2012. június 10., vasárnap

Boltmustra: Varázsfű-fa biobolt és gyógynövény szaküzlet Budapest X. Kőrösi Csoma S. u. 6. Kőbánya

A hely Kőbánya központjában található, közel a Liget térhez, a helyi buszpályaudvarhoz és Kőbánya alsó vasútállomáshoz. Az egyik modern panelház aljában van ez a nem túl nagy területű üzlet, amelyet a nagy cégtáblája miatt már messziről ki lehet szúrni.
Annak ellenére, hogy kis üzletről van szó, a benne kapható termékválaszték meglehetősen korrekt, legalábbis az alapvető bio-és reformélelmiszereket, gyógytermékeket és táplálékkiegészítőket biztosan megtalálod itt, de olyan extra különleges dolgokra azért ne számíts.
Kétfős személyzet van: egy barna hajú, szemüveges és egy vörös hajú fiatal nő. Mindketten barátságosak, köszönnek, főleg a barna hajú, szemüveges hölgy, aki a segítségét is felajánlja, de én nem élek vele, mert csak nézelődni jöttem. Csak én vagyok az egyedüli nézelődő, bár időnként érkezik egy-egy vevő, de ők céltudatosan vásárolnak, és gyorsan elmennek.
Az üzlet felosztása meglehetősen egyszerű: míg a bejárattól balra helyezték el az élelmiszereket, jobbra pedig a teákat és a gyógytermékeket, az eladói pult mögé pedig a táplálékkiegészítők és a kozmetikai termékek egy része került.

Közvetlenül a bejárat mellett balra egy kis asztal áll, rajta különböző csokikkal, illetve egészséges rágcsálnivalókkal, bár ezekből nincsen olyan sok. Kicsivel hátrébb, de ugyanitt egy külön állványt állítottak fel az Oximix vizek számára, amelyek literes kiszerelésben kaphatók. Amikor ott jártam, akkor volt bőven ezekből a vizekből, és nem kapkodtak érte.
Szintén a bejárattól balra, de a másik sarokban egy külön polcra tették a magvakat és a liszteket. Mondjuk a magvakból közepes a választék, de a lisztekből meglepően sokféle van, például búza-, tönköly-, rozs-, Dr. Graham-, Kilófaló-, kukorica-, szója-, zabpehely-, köles-, gesztenye- szőlőmag- és Diabestar diabetikus lisztek. Ezek közül a kukorica-, a szója-, a köles- és a gesztenyeliszteket a lisztérzékenyek is beépíthetik a diétájukba, mert nem tartalmaznak glutént, a Kilófaló liszteket pedig a cukorbetegek is használhatják.
A bejárattól balra szemben látható fapolcokra helyezték az olajokat, a tésztákat, és a diétás élelmiszereket.
Olajok közül kapor-, kendermag-, lenmag-, búzacsíra-és napraforgóolaj kapható, tészták közül pedig elsősorban tönkölytartalmúakat tudsz itt vásárolni, de cukorbetegek részére Diabestar, lisztérzékenyek számára pedig Pasta d'Oro gluténmentes is kapható, de ezekből csak kevés van. Mondjuk a "normál" tésztákból sincsen valami hú, de sok.

Diétás élelmiszerek közül is elsősorban az alapdolgokat veheted meg itt, amelyek közül a liszteket, és a tésztákat már említettem, de ezenkívül a lisztérzékenyek számára még Barbara liszt, kenyér-és sütiporok, illetve pár fajta keksz és csoki kapható. Cukorbetegek számára  szintén ugyanezek érhetők el diabetikus változatban. Az élelmiszeres polc tetején pedig dobozos szója-és kukorica ízű italporok láthatóak, amelyeket szintén fogyaszthatnak a lisztérzékenyek.
Ugyanide tették a szálas gyógyteákat is, amelyekből elég sok van. Leginkább a Fitodry forgalmazza őket, de azért a Mama Gyógynövényei márkából is van azért pár fajta. 
A bejárattól jobbra helyezték el a teák egy részét - a filtereseket legalábbis - , amelyekből elég sok van, talán még több is, mint a szálas teából.

A Herbatrend teáknak külön állványt állítottak fel, ahol ezek a teák filteres és szálas változatban is megtalálhatók, kábé fele-fele arányban. Mellettük a földön Peridot gyógyvizek, amelyek literes kiszerelésben kaphatók, és lúgos kémhatásúak.
A filteres gyógyteák közül leginkább a Herbária Patikája van jelen az üzletben teakeverék formájában, de a Mecsek és az  Apotheke teakeverékei is elég komoly választékot képviselnek. A kínai teákból szintén elég sok van, viszont az osztrák Neuner's bioteáiból kifejezetten gyenge a választék. A különleges teák közül többféle zöld és rooibos tea is van, de lapacho-t és fehér teát is láttam.
A kozmetikai termékeket a masszázsolajok, a Varga, a Dr, Immun, a Naturland samponok, az Evelyne Cosmetics Q10-es és kecsketejes arckrémei, és a Dr. Kelen sósborszeszes és zsírégető géljei képviselik.


A táplálékkiegészítők és vitamintabletták az eladói pult mögött kaptak helyet közepes választékban.
Én ezek közül a Dr. Chen Patika fogyókúrás és egyéb (pl. immunerősítő, szív-és érrendszeri panaszokat megelőző, ízületerősítő, továbbá multivitamin) készítményeit, Supherb termékeket, Bálint-cseppeket, kolloidokat, aloe vera italokat, Bálint-cseppeket és bioaktív kékjódot láttam.
A Supherb egy izraeli származású cég, amely elsősorban különböző növényi kivonatokat készít tabletta formájában, de persze vannak vitaminjaik is, csak ezekből nem gyártják az összeset. Termékeik sötétbarna üvegben vannak, sötétzöld címkével, és itt a boltban elég széles választék van belőlük.
A bioaktív kékjódot pajzsmirigybetegségek esetén tilos alkalmazni, de egyébként is csak orvosi javaslatra szedhető az előírt mennyiségben.
Ezzel szemben viszont a Bálint-cseppek hidegen sajtolt olajkészítményei szabadon szedhetőek mindenféle problémára. Elég sokféle kapható belőlük szerencsére az üzletben, de mindegyik fajta termék más panaszokat enyhít. Nézz utána a termék hivatalos weboldalán , hogy melyikük mire jó.
Az üzlet hétköznaponként este hatig tart nyitva, szombati nyitvatartás viszont nincs. Van önálló honlapjuk is , de online vásárolni azt nem lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése