2012. szeptember 2., vasárnap

Boltmustra: Bio-Barát Biobolt Budapest II. Margit krt. 60.

Ebben a bioboltban kb. egy évvel ezelőtt már jártam egyszer, de akkor még egy elég kis helyen működött, és csak reformélelmiszereket árult. Az előtérben egy ruházati üzlet működött, és azon keresztül lehetett megközelíteni a boltot, de azóta ez az üzlet megszűnt, a biobolt területe pedig kibővült, úgyhogy szerencsére nem minden üzletet ér el a válság szele, pedig a hely pár lépésre található a Széna téri Mammuttól, amely igen komoly konkurenciát jelent...
A boltot meglehetősen nagy cégtábla jelzi, illetve van két kis vitrin a bejárati ajtó mellett két oldalt, ami a kirakatot akarja jelképezni.
A bolt egy hosszú folyosóból áll, amely két kisebb helyiséget köt össze. Ebből a hátsó helyiség egy kicsit alacsonyabban van, itt kapott helyet a reformélelmiszerek egy része, illetve a teák, míg az elülső helyiségben vannak a különböző kozmetikai termékek, táplálékkiegészítők, illetve az öko tisztítószerek.
Miután elég nagy területű boltról van szó, ezért kétfős személyzet dolgozik a vevők kiszolgálásáért. Amikor belépek az ajtón, mindjárt egy hosszú, barna hajú fiatal eladónőbe botlok, aki köszön és a segítségét is felajánlja. Társát, egy idősebb, szőke hajú hölgyet sokáig észre sem veszem, talán mert végig a kassza mögött ül. Mondjuk ő sem vesz észre engem.:)

A bejárattól mindjárt balra találhatóak az öko tisztítószerek, amelyekből bátran állíthatom, hogy rengeteg van, például Sonett, Alma-Win és Almacabio folyékony mosószerek, illetve ugyanezekből a márkákból mosogatószerek, nagy kiszerelésben Sonett mosogatópor, Ecover és Sonett tabletták mosogatógéphez, Ecover WC tisztító, Sonett felülettisztító-szer parkettához, Almacabio ablaktisztító és folyékony szappan, továbbá héjas mosódió, folttisztító só, különböző mosóparfümök és mosószappanok. Úgy hiszem, mindezek közül biztosan megtalálod a megfelelőt.:)
A tisztítószerek mellett ugyancsak rengetegféle szörp foglal helyet a polcokon, de vannak alattuk mézek, illetve pár fajta Biopont ivólé is, természetesen ezek is mind biotermékek.

Mellettük üvegpolcokon különböző teljes kiőrlésű gabonából készült aprósütemények vannak a Piszkei Öko, a Reformsütöde és a Napfényes Cukrászat pékségeiből közepes választékban.
Ugyanitt van még Xilovit xilites nápolyi cukorbetegek részére. Amúgy a Xilovit csaknem összes terméke megvásárolható itt a fogkrémeket kivéve. Ezeket a termékeket egy külön polcra tették, hogy biztosan megtaláld. Ugyanakkor a hátsó traktusban meglehetősen sokféle alternatív édesítőszer is van a cukorbetegek részére például Eritritol, kókuszcukor, nádcukor, fruktóz, de leginkább xilites termékeket láttam többféle kiszerelésben.
A péksüti mellett helyezték el az olajokat is, amelyeket elsősorban a Pödör forgalmaz. Ezeket az inkább csúcsgasztronómiai termékeket csak kevés helyen lehet kapni, talán mert elég drágák. Viszont minőségi alapanyagokból készültek és ráadásul biotermékek is. Itt a Bio-Barátban az összes termékük kapható (tökmag-, lenmag-, kendermag-, mák-, földimogyoró-, mogyoró-, földimandula-, mandula-, sárgabarackmag-, repce-, napraforgó-, dió-, bogáncs-, szezámmag-, argán-, pisztácia-, fenyőmag-, olívaolajok).
A hátsó helyiségbe átvezető folyosó feletti polcra tették az összes Arkocaps táplálékkiegészítőt, amelyről annyit kell tudni, hogy kizárólag gyógynövényekből áll - tehát nem vitamin - , és immunerősítő, emésztést javító, roboráló, vérkeringést erősítő, ízületi gyulladást enyhítő, továbbá fogyasztó hatásuk van. Eddig ezeket a kapszulákat csak kevés bioboltban láttam.

Mint említettem, a hátsó traktusban helyezték el az élelmiszereket és az italokat, bár inkább az élelmiszereken van a hangsúly.
A lisztek sokféleségére igazán nem lehet panasz, ugyanis fehér-, tönköly-, zab, rozs-, rizs-, kukorica-, Dr. Grehem-, durum-, többféle Kilófaló-, csicseriborsó-, hajdina-, köles-, lenmag-, szója-, zabpehely-, barna rizs-, gesztenye-, kókusz-, mák-, mandula-, szezám-, szőlőmag-, tökmag- és törökmogyoró-lisztek kaphatók, amiből bőven tudsz magadnak választani.
A lisztek mellett helyezték el a tésztákat, amelyek közül tönköly- és durumtartalmúakat, továbbá gluténmenteseket tudsz itt venni.
Ha már a gluténmentes élelmiszereket említem, itt a Bio-Barátban vannak azok is, de sajnos nem túl sokféle. Többféle gluténmentes lisztet, elég sokféle Cornito és pár fajta Pasta d'Oro tésztát, továbbá Mester Család pudingport, pizzaport és tésztalisztet tudsz itt venni. Mondjuk az előbb említett lisztek közül is van többféle gluténmentes: én úgy tudom a Nature Cookta márkanevű lisztek mind azok, de erről szerintem kérdezd meg az eladót, neki tudnia kell.
Az italok közül meglehetősen sokféle növényi tejpótló kelleti magát rizs-, szója-, mandula-, zab- és kókusz ízekben, amelyeket a laktóz-és lisztérzékenyek is fogyaszthatnak, bár utóbbiak a zabitalokat kerüljék, mert glutént tartalmaz.

