2011. december 25., vasárnap

Boltmustra: Mia Feng Shui és Natúrbolt Szombathely Rákóczi F. u. 68.

Annak ellenére, hogy az üzlet nevében szerepel a bűvös feng shui szócska, ne számíts arra, hogy ebben a boltban feng shui kellékeket fogsz találni, ugyanis ez egy biobolt elsősorban. Jó, de akkor miért szerepel benne a feng shui elnevezés - kérdezheted ezután, és ez egy abszolút jogos kérdés. 
A válaszom erre az, hogy a tulajdonos Polákovics Marietta természetgyógyász feng shui tanácsadóként is működik egyben, tehát ha szeretnéd a lakásodat/irodádat/üzlethelyiségedet a FS elvei alapján berendezni, akkor keresd őt a honlapján megadott elérhetőségeken.
Ha megnézed a honlapot, akkor észreveheted, hogy ez nemcsak a tulajdonosnő honlapja, hanem a Harmónia Egyesületé is, amely a szombathelyi illetőségű természetgyógyászokat/alternatív gyógyítókat fogja egybe és támogatja. Mindez azért jó, mert így egy helyen informálódhatsz a különböző gyógymódok hatásairól és egyben a megfelelő szakembert is megtalálhatod hozzá, de csak Szombathelyen.
Azért tettem eme kitérőt, mert a Mia Feng Shui már nemcsak a Rákóczi utcában várja a vásárlókat, hanem a vásárcsarnokban is nyitottak üzletet kibővülve a Tudatalatti Egészség Stúdióval, ahol Bach virágterápiával, feng shui tanácsadással, grafológiai tanácsadással, földsugárzás méréssel, aurafotózással, gyógynövényes krémek elkészítésével, reform főzőiskolával, ayurvédikus masszázzsal, fülgyertyázással, kronobiológiai elemzéssel, rajzelemzéssel és tarot sorselemzéssel várják a látogatókat. Én még a vásárcsarnokban levő üzletet nem láttam, de bizonyára fel fogom keresni, ha megint Szombathelyen járok.

A hely effektíve kint van a halálba, a Szent Gellért utcai kereszteződéstől délre, egy csendes kertvárosi utcában, ahol még autó sem nagyon jár. Amúgy Szombathely városa is olyan, mint egy szanatórium, sehol nincs zaj és tömeg, minden optimális, ami komoly felüdülést jelentegy nagyobb városból érkezőnek.
Megmondom őszintén, engem megtévesztett ez a nagy csend, azt hittem, hogy megszűnt az üzlet, de tévedek, a bolt pontosan azon a helyen van, ahol az interneten kapott cím megjelöli.
A Rákóczi utca 68-as szám alatt található fehér színű családi ház nem túl nagy, de lehet, hogy csak a felszínesen látom így. Ebben a házban lakik a tulajdonosnő is a családjával a hátsó lakrészben, míg az üzlet az utcafronton kapott helyet.
Fiatal, törékeny, szőke nő fogad az üzletben, aki kedvesen sziát köszön, és felajánlja a segítségét, de én csak nézelődöm.
Érdemes is nézelődni, mert bátran állíthatom, hogy ez talán az ország legszebben berendezett és legbarátságosabb bioboltja. Nekem elhiheted, mert sok ilyen üzletben jártam szerte az országban, és némelyik üzlet igencsak sterilitást sugárzott.
Nos, a Mia nem: az üzletet ugyanis gyönyörű sötétbarna fából készült szekrényekkel rendezték be, a tetejükön pedig kézzel faragott táblácska jelzi, hogy éppen milyen típusú termékcsoportot rejt az adott szekrény, vagy polc. Az üzlet hátsó részében található polcok vázát vörös színű nyers téglából rakták ki, míg a falakat mindenütt fehérre meszelték.
Valószínűleg többen egyetérthetnek a fenti állításommal, mert a déli órák ellenére több vásárló is betér az üzletbe ezen az igencsak kihalt környéken. Mielőtt belépek a boltba, az udvaron biciklit toló fiatal lánnyal találom magam szembe, akiről úgy érzem törzsvendég itt, míg a boltban fiatal pár nézelődik meglehetősen hosszan, ami megintcsak jó jel.

Mint említettem, bioélelmiszerek kaphatók itt elég széles választékban, de ez még nem minden: a bolt ugyanis szépségápolási-és gyógytermékeket is árul nemcsak felnőtteknek, de pici babák, illetve gyerekek részére is.
Ehhez képest az üzlet könyvválasztéka meglehetősen csekély: mindössze egy hosszú polcot foglalnak el közvetlenül a bejárat mellett jobbra. A könyvek értelemszerűen reformtáplálkozással, természetgyógyászattal, spiritualitással foglalkoznak, de ez nem is lehetne másként egy bioboltban.

A bioélelmiszerek közül gyakorlatilag az összes termékcsoport kapható, tehát: lisztek (árpa, barna rizs, búza, Graham, tönköly, burgonya, csicseriborsó, durum, Ezékiel, hajdina, köles, kukorica, rizs, szója), olajok (búzacsíra, dió, lenmag, napraforgó, földimogyoró, tökmag, szőlőmag, kapormag, kendermag, kókusz, kukoricacsíra, ligetszépe, pálma, petrezselyem, sárgabarackmag, szezámmag, szója), ecet, tészták mindenféle formában durumból, rozsból és tönkölyből, üveges zöldfűszerek, húspótlók (burgonyafasírt, zakuszka, padlizsánkrém, gabonafasírtpor többféle ízben, zabfasírtpor, többféle növényből készült szendvicskrém, gabonarúd, szójavirsli, növényi zsír, búzafasírt), Piszkei Öko Pékség péksüteményei (ezekből nincs túl sok féle), egészséges nassolnivalók (kekszek, kölesgolyó, buláta, többféle ízben, aszalt gyümölcsök, müzliszeletek), magvak, továbbá diétás élelmiszerek.

A diétás élelmiszerek a cukorbetegek és a lisztérzékenyek részére készültek, és meglehetősen korrekt választék van belőlük. Különösen az utóbbi betegeknek ajánlhatom e helyet, mert az alapvető termékcsoportokat itt meg tudják venni. Például elég sokféle tészta, többféle levespor és keksz, általános lisztkeverék, kenyérliszt, piskóta-, palacsinta-, pizza-, galuskapor, továbbá sós rágcsálnivaló is kapható gluténmentes változatban. Ezeket a termékeket a bejárattól jobbra található polcokra tették, míg a diabetikus termékeket a bejárattal szemben hátra.
A cukorbetegek számára többféle diabetikus csoki, tészta és lisztkeverék kapható.

Italok terén is széles a választék: nagyon sokféle gyógytea, többféle speciális víz (Dr. Szalay, Füredi ionos, Alpok Aqua lúgos víz, Atlantis lúgos víz, Füredi Vitalion, lúgos csepp, Salvus Tündérvíz, Előpataki gyógyvíz), növényi tejitalok (zab-, rizs-, kukorica-, szójaitalok többféle ízben), biokávé, kombuchaital többféle ízben, többféle, zöldség-és gyümölcslé rostos ital, illetve szörp formájában.
A gyógyteák elsősorban szálas kivitelben kaphatók, és a Mama Gyógynövényei márka forgalmazza őket kis sárga zacskókban. A teákat fonott kosarakban tárolják fajtánként, ami nagyon egyedi megoldás, ilet még soha sehol sem láttam. Meglehetősen sokféle tea kapható ebből a fajtából, ráadásul elég olcsón, szóval érdemes bespájzolni belőlük.
Ami újdonság: az üzletben többféle őrségi biopálinka, illetve biobor is kapható. Mondjuk a biobor az nem is akkora újdonság, de őrségi pálinkát még sehol sem láttam eddig. Igaz, hogy az Őrség nincs is ide olyan messze, mindössze 50-60 kilométer helységtől függően.
Ezek a szeszesitalok hasonlóak, mint a boltban kaphatóak, csak éppen a biováltozat esetén nem permetezik a gyümölcsöket vegyszerekkel, továbbá adalékanyagokat sem tartalmaz egyik termék sem. Ennek megfelelően ezek az italok meglehetősen drágák, de ez az üzlet nem a tablettás boros/sarki kocsmás kategória.

Az üzlet nemcsak élelmiszerekkel és italokkal járul hozzá az öko/bio életmód kialakításához és fenntartásához, hanem környezetbarát kozmetikumok és tisztítószerek forgalmazásával is.
A kozmetikumok közül olyan márkákat találhatsz meg itt, mint például a D'Oliva (samponok, tusfürdők, krémek, borotválkozás utáni balzsam, fürdőgolyó, fürdősó, folyékony szappan), Logona (sampon) Tulasi (sokféle sampon és testápoló, többféle masszázsolaj, szappanok, tusfürdők), Faith In Nature (sampon, testápoló), Nesti Dante (sokféle kézzel készített szappan), BioBaby (baba-mama termékek).
Ezenkívül kapható még striakrém, többféle masszázsolaj (karcsúsításra, narancsbőrkezelésre), továbbá gyógykenőcsök mozgásszervi panaszokra.
Biotisztítószerek közül mosószóda, mosódió (héjas és folyékony kivitelben), folttisztító és öblítőszerek kaphatók. Elsősorban az Alma Win és az Ecover márka forgalmazza őket, de a mosódiót a magyar Kata Boltja szállítja Sopronból.
Az üzlet minden hétköznap 17 óráig, míg szombaton 12 óráig tart nyitva. A boltnak honlapja is van, ahonnét online is megrendelheted a legtöbb terméket, úgyhogy a vásárláshoz nem kell szombathelyinek lenned.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése