2012. február 26., vasárnap

Boltmustra: Édesvíz ezoterikus könyvesbolt és Sweetwater (azaz Édesvíz) Café Budapest VI. Teréz krt. 45.

Ez az üzlet az egyik hazai vezető ezoterikus könyvkiadó, az Édesvíz Kiadó hivatalos könyvesboltja, ami azt jelenti, hogy itt az összes újonnan megjelenő, a kiadó által megjelentetett könyvet lehet kapni, de ugyanakkor a konkurens Bioenergetic Kiadótól is szép számban árulnak könyveket, ugyanakkor a Mandala-Véda Kiadó munkái is kaphatók.
Az Édesvíz által megjelentetett könyvek állandó 25%-os kedvezménnyel kaphatók itt, de egyébként is mindig akciókkal várnak, úgyhogy ha Pesten laksz, akkor mindenképpen nézz be! Persze az sem baj, ha messze laksz a fővárostól, mert a házhoz szállítás az ország minden szegletébe elfuvarozza a megrendelt termékeket. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy felmész az Édesvíz Kiadó honlapjára  és a webáruházból  megrendeled azt, ami érdekel.
Korábban a könyvesbolt a VIII. kerületben működött a József krt. 26. szám alatt, a Rákóczi tér és a Blaha környékén, de tavaly nyáron elköltöztek a mostani helyükre, a Nyugati Pályaudvar mellé.
Én a József körúti üzletben is többször megfordultam, ezért bátran mondhatom, hogy az üzlet hatalmas változáson esett át: a mostani berendezés sokkal barátságosabb, ráadásul egy kis kávézóval is kibővült a hely, ami azt jelenti, hogy ha netán eleged van a rohanásból, és megpihennél egy kicsit, akkor legyen hová betérned.
Persze a kávézó nemcsak az ezotéria iránt érdeklődőket várja, hanem bárkit, aki szeretne meginni egy kávét, vagy egy üdítőt, esetleg enne egy szendvicset. Szesz-és dohányipari termékeket viszont nem árulnak itt, mondjuk ez egy ilyen spirituális helyen több, mint furcsa lenne.
A kávézót mindjárt a bolt előterében találod, a bejárati ajtóval szemben pedig ott a pult, amelyen keresztül a kiszolgálás történik. A személyzet barátságosan köszönt minden betérőt, tök mindegy, hogy a kávézóba tart-e, vagy a könyvesboltba. Amúgy a kávézó területe nem túl nagy, de mégsincs zsúfoltság, csak alig pár ember ücsörög az asztaloknál. A betérők nagy része amúgy is inkább a könyvek iránt érdeklődik.
Ha már a könyveket emlegetem, azok a hátsó részben kaptak helyet, amely jóval nagyobb a kávézó területénél. A könyveket vagy a sötétbarna színű faltól falig polcokon, vagy a helyiség közepén található szigetszerű polcokon helyezték el. Utóbbi helyeken találhatók az újdonságok, illetve a kiemelt fontosságú könyvek.
A hagyományos könyvesboltokhoz hasonlóan az itt kapható könyveket is kategóriákba rendezték, mint például asztrológia, számmisztika, tarot, jóslás, pszichológia, gyógyítás, stb. Az ezotéria ugyanis nem homogén műfaj, hanem nagyon is sokféle arca van, ráadásul az emberek érdeklődése is eltérő az ezotérián belül: van, akit az alternatív gyógyászat érdekel jobban, van, akit az asztrológia, vagy a tarot, stb.
Szóval jó ha van egy útjelző az ezoterikus könyvesboltokban, hogy mit hol találsz. Itt az Édesvízben a kategóriákat kis fehér címkéken felirat jelzi az adott polcokon, az újdonságokra pedig egy nagy táblával hívják fel a figyelmet.
Azonban a kategóriák sora itt még nem ér véget, ugyanis vannak olyan írók, akiket nem lehet csak úgy felcímkézni, hogy akkor ő most jós, vagy asztrológus, ráadásul akkora ezoterikus életművet hoztak össze, hogy ők már külön csoportokat képviselnek. Ilyen például Müller Péter, Szepes Mária, Kurt Tepperwein, vagy Osho, akiknek az összes műve itt megvásárolható, ráadásul az ő könyveik a hely előterében kaptak helyet, mint kiemelt fontosságú szerzők.
Szintén teljes választékban hozzáférhetők itt a Titok Tanítóinak Könyvtára című sorozat kötetei, amelyek a Titok című könyvben szereplő vendégek önálló munkáit tartalmazzák természetesen magyar nyelven.
A könyvsorozat tovább bővül, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni az újabb megjelenéseket.
Egyébként a legtöbb kategória is eléggé széles könyvválasztékot tartalmaz, különös tekintettel a pszichológiai könyvekre.
Mondjuk az alternatív gyógyászattal és egészséges étrenddel kapcsolatos könyvek némileg kevesebben vannak, de ezek nem is tartoznak olyan szorosan az  ezotéria világához.
A boltban  nemcsak könyvek kaphatók, hanem tarot-és egyéb jóskártyák, illetve cd-k és dvd-k is, de ezekből jóval kisebb választék, mint a könyvekből. Éppen ezért helyezték őket a bolt leghátsó részébe egy zárt vitrinben, tehát ezeket már csak eladói segítséggel vásárolhatod meg.
Jóskártyák közül leginkább Doreen Virtue kártyáit láttam, illetve a Hicks házaspár Kérd és megadatik kártyáit, de ez utóbbiakról nem tudok igazából semmit. Gondolom, hogy az ugyanilyen című könyv alapján készült.
Szintén újdonság számomra az Atlantisz angyalai jóskártya, amely 44 lapból áll, ami egyenlő az egykori Atlantiszi Birodalom rezgésszámával. Erről sem tudok többet, csak annyit, hogy valamivel több, mint 3000 forintba kerül.
Cd-k közül elsősorban Sri Chinmoy meditációs cd-it kapni, illetve Kövi Szabolcs lemezeit, dvd-k közül pedig Eckhart Tolle, A. J. Christian és Müller Péter munkáit láttam.
 Ezek a dvd a fentebbi szerzők már meglévő műveihez kapcsolódnak, azokat egészítik ki. Például az A. J. Christian dvd a Teljesség könyvsorozathoz készült, és elsősorban fotógaléria található rajta.
A Müller Péter dvd a Benső Mosoly című könyvhöz készült, amelyen a Mester a könyv meditációs gyakorlatait mutatja be saját magán.
Az Eckhart Tolle dvd a skóciai Findhorn-hoz kapcsolódó lelki gyakorlatot mutatja be, amely így  filmen sokkal nagyobb erejű, mint könyvben olvasva, legalábbis szerintem.
Ugyancsak kapható az A. J. Christian nevével fémjelzett Talen könyv+táblák, amely igazából nem jóskártya, bár hasonlóan működik, de mégsem mondja meg a jövőt, inkább a jelenlegi helyzetedre mutat rá más szemszögből. A Talen válaszait meglehetősen nehéz értelmezni, mert eléggé rébuszokban beszél, de ahogy így visszatekintek az életemre, rá kellett jöjjek, hogy a táblák igazat mondtak.
Tarot kártyák közül én csak a Szepes Mária által megalkotott Dimenzió Tarot-ot láttam, mást nem. Persze ez még változhat, és érkezhet több fajta tarot pakli is az üzletbe.
Az is különbség az előző üzlethez képest, hogy itt a Teréz körúti boltban kényelmes fotelek is várják az olvasókat, tehát le tudsz ülni egy kicsit olvasgatni. Annyira nincs akkora embertömeg a boltban, hogy ne lenne üres hely...
Ha már az embereket említem: általában 4-5 ember mindig szokott nézelődni, olvasgatni a boltban, többségük 30-40-50 év közötti hölgy, de persze néha egy-egy úr is betéved. Diákok is jönnek, de ők azért ritkábban, bár lehet, hogy csak én jártam rosszkor ott.
Az üzlet korábbi személyzete a mostani helyen is tovább dolgozik, legalábbis az egyik hosszú hajú fiatal nőre biztosan emlékszem, de két fiatal srácot is láttam. Különösebb gond nincs velük, úgy láttam segítőkészek a kiszolgálásnál.
Az Édesvíz Könyvesbolt jóval több egy hagyományos könyvkereskedésnél, ugyanis egyben szellemi műhelyről is van szó, ahol különböző előadásokat is tartanak, némi belépődíjért cserébe. Ha érdekelnek ezek a programok is, akkor nézd meg az Édesvíz Kiadó honlapját, ahol megtalálod az aktuális előadások időpontjait.
Már csak azért is érdemes ellátogatnod erre a honlapra, mert van egy nagyon színvonalas magazinjuk, ahol különböző ezoterikus cikkeket olvashatsz, amelyeknek egy része kapcsolódik az általuk megjelentetett könyvekhez. Ha szeretnél értesítést kapni a magazin újonnan megjelenő cikkeiről, illetve a könyvújdonságokról, akkor van az oldalon egy Facebook like box, azon nyomj egy "Tetszik-et", és máris kapod a faladra a friss híreket.
A bolt egyébként hétköznaponként este hétig, szombatonként pedig 15 óráig tart nyitva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése