2011. július 29., péntek

Az asztrológia legizgalmasabb területe - Szinasztria: a kapcsolatok horoszkópja

A szinasztria két ember horoszkópjának - egyben sorsának is - az összevetése, emiatt az asztrológia legnépszerűbb területének számít. A legtöbb ember  a szerelmi kapcsolatait akarja elemeztetni az asztrológussal, de a szinasztria nem csupán erre való: a munkatársak, szülő-gyerek, illetve baráti kapcsolatok is megvizsgálhatók vele akár.
Véletlen találkozások ugyanis nincsenek, minden egyes ember tanító, aki tükröt tart feléd, a kérdés csupán az, hogy észreveszed-e magad benne. Mert ha nem, akkor továbbra is hasonló típusú embereket fogsz bevonzani, egészen addig, amíg tudatosulnak benned a negatív mintáid, amelyeket ekkor már meg tudsz változtatni.

A női magazinok bugyuta cikkecskéi tovább erősítik a fenti tévhitet: gyakorlatilag minden magazinban jelent meg olyan cikk, hogy összeillesz-e a kiszemelteddel, vagy sem. Ezekből a cikkekből kiderül, hogy mondjuk a Kos összeillik az Oroszlánnal, meg a Nyilassal, viszont nem illik össze a Bakkal, ennélfogva utóbbi kapcsolat akár le is húzható a vécén. A valóság ezzel szemben azonban az, hogy az emberi kapcsolatok úgy általában nem a rózsaszín idillről szólnak: sok embernek van problémája a szüleivel, a munkatársaival, a főnökeivel, és sokan élnek boldogtalan, feszültségektől terhes párkapcsolatokban, amelyekből képtelenek kilépni, de mint említettem, azért születtél a Földre, hogy bizonyos helyzeteket megtapasztalj. Ráadásul ezek a bugyuta cikkecskék kizárólag a Napjegy alapján mondják meg a frankót, ami nem fedi le a teljes személyiséget, csupán azt mutatja meg, hogy a szülött, hogyan éri el a céljait az életben, illetve hogyan teremti meg a szükséges anyagi javakat. Mindez azonban egy terület csak, miközben a személyes horoszkópban összesen van 12 életterület, illetve összesen 10 bolygó. Ezek után nem sok értelme van elhinni ezeket a cikkeket, amelyek amúgy is szórakozás, kikapcsolódás cáljából születtek.

A szinasztriában egyébként vannak kiemelt területek, illetve fényszögkapcsolatok - a vizsgált kapcsolattól függően-, de csak ezek alapján ítéletet, jóslatot mondani felelőtlenség lenne.
A szinasztria egyébként sem jóslás, nem az a célja, hogy megmondja meddig tart egy kapcsolat. (A szülő-gyerek kapcsolat, amúgy is örök: nem szűnik meg akkor sem, ha valamelyik fél meghal, hiszen a halott emlékét is életben tartjuk valamilyen szinten.) A szinasztria inkább azt vizsgálja, hogy mi az a feladat, amit a két embernek meg kell oldani, milyen feszültségek, véleménykülönbségek adódnak a kapcsolaton belül, és ezeket, hogyan kellene kezelni.
A kérdés az, hogy mi van, ha feloldották a karmát, megoldották a feladatot, mi történik ilyenkor a két emberrel? Előfordulhat az is, hogy együtt maradnak, ekkor a kapcsolatuk magasabb szintre emelkedik, de előfordulhat ennek az ellenkezője is, vagyis a kapcsolat fizikailag megszakadhat. A szellemi kötelékek azonban még ilyenkor is összekötik a két embert, hiszen egyik elválás sem végleges, csak itt a Földön gondoljuk annak: halálunk után a Túlvilágon amúgy is találkozunk lélektársainkkal.

A szinasztria a hagyományos asztrológia része, a tradícionális asztrológiai iskolák az utolsó évfolyamon tanítják, amikorra a tanítványoknak már alaposan megy az asztrológiai képletek elemzése, megtanulták szintetizálni az összes asztrológiai tényezőt.
Ebből következik, hogy két ember horoszkópjának összevetése esetén is ugyanazokat az asztrológiai fogalmakat kell figyelembe venni: mind a fényszögek, mind a bolygók jelentése a házakban ugyanazt fogja jelenteni, mint ha egy embernek a horoszkópját vizsgálnánk.
Az asztrológus, ha szinasztriát kérnek tőle, akkor külön-külön vizsgálja meg a két ember óra-percre pontosított képletét, majd csak ezután veti össze a két elemzést. Két ember szoros kapcsolatát a két horoszkóp bolygóinak egymással alkotott fényszögei is jelzik, amelyek lehetnek pozitívak, de mutathatnak feszültséget is. Ideális esetben mindkét típusú fényszög megfelelő arányban fordul elő a képletben, ellenkező esetben probléma van: csupa pozitív fényszög esetén hiányzik a kihívás (mondjuk ilyen szinasztrikus képlet nincs is), dögunalmas lesz a kapcsolat, negatív túlsúly esetén pedig a két ember viszonya az időzített bombáéhoz hasonló, vagyis bármikor robbanhat.

A jól ismert fényszögeken kívül (együttállás 0 fok, szextil 60 fok, kvadrát 90 fok, trigon 120 fok, szembenállás 180 fok) az asztrológus még egy plusz fényszöget, a kvinkunkszot elemzi a képletben. Ezzel a 150 fokos fényszöggel nem mindegyik asztrológus foglalkozik, tehát eléggé vitatott jelenség, viszont a szinasztriában szükség van rá. Elárulom miért is: a kvinkunksz egy feszültséget jelentő fényszög, gyakorlatilag majdnem szembenállás, amelynek a jelenléte előző életbeli feszültségekre, karmikus problémákra mutat. Azt lehet mondani, hogy a kvinkunksz olyan, mint kés a sebben: legalább annyira fájó, és nem biztos, hogy az előző élet(ek)ből áthozott karmikus feszültségeket sikerül a jelen életükben feloldani, főleg, ha több ilyen fényszög adódik a képletben.

Több asztrológus vizsgálja az ún. Holdcsomópontok (fejhallgató alakú szimbólumok a horoszkópábrában) fényszögeit a képletben. Ez a két figura az életfeladat pozitív és negatív pólusait képviseli, szerepe különösen akkor érdekes, ha a Nappal, Holddal, Jupiterrel, Szaturnusszal, az Aszcendens urával, vagyis a születési uralkodóval, esetleg a tengelyek valamelyikével alkot fényszöget, vagy pedig valamelyik sarokházba (I., IV., VII., X.) esik.
Mindez természetesen a többi bolygóra is vonatkozik, hiszen ezek kiemelt területei a horoszkópábrának. Úgyszintén meg kell vizsgálni, hogy a két személy bolygói között van-e retrográd (vagyis a Földről nézve hátrafelé haladó égitest), és ha van, akkor hány darab, és hol állnak. A Nap és a Hold kivételek ez alól, hiszen soha nem mozognak hátrafelé, csak előre.
A retrográd égitestek minden esetben késést, visszaesést jeleznek, amelynek a hatása attól függ, hogy milyen fényszöget kapnak. Pozitív fényszög esetén a segítő energiák később váltódnak ki, míg feszültség esetén a negatív hatás felerősödve jelentkezik. A retrográd mozgású bolygók úgyszintén előző életbeli kihívásokra utalnak.
Megeshet olyan is, hogy két ember képletének összevetésénél pont ugyanaz(ok) a bolygó(k) mutat(nak) retrográd hatást, de persze ez nem minden esetben igaz. Az utolsó három tényező vizsgálata már a karmaasztrológiával mutat áfedést, de mindez nem véletlen: életünk legfontosabb szereplőivel már előző életünkben is találkoztunk, de akkor máshogy alakult a szereposztás. Mindenesetre, ha a szinasztriában az utolsó három tényező erőteljesen jelen van, akkor már elmondható, hogy a két embert karmikus kötelék kapcsolja össze. Zárszónak még annyit, hogy ha felületesen ismered csak az asztrológiai elemzés művészetét, akkor ne próbálkozz a szinasztriával, mert téves következtetésekre juthatsz.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Takács Tibor: A fejlődés iskolája - a tradícionális asztrológia átfogó kézikönyve
Horváth Andrea: Az asztrológia kézikönyve - asztrológiai alapismeretek

4 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekesek a fent leírt dolgok!
    Az mit jelenthet ha a szerelmemmel való szinasztriában több keresztfényszög van jelentős bolygók között, de az egyikünk részéről pozitív a másikról negatív. (pl. nap-szaturnusz, hold-szaturnusz, vénusz-nap, vénusz-mars stb. közöttt) A pozitív oldja a negatív fényszöget? Továbbá az ő felszálló (és leszálló) holdcsomópontja az én szaturnuszommal pozitív fényszöget alkot és fordítva, az ő szaturnusza az én fsz.(és leszálló) holdcsomómmal. És a fsz. holdcsomója az én VII. házamba esik. Sok nehézségünk van...inkább az én részemről. Ellenállás de vonzódás is egyben a kapcsolatunk.Valaki tudna segíteni értelmezni?Köszönöm, Timi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Timi! Elnézést, hogy csak most válaszolok, de rossz volt a számítógépem, illetve a Blogger és a Google is sokáig akadozott, mert fejlesztettek valamit, úgyhogy nehezebben tudtam hozzáférni a blogfelülethez. A kérdéseidre leginkább a Asztromókus nevű asztrológiai fórum (http://www.asztromokus.hu) adhat választ. Van szinasztriával kapcsolatos topik is. Egyébként itt a blogon már írtam róluk is egy bejegyzést. A Holdcsomópont-Szaturnusz fényszögek szinte biztosan előző életbeli kapcsolódásra utalnak, ha pedig ez a VII. házba esik, akkor a párkapcsolat lesz a feladat ebben az életetekben. Szaturnusz kapcsolódás esetén nem különösebben számít az, hogy milyen jellegű a fényszög, mert mindenképpen korlátozó hatású bolygó, viszont harmonikus fényszögek esetén könnyebben viseli a szülött az adott tanítást.

    VálaszTörlés
  3. Szia, szinesztria készítéshez van vmi megbízhato, letölthető vmi? Amit találtam nagyon pontatlan. Köszi a választ, Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jelen pillanatban én is keresem a különböző asztrológiai szoftvereket, hogy melyik mit tud. Talán a Placidus, az ami még jó, de sajnos a komplett szolgáltatáscsomagért már fizetni kell. Neked is azt javaslom, mint fentebb Timinek, hogy nézd meg Asztromókus oldalát (http://www.asztromokus.hu), és ott is van szinasztria topik. Érdemes ott kérdezősködni, hogy az ottani asztrológusok mit ajánlanak.

      Törlés