A teák közül elsősorban a szálas változatból van sokféle, a filteresek közül csak pár fajta Naturland teakeveréket és kínai teát láttam külön polcon.
A szálas teákat elsősorban két forgalmazó gyártja: a Herbatrend és a Bonavini. Sajnos utóbbi márkával eddig még nem találkoztam, úgyhogy bemutatni nem tudom, de a lényeg az, hogy ezeket a teákat piros zacskóban árulják. Minden esetben teakeverékről van szó, amelyek vagy gyümölcs-, vagy fekete-, vagy zöld-, vagy rmaté-, vagy pedig lapacho alappal készülnek, és meglehetősen sokféle kapható belőlük. A teákat a fajtájük szerint rendezték, rajtuk jól láthatóan címke, hogy mit tartalmaz. Ugyanezen a polcon vannak a sima lapacho és zöld teák is. A Herbatrend teák is egy külön polcon vannak zacskóban és dobozban.
Fűszerekből bátran mondhatom, hogy rengeteg van, különösen az Erdészné Konyhája nevű forgalmazótól, amelyek külön helyet kaptak, és a fél falat elfoglalják. Bio Berta fűszerkeverékek is vannak, de nem olyan sok, illetve egyszerű sima zacskós ízesítőket is láttam.
Vegetariánusok részére magvak és különböző szószok is kaphatók, elég sokféle, sőt konzerv zöldségeket is láttam. Miközben megyek vissza az elülső helyiségbe, a kasszapulton különböző édességeket látok, amelyeket a paleolit diéta alapelvei szerint készítettek el. Sajnos ezek a csokik és pralinék nagyon drágák, 1000 forint felett kezdődnek az áraik. Egyébként ilyet még egyik bioboltban sem láttam, pedig elég sokban jártam már.

Az édességek mellé helyezték el a különböző dekorkozmetikumokat, vagyis a sminkszereket, amelyekből nincs olyan széles választék, de azért arra elég, hogy az arcod kifesd. Azt nem tudom, hogy mennyire minőségiek ezek a termékek, de azért biztos nem a 100 Forintos boltok gagyi termékeivel egyenértékűek.
Kozmetikai termékekből szintén rengeteg van az elülső helyiségben, a bejárattól jobbra. Elsősorban a Dr. Organic, a Faith In Nature és a Bio Fresh márkák vannak jelen a boltban testápolókkal, samponokkal, tusfürdőkkel és krémekkel.
A Dr. Organic többféle hatóanyagból is külön-külön gyártja a termékeit, amelyeket különböző színekkel jelez a termékek flakonján. Itt a boltban aloé verás, olívás, rózsás, gránátalmás, mézes és levendulás termékek kaphatók, amelyeket hatóanyagonként külön polcokra helyeztek, hogy ne tévedj el.
A hatóanyagokon belül szinte az összes termékük kapható, tehát samponok, tusfürdők, testápolók mind-mind vannak.
A Faith In Nature samponokból és tusfürdőkből is bőséges a választék, szinte az összes termékük kapható. Ezeket is külön polcra tették, hogy ne tévedj el.

A Bio Fresh termékcsalád nekem még újdonság, talán mert nem sok bioboltban láttam őket. Elsősorban rózsa-és olíva tartalmú testápolókat, bőrápoló krémeket, tusfürdőket és samponokat forgalmaznak elég sokfélét. Itt a boltban szinte az összes termékük megtalálható egy nyitott vitrinben az eladói pulton.
A kézzel készített szappanok kedvelői is tudnak válogatni itt a boltban, bár olyan széles választék azért nincs. Bónuszban még találsz itt Lavera tusfürdőket, Dabur ayurvédikus fogkrémeket és hennatartalmú hajfestékeket közepes választékban. Mondjuk utóbbiakat már a polcok tetején helyezték el, úgyhogy az eladó segítségét kell kérned a nagy belmagasság miatt.
Gyógytermékekből nincs olyan széles választék: én csak Biomed kenőcsöket (sokféle), Bálint-cseppeket (kapható az összes), Dr. Immun és Varga hajcseppeket láttam, ami nem sok.
A táplálékkiegészítőket az eladói pult mögötti polcokra tették, úgyhogy kérned kell őket. Én Vitaking és  Dr. Chen termékeket, illetve az összes Varga Gábor-féle gyógygombát láttam. A Bio-Barát Vitaking pontként működik, ami azt jelenti, hogy viszonteladói partnerek, tehát meg tudsz rendelni tőlük bármilyen Vitaking tablettát, ha éppen nem kapható a boltban.
A hely hétköznaponként délután hatig, míg szombatonként délután háromig tart nyitva. Ha neked nem jó ez a nyitvatartási rend, akkor sincs gond, ugyanis az üzlet honlapjáról online is meg tudod rendelni a termékeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése