2012. szeptember 23., vasárnap

Boltmustra: Bio Herba Biobolt Budapest VII. Rákóczi út 44. a Corvin Áruházzal szemben a Blahánál

Ez a boltocska még viszonylag új, ugyanis régebben még nem láttam, tehát alig 1-2 éves lehet csak. A főváros egyik legforgalmasabb utcáján található a Corvin Áruházzal szemben a Blahánál az egyik árkádos házban, tehát az időjárás viszontagságai ellen védett helyen.
A hely nem túl nagy, egy hosszúkás folyosóból áll, és van egy kis kirakat is, amelyben kizárólag táplálékkiegészítők láthatóak.
A kiszolgálás kifejezetten barátságos: a középkorú, szemüveges, barna hajú eladónő minden vevőtől megkérdezi, hogy tud-e segíteni valamiben. Apropó vevő: a hely elég népszerű, elég sokan betérnek, de kevesen bámészkodnak, inkább céltudatosan vásárolnak.

A bolt egyaránt forgalmaz reformélelmiszereket, táplálékkiegészítőket és kozmetikai termékeket, méghozzá elég egyenlő arányban. A választék mindegyikből korrekt, de teljes választék semmiből sincs, szóval mindig valami hiányzik. Ráadásul a termékcsoportokat sokszor nem egy helyre rendezték el, hanem összevissza, például a táplálékkiegészítők egy része a bolt elején látható pulton, illetve az ablakban kapott helyet, míg a többi része a bolt leghátsó végében található eladói pult mögötti polcokon található. Egyébként elég sokféle van ezekből a tablettákból, én pl. a Pharma Nord Bio-előtagú termékeire, illetve a Dr. Chen Patika termékeire határozottan emlékszem, de vannak másféle vitamin-és ásványianyag tabletták továbbá egyéb gyógynövények kivonatai is.
Utóbbiakat jórészt a Zafír gyártja, amelyeket ismét csak elkülönítettek a többi táplálékkiegészítőtől, és a bejárattól jobbra helyezték el őket. Ezekből rengeteg van, szinte mindenféle gyógynövényből gyártanak tablettákat, ami hazai földön megterem. A Zafír termékek önkiszolgálóak, szóval szabadon levehetők a polcról, míg a többi hasonló tablettát kérni kell az eladótól.
 A kozmetikai termékek választéka nem annyira erős, csak samponok, hennás hajfestékek, Thermál fürdőkrém, Dr. Kelen fitness és sósborszeszes gélek, masszázsolajok és lóbalzsam kapható.
A samponok és a hennás hajfestékek választéka elég széles, például samponok közül Varga, Henna Plus, Dr. Immun, Dr. Chen és Vatika ayurvédikus termékekhez lehet itt hozzájutni a bejárattól jobbra hátul.
Ezeknek a termékeknek csak egy részét lehet levenni szabadon a polcokról, a többi kérni kell az eladótól, mert már a pult mögött vannak.

A legszélesebb választék az élelmiszerekből és az italokból van, bár a diétázóknak nem érdemes itt vásárolni, mert az ő részükre kapható speciális élelmiszerekből nincsen akkora széles választék, kivéve persze ha vegetariánus életmódot folytatsz. Állati termékek ugyanis nincsenek. Helyettük egy pici hűtőben van pár fajta szójából készült felvágott, illetve kolbász a bejárattól balra.
A hűtő melletti polcokon pár fajta reform péksüti és kenyér kelleti magát a Piszkei Öko-tól, illetve a Lét-Reform Pékségtől, amelyek elsősorban tönkölyből és zabból készültek. Ugyanitt Xilovit xilites nápolyi is van cukorbetegek részére, illetve gluténmentes lisztek és kenyér is van a lisztérzékenyek részére.
A többi gluténmentes élelmiszert elkülönítették és a bejárattól balra helyezték el legalulra, hogy minél nehezebben lehessen őket megtalálni. Egyébként nincsen ezekből sem sok: én csak a Mester Család muffinporát és szójalisztet láttam.

Az élelmiszereket és az italokat egyébként jórészt a bejárattól jobbra húzódó hosszú polcsoron helyezték el. Itt vannak a lisztek, az olajok és a sokféle tea is, viszont a vizeket és a Dr. Steinberger ivóleveket a bejárattól balra helyezték el a hűtő közelében.
Vizek közül Tündérvizet és Dr. Szalay lúgos vizet láttam, utóbbit két literes kiszerelésben. Steinbergerből elég sokféle van, azt hiszem majdnem az összes kapható.
A liszteket kétféle csoportra lehet osztani: egyrészt vannak az átlagosabb fajta lisztek, amelyeket sokan ismernek, például a búza, a tönköly, a rozs, a kukorica és a rizs, másrészt pedig vannak egzotikus, kevéssé ismert fajták, például a gesztenye, a törökmogyoró és a kókusz. Ezt a két csoportot elkülönítették a boltban: az egzotikusabb liszteket a bolt elejére, míg a többit a bolt végébe helyezték el. Úgy tudom a kukorica-, a rizs-, a gesztenye- és a kókuszlisztek gluténmentesek, de azért kérdezz rá az eladónál a biztonság kedvéért. Olajok közül én szója-, lenmag-, kendermag-, paprika-, tökmag-és kaporolajat láttam.

Teák közül sokféle van filteres és szálas változatban egyaránt, bár úgy láttam a szálas változatból mintha szélesebb lenne a választék. A filteres teák közül leginkább a Herbária Patikája, illetve a kínai teák vannak jelen, a Naturland és a Mecsek filteres teakeverékeiből szűkös a választék.
Szálas teák közül kétféle kapható: részben a Mama Gyógynövényei sárga zacskós teái, részben pedig üveges teakeverékek fekete, zöld, gyümölcs és rooibos alappal. Utóbbiakból is elég sokféle van, de a Mama Gyógynövényeiből van igazán rengeteg. Ezeket a sárga zacskós teákat kis fachszerű mélyedésekbe tették gyógynövényenként abc-sorrendben. Mindegyik gyógynövény megnevezését felirat jelzi a polcon, úgyhogy nem tévedhetsz el, de persze az eladónő is segít.
Bónuszban vannak még Hunyadi és Mira gyógyvizek, illetve az Anna Borház bioborai, de utóbbiakból csak két fajta kapható. 
A bolt hétköznaponként este hétig, míg szombatonként délután kettőig tart nyitva. Önálló honlapjuk nincs.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése