2012. április 8., vasárnap

Boltmustra: Kakukkfű Biotéka Eger Bajcsy-Zsilinszky u. 11.

Az egri Bajcsy-Zsilinszky utcát nem nehéz megtalálni: egyszerűen fordulj jobbra a sétálóutcáról a főiskola után, az lesz a Bajcsy. Az üzlet meglehetősen közel van a Dobó térhez, egy ódon barokk házban. Kirakat nincs, viszont nagyon egyedi festett cégérük van az ajtó mellett. Ilyen festményjellegű cégért eddig még nem is láttam, bizonyára festőművész készítette.
A tök üres üzletben egy fiatal, udvarias eladónő fogad, aki a segítségét is felajánlja, de én csak nézelődöm. Ahhoz képest, hogy a bolt nem túl nagy elég sok minden kapható. Lehet, hogy ennek a viszonylag nagy belmagasság az oka, nem tudom.
Elsősorban reformélelmiszerek kaphatók, de gyógy-és kozmetikai termékek is vannak, csak ezekből nem olyan széles a választék. A teakínálatra sem lehet panasz, mert sokféle gyógytea kapható filteres és szálas válatozatban egyaránt, de gyümölcsteákat is láttam.

A bejárattól balra helyezték el a magvakat, a tejpótló italokat, a fűszereket, a pástétomokat, a konzerveket, az olajokat, és az eceteket, amelyek mind biotermékek.
Magvakból elég korrekt a választék, a tejpótlók pedig por formájában kaphatók, amelynek az a nagy előnye, hogy a dobozban egyszerre több adagnyi található meg. Jelenleg kukorica-, zab- és szójaitalokhoz juthatsz hozzá, amelyeket lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.
Fűszerekből meglehetősen sokfélét láttam, ezek jórészt kis nájlonzacskókban kaphatók, de fűszernek számít még a ketchup és a méz is. Utóbbiból többféle is kapható itt az üzletben, míg ketchupból csak egyfajta van.
Pástétomokból is van többféle, amely kifejezetten vegáknak való, mert húsmentes, szóval ők sem maradnak ki a jóból.
Olajokból is nagyon sokféle van, például paprikamag-, lenmag-, kendermag-, dió-, máriatövis-, ligetszépe-, kukorica- és szőlőmagolaj. A gluténmentes étkezéshez a kukoricaolajat biztos, hogy lehet használni, a többit nem tudom. Kérd az eladó segítségét, ha diétázol.

Szintén a bejárattól balra találhatók a kozmetikumok, amelyek közül többféle Dabur ayurvédikus fogkrémet, a Herbline ayurvédikus termékcsalád arc-és testápolóit, Tulasi tusfürdőket, cserszömörcés szájvizet és többféle Aromax illólajat kapni.
Hátul az eladói pult mögött Alma-Win biotisztítószerek lapulnak, pl. folyékony mosószer, WC tisztító és ablaktisztító, de  nagy kiszerelésű mosószóda is van, utóbbi már magyar termék.

A bejárattól jobbra szintén reformélelmiszerek vannak, amelyeknek egy része diétás (vagyis cukorbetegek és lisztérzékenyek részére készült), de itt kaptak helyet a lisztek, tészták, hűtést igénylő élelmiszerek, folyékony tejpótló italok, na meg a sokféle tea.
A cukorbetegek részére az üzlet Xilovit édesítőszert, többféle diabetikus nápolyit és kekszet kínál, míg a lisztérzékenyek számára Schar kenyérlisztet, gluténmentes alaplisztet, többféle Barbara sütit és Pasta d' Oro tésztákat kínál. Mindez nem valami sok, de van egy táplálékallergia üzlet itt Egerben, a Jókai utcában, csak oda még nem volt alkalmam ellátogatni.
A hűtést igénylő élelmiszerek egy kis hűtőben találhatók, én tofut, szejtánt (búzahús) és szójafelvágottakat láttam.
A lisztek választéka egész korrekt, én rozs-, kukorica-, búza-, zabpehely- és sárgaborsólisztet láttam, amelyek közül a kukorica és a sárgaborsó gluténmentes diétában is felhasználható.
Tésztákból is sokféle kapható, amelyek elsősorban teljes kiőrlésű tönkölylisztből készültek és csaknem mindenféle formában kaphatók.

Teák közül meglehetősen sokféle kapható, pl. gyümölcsteák, zöldtea, rooibos, maté,  fehér tea, lapacho, továbbá gyógyteák is.
A Herbária Patikája és a Naturstar filteres  és a Mama Gyógynövényei szálas gyógyteáit leghátul keresd az eladói pult mögött, de a többi teafajta a bejárattól jobbra található. A választék mindhárom márkából korrekt. A Naturstar főként teakeverékeket forgalmaz, a Herbáriától viszont kapható keverék és monotea vegyesen. 
A fehér-, a maté-, a lapacho-és a rooibos teák szálas változatban kaphatók csak, bár a rooibosból van filteres is. 
Gyümölcsteák darabos és filteres változatban egyaránt kaphatók, utóbbiak közül a Teekanne és a Mecsek márkákat már nem kell bemutatni senkinek, viszont a Whittard of Chelsea egy ritkább fajta gyümölcsteamárka. A választék mindegyik fajta teából korrekt, vagyis se nem túl sok, se nem túl kevés.
Szálas teák közül még a Mecsek dobozos teakeverékeit kell megemlíteni.
Táplálékkiegészítők közül nincsen valami sok fajta, én algatablettákat és a Dr. Herz termékcsalád vitamintablettáit láttam. 
Az üzlet hétköznaponként este hatig, szombatonként pedig délután egyig tart nyitva. Önálló honlapjuk nincs, viszont van Facebook rajongói oldaluk, ahová folyamatosan töltik fel a kínálatot, és fotók is vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése