak a gyógytermékek, míg az élelmiszerek a jobb oldali polcokon kaptak helyet.
Az üzletben kapható gyógytermékek hozzák a többi hasonló boltban kapható átlagot, vagyis kaphatók vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők, gyógyteák, gyógynövénykivonatok, kenőcsök, illóolajok és különböző higiéniai termékek. Ami érdekes, hogy meglehetősen sokféle masszázskrém és gyógykenőcs kapható, amelynek főként a mozgásszervi betegségben szenvedők örülhetnek. Miközben a felmérem a kínálatot, a raktárból egy úriember árut pakol ki a polcokra, majd kedvesen megkérdi tőlem, hogy segíthet-e valamiben. Köszönettel elhárítom, eközben újabb vevők érkeznek, főleg hölgyek.
Na, de nézzük a kínálatot tovább. Szintén  többféle  Bálint-cseppek elnevezésű hidegen sajtolt növényi olajok is kaphatók a boltban. Ezek első blikkre nagyon hasonlítanak az illóolajokra, de az aromaterápiával ellentétben ezeket belsőleg is használják, magyarán étrendkiegészítőkről van szó. Sokféle egészségügyi probléma enyhíthető vele, pl. bőrbetegségek, emésztési zavarok, mozgásszervi panaszok, a test felerősítése hosszas betegségek/műtét után. A termékekben  nincs tartósítószer-és színezék, továbbá tele vannak vitaminnal.
A különböző fog-és szájbetegségekben szenvedők részére az üzlet speciális fogkrémeket és szájvizeket kínál széles választékban, pl. Sensodyne, Elmex, Lacalut, Listerine, illetve cserszömörcés szájvizek. Előbbi márkák elsősorban a hidegre érzékeny fogak problémáit enyhítik, utóbbiak pedig ínygyulladásra használatosak.
A teaválaszték meglehetősen széles: alapvetően kétféle teát kapni.. Egyik csoportba a gyümölcsteák tartoznak, a másikba pedig a gyógytea-keverékek. Gyümölcsteák esetében a hipermarketekből már ismert és meglehetősen drága Teekanne termékeket lehet itt megvenni, amelyek különleges aromájú filteres gyümölcstea-keverékek. Ezeket a termékeket baloldalt hátul találod, akárcsak a Bio Mandala teakeverékeket, amelyek nem gyümölcsteák, hanem fűszeres, aromás gyógyteakeverékek, amelyeket szintén kapni a hiperekben meglehetősen drágán. Ugyancsak kaphatók Naturland és Herbária Patikája elnevezésű gyógytea-keverékek, de ezeket már jobb oldalt hátul helyezték el. Ezek a termékek ugyancsak kaphatók a hiperekben, de a DM és Rossmann hálózatokban is megtalálhatók.
A boltmustra során eddig még nem találkoztam olyan üzlettel, ahol gyógycipők is kaphatók lettek volna, a Gyógyír az első üzlet, ahol ilyet fedezek fel. Többféle fazon kapható: van szandál, van papucs, de vannak elegánsabb darabok, amelyeket akár ünnepi alkalomra is fel lehet venni. A cipők kizárólag nők számára készültek, ami érthető, hiszen a hagyományos női viselet kényelmetlen, feszélyez, ráadásul egy idő után tönkrevágja a lábat és a gerincet. Ezek a gyógycipők pedig kímélik a lábat, ezenkívül lúdtalp kezelésére is kiválóak, nm kell hozzájuk speciális lúdtalpbetét sem, mert eleve úgy alakították ki őket.
Térjünk  át akkor a reformélelmiszerekre. Leghátul a gyógycipők mellett külön polcot építettek az édességek, nasik számára, persze itt kizárólag reform változatban lehet kapni őket, tehát nincsenek csokik, meg csipszek. Helyette lehet venni bio müzliszeleteket, többféle aszalt gyümölcsöt, magvakat, pemetefű cukorkát, amely a torkot is tisztítja. A bio-és reformélelmiszereket meglehetősen jól kategorizálták: külön csoportokba tették ugyanis a diabetikus és a gluténmentes élelmiszereket, hogy ne kelljen sokat keresgetni ezeket.
A lisztérzékenyek esetében speciális lisztkeverék, tészták és desszertporok kaphatóak, utóbbiak elég széles választékban. Érdekes módon az illóolajokat is ide a speciális élelmiszerek mellé helyezték. Főleg Aromax termékeket lehet itt kapni, de Naturland márkájú illóolajok is vannak, utóbbiak kisebb kiszerelésben, olcsóbban elérhetők. Ezenkívül kaphatók még különböző magvak, reformlisztek-és olajok, illetve növényből készül tejek is, ezek lényegében ugyanazok a többi bioboltban található élelmiszerekkel.
Az eladói pultnál kaphatóak még henna alapú hajfestékek is, de ezeket kérni kell az eladótól. Valószínűleg a hatásuk nem olyan tartós, mint a "normál" hajfestékeké, viszont nem tartalmaznak allergén anyagokat sem. Sajnos árban is jóval drágábbak a hagyományos hajfestékeknél.
Közben végignéztem a bolt kínálatát, elköszönök, és az autóbusz-pályaudvar felé veszem a lépteim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése