2011. december 4., vasárnap

Boltmustra: Éva Fitotéka Veszprém Kereszt u. 9.

A bolt Veszprém belvárosának egy csendes utcácskájában található, amely összeköti a Skála Vár Áruházat az Óváros térrel. Errefelé nem szokott túlzottan nagy forgalom lenni, éppen ezért meglepő, hogy ennek a viszonylag kis üzletnek a látogatottsága folyamatos, azaz egymás után jönnek a vevők. Amikor betérek a boltba, a középkorú, rövid hajú, szemüveges eladónő észre sem vesz, mert éppen a vevőket szolgálja ki, ezért már csak később üdvözöl, és ajánlja fel a segítségét.
A boltban bioélelmiszereket, speciális vizeket, bioivóleveket, gyógyteákat, gyógynövényes kozmetikumokat és táplálékkiegészítőket lehet kapni. Mindegyik fajta termékcsoportból van egy kicsi, ami azt jelenti, hogy speciális termékek nem nagyon vannak, bár a speciális vizek, a növényi alapú tejek és a gyógyteák kínálata elég széles, ezek miatt érdemes betérned az üzletbe.

Kezdjük is mindjárt a vizekkel: kapható itt Tündérvíz, Dr. Szalay Füredi Ionos víz, Pi-Víz, Kaqun, Oximix és L-Karnitin tartalmú vizek is. Ez utóbbiak sokféle gyümölcsízben kaphatók, és a feladatuk a zsírégetés megnövelése, ebből következően a fogyókúrázók tudják elsősorban használni. A l-karnitin feladata, hogy a szervezetben elraktározott zsírt elszállítsa a sejtek azon pontjaira, ahol azok energiaként tudnak azonosulni, vagyis elégni. Ezt az anyagot a szervezet is elő tudja állítani, de csak nagyon kismértékben, magyarul be kell vinni a szervezetbe. A legfontosabb l-karnitin forrást a vörös húsok és állati eredetű ételek jelentik. Ez az anyag nemcsak a fogyásban segít, hanem energiával látja el a testet, tehát kevésbé fáradsz el. Ha netalán vegetariánus vagy, akkor ezt az anyagot nem tudod bevinni a szervezetedbe, ezért jól jöhet a számodra ennek a fajta víznek a fogyasztása, mert így nagyon egyszerűen hozzájuthatsz. Persze ez a lehetőség nemcsak a vegák számára érvényes, hanem mindenkinek. Ráadásul ez a víz nem tartalmaz színező-és egyéb adalékanyagokat, tehát tiszta és kiváló minőségű.
A korábban felsorolt vizek mind lúgos kémhatásúak, tehát méregtelenítik és több energiával látják el a testet. Ezeket a vizeket a bejárattól balra találod meg a földön, többnyire  kétliteres pillepalackban.
Ha már az italoknál tartunk, akkor érdemes megemlítenem a Dr. Steinberger ivóleveket is, de ezekből csak alig pár fajta kapható itt az üzletben. Ezek is a bejárattól balra kaptak helyet.

A növényi alapú tejitalok kétféle formában kaphatók itt: folyékony és por állapotban, utóbbi nagyobb mennyiséget tartalmaz, ennek megfelelően drágább is. Amúgy sem olcsóak ezek az italok, kb. 500-600 forintba kerülnek, attól függően, hogy milyen gabonából készültek. A folyékony italok rizsből, szójából, zabból, míg a porok rizsből és kókuszból készülnek. Ezek szintén a bejárattól balra találhatók.

A teákat az eladói pult mögötti polcokra helyezték, tehát ezeket az eladónőtől kell kérned. Filteres és szálas változatban egyaránt kaphatók. Míg a filteres változatot a Herbária Patikája és a Mecsek teakeverékek, addig a szálas változatot a Mama Gyógynövényei sárga zacskós teái és a Mecsek gyógyteakeverékei képviselik. Ezek közül a Mama Gyógynövényei a legolcsóbb, mert az csak egykomponensű teákat forgalmaz, ebből viszont eléggé sokféle kapható itt az üzletben.

Kozmetikai és gyógytermékek is kaphatók elég korrekt választékban, például száj-és fogápoló termékek, D'Oliva termékek, Dr. Immun hajápoló termékek (hajszesz, hajbalzsam, hajápoló olaj), Sába termékek (intimszappanok, síkosító, borotválkozás utáni gél, sampon, tusfürdő, gyermekfürdető), lóbalzsam, sósborszeszes masszázsolaj és Szent Lukács gyógyolaj. Ez utóbbi termékkel itt ebben az üzletben találkozom először (aztán később Szegeden is láttam), tehát nem mindenhol kapható, vagy csak én nem figyeltem oda. Többféle probléma gyógyítására is használják, például reumás fájdalmak, ízületi gyulladások csökkentésére, rovarcsípések okozta viszketés enyhítésére, kis felületű égési sebek kezelésére, pattanások, herpeszek gyógyítására és korpás fejbőr kezelésére.

Szintén újdonság számomra a fentebb említett Sába termékcsalád is, mert korábban ezzel sem találkoztam még semmilyen drogériában. Az üzletben található prospektuson viszont az áll, hogy drogériákban, bioboltokban, gyógyszertárakban és az Auchan hipermarketekben is kapható, de ennél többet erről a termékcsaládról nem sikerült kiderítenem.

A Dr. Immun hajápoló termékeivel is itt találkozom először, azóta több hasonló üzletben is láttam ilyen termékeket. A lényeg az, hogy ezek a termékek különböző gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek segítenek megállítani a hajhullást, vagy éppen a fejbőr korpásodását, zsírosodását, illetve a töredezett, száraz hajon is segítenek. A samponok 1100 és 1200 forintba, míg a hajszeszek 2500 forintba kerülnek.

A D'Oliva termékekről már többször beszéltem a korábbi boltmustrák során. A lényeg az, hogy ezek a termékek (tusfürdő, sampon, arc,-kéz-, szemránc-, lábkrém) olívaolajat tartalmaznak, amelyek hidratálják a bőrt, ezáltal gátolják az öregedés folyamatát. A termékek eredeti olasz olívából készülnek Németországban.Itt a fitotékában én csak krémeket láttam, de lehet, hogy azóta a többi termékük is kapható itt.
A szájápolási termékek közül Lacalut fogkrém, cserszömörcés szájvíz és cserszömörcés foggél kapható, utóbbi kettőt a Herbária Patikája forgalmazza.
A sósborszeszes masszázsolaj a visszeres láb kiváló gyógyszere, amit egyszerűen csak bele kell masszírozni a problémás területbe. 

Most akkor lássuk az élelmiszereket, amelyeket jórészt a bejárattól jobbra található polcokon helyeztek el, kivéve a magvakat és a tésztákat, mert azok a bal oldalt vannak, de ezekből nincs túl sok fajta. Tészták közül elsősorban tönkölyöseket lehet kapni.
Lisztek közül sincs sokféle: csak tönköly-, rizs-és kukoricaliszt kapható, illetve a lisztérzékenyek számára külön gluténmentes változat is kapható.
Étolajok közül csak ligetszépe és mákolaj kapható, ami megintcsak nem sok.
Ha már a lisztérzékenyeket említem: az ő részükre a speciális liszten kívül kapható még többféle Cornito tészta is, de ezek csak levesbetétek. Kaphatóak még Fe-Mini termékek is, de csak kenyérpor és nagykocka-tészta. Ezek a termékek fenilketonuriás (PKU) betegek részére kifejlesztett tej-és tojásmentes élelmiszerek, amelyek glutént sem tartalmaznak, tehát lisztérzékenyek is ehetik. Sajnos, ezek a legdrágábbak az összes diétás termék közül, ráadásul a kenyérpor nagyon kis adag. Ezen kívül még fogyaszthatják a rizslisztet is, mert az sem tartalmaz glutént.
Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak az üzlet a xilites termékeket (édesítőszer, fogkrém) és a steviát, vagy más néven jázminpakócát ajánlja.
Több helyen is említettem már a stevia édesítőszert, amely egy valójában dél-amerikai gyógynövény, ami természetes édesítő-és tartósítószer egyben. Használata cukor-és vesebetegeknek, candidásoknak, fogyókúrázóknak is erőteljesen javasolt. Nemcsak azért mert egyensúlyban tartja a vér inzulin-és koleszterinszintjét, hanem azért is, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal a levele. Mellékhatása nincs, tehát bárki használhatja.
Vegetariánusok részére a fenti élelmiszerek mellett néhányféle növényi pástétom is kapható, a fűszereket pedig a Himalája kősó képviseli, amely lúgosító hatású.

Végezetül néhány szó a táplálékkiegészítőkről is essék, amelyek az eladói pult mögötti polcokon kaptak helyet. Lényegében ezek ugyanazok,amit a többi hasonló boltban is kapni - tehát vitamin-és ásványi anyagokból tabletták, lúgosító program, búzafűlé, ginzeng kapszula és kivonat, továbbá Bálint-cseppekből többféle. Ez utóbbiról annyit kell tudni, hogy magyar termék, és hidegen sajtolt növényi olajokból készült, amelyeket étkezések előtt kell bevenni. Sokféle betegségre jó, mint például vérszegénység, emésztési problémák, pajzsmirigybetegségek, méregtelenítés, zsírégetés, veseproblémák, hajhullás, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint, ízületi gyulladások, allergiák, alvászavarok, nőgyógyászati problémák, stb. Az üzletben található prospektus röviden bemutatja azt, hogy melyik termék milyen panaszra való, de az eladó is tud segíteni, főleg miután csak ő szolgálhatja ki ezeket a termékeket.
Ha már az olajokat említem: az eladói pulton illóolajok is kaphatók, de ezekből nincsen túl sok, és nem is annyira drágák, bőven 1000 forint alatt vannak.
A bolt egyébként hétköznap délutánonként ötig nyitva tart, honlapjuk egyelőre nincsen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése