2011. szeptember 4., vasárnap

Boltmustra: Szite Kristály-és Ásványszalon Pécs Ferencesek utcája 5.

A bolt Pécs egykori bevásárlóutcáján található, amely manapság már gyakorlatilag tök üres. Nemcsak azért van ez, mert aznap, amikor erre jártam 35 fokos kánikula volt, hanem azért, mert az emberek inkább az Árkádba járnak vásárolni. Lehet, hogy igazuk is van, hiszen ott egy helyen mindent meg lehet találni, ráadásul az időjárás viszontagságai ellen is véd. Na, de vannak még olyan üzletek a sétálóövezetben, amelyeket érdemes felfedezni, mint például ez az üzlet is, amelyből mindjárt kettő is van a városban. Az egyik a Búza téri Átrium Üzletház emeletén található, a másik pedig a Ferencesek utcájában. Sajnos az Átrium-beli üzletüket nem tudtam meglátogatni, mert éppen zárva volt, viszont ott feltüntették a másik címet így jutottam el ide.

A boltot kék színű cégér hirdeti, van kirakat is, amelyen keresztül jól be lehet látni az üzletbe. Amikor belépek, rögtön az jut az eszembe, hogy ez a bolt olyan, mint egy múzeum: a gyönyörű ajándéktárgyakat, és ékszereket ugyanis zárt üvegvitrinekbe helyezték, és lámpákkal világítják meg, hogy a fény még szebbé tegye őket. Tehát a tárgyakat nem lehet megérinteni, viszont a bezártság jobban véd a lopás ellen.
Az üzletnek alapvetően kétféle profilja van: részben ásványékszerek és marokköveket árul, részben pedig kristályokból készült használati tárgyakat, pl. hamutartó, váza, csillár, stb. Tehát a bolt nem ezoterikus céllal jött létre, de a gyógyításhoz, meditációhoz használt kövek jelentős része itt beszerezhető.
Az üzletben csinos, vörös hajú eladónő fogad, és meg is kérdezi, hogy segíthet-e valamiben. Mondtam, hogy csak nézelődni szeretnék.

A bejárattól balra levő vitrinek elején találhatók az ásványékszerek -elsősorban láncok-, mögöttük pedig az üveggyöngyből készült ékszerek kaptak helyet. Először azt hittem, hogy ezek bizsuk, de az eladónő felvilágosít, hogy ezek üvegből készültek, tehát nem műanyag, és nem gagyi.
Az ásványékszerek között megtalálhatóak a zafírból, rubinból, gyémántból, illetve a legnépszerűbb kövekből készült nyakláncok és karkötők, amelyeknek az árai nagyjából 5000-és 15000 forint között alakulnak.
A zafír, a rubin és a gyémánt már önmagukban is értékesek, a többi ékszernél az arany, illetve ezüst kiegészítők megjelenése indokolja a magas árakat. Arról nem is beszélve, hogy maguk az ékszerek is szemet gyönyörködtetőek, és igazi műalkotásnak számítanak.

Az üveggyöngyökből készült ékszerekkel is hasonló a helyzet: az árképzésük lényegében ugyanaz, mint az ásványékszereké, illetve ezek a darabok is igazi műalkotások. Sajnos nem mindegyik ékszernél helyezték el úgy az árakat feltüntető cetliket, hogy azokat a vevő is jól lássa, ezért az eladónő segítségét kérem, hogy mutassa meg az árakat. Az egyik gyöngyékszer ugyanis különösen megragadja a figyelmem: ez egy hófehér gyöngyökből készült nyaklánc, ezüstláncra felfűzve. Szinte világít a szépsége, viszont az árcédulát nem látom rajta. A kedves hölgy segítségével azonban hamarosan ez is kiderül: 13000 forintba kerül, amit sajnos egyelőre nem tudok megvenni. Mondjuk ez a fajta ékszer és társai nem illenek a hétköznapok forgatagába. Méltó helyük van viszont bármelyik ünnepségen, bálon, ahol szépségükkel kiegészítik a gyönyörű alkalmi ruházatot. Többféle színben is kaphatóak ezek a gyöngyékszerek, pl. fekete, fehér, piros.

Az eladói pulton találhatók a marokkövek, illetve az olcsóbb ásványékszerek, amelyek egyszerű zsinegre felfűzött láncok. Utóbbiaknak az árai nagyjából 1500 forint körül mozognak. Ámde az igazi meglepetés akkor ért, amikor megláttam a marokkövek árait. Egy ilyen múzeumszerű helyen ugyanis azt gondoltam, hogy baromi drágák lesznek ezek is, de ez nem így van: nagyjából 200-300 forint között van az áruk a közepes marokköveknek. A kisebb darabok 150 forintba kerülnek. Általában a népszerűbb kövek (pl. hegyikristály, rózsakvarc, tigrisszem, türkiz, ametiszt, szodalit, hematit, achátok, jáspisok, turmalinfélék) kaphatók itt, ami azért nagy szó, mert itt Pécsen meglehetősen nehéz drágaköveket beszerezni, annak ellenére, hogy ilyen nagy város.

A bejárattól jobbra és a kirakatban található vitrinekben találhatók a kristályokból készült tárgyak, pl. hamutartó, váza, csillár, stb., többféle méretben. Az árak 5000 forintól mennek felfelé mérettől függően, viszont az is igaz, hogy gyönyörű és minőségi ajándéktárgyakról van szó, amelyeket nem mindennap vesz az ember. Ezekre a kristálytárgyakra is ugyanaz érvényes, mint az ásvány-és üvegékszerekre: ünnepi alkalmakra valók elsősorban, kivéve persze a csillárokat, amelyeket mindennap használnak világításra. Na, de egy csillár meglehetősen hülyén mutat például egy panellakásban, vagy egy modern irodaházban.
A kristálytárgyak Ajkán készülnek az ottani üveggyárban, a pécsi üzlet csak egy viszonteladó partner.
A bolt hétköznaponként 17 óráig tart nyitva, saját honlapjuk egyelőre nincs.

Kapcsolódó írások:

Boltmustra: Ásványbolt Győr Árpád út a Hotel Rába épületében
Boltmustra: Ásvány Sziget tatbánya Vértes Center Győri út 7-9.
Boltmustra: Ásványvilág Drágakőüzlet Sugár Áruház Budapest XIV. Örs vezér tere
Boltmustra: Szerencsekő ásványbolt Mammut I. Budapest II. Széna tér
Boltmustra: Akvamarin ásványbolt Szeged Nagyáruház üzletsoron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése