2013. február 2., szombat

Boltmustra: Omika biobolt, gyógynövény és pénzváltó Budapest XI. Bartók B. út 16.

Körülbelül fél évvel ezelőtt fedeztem fel ezt a helyet véletlenül, amikor a Bartók Béla úton sétáltam a Szent Gellért tértől a körtér felé. Amúgy a bolt a Gellérttől nincs nagyon messze, de könnyű elsétálni mellette, mert az ablakon és a bejárati ajtón is a "change" felirat virít, amitől könnyen pénzváltónak nézhetik a helyet.
Végül is, valóban lehet itt pénzt váltani, ugyanis a hely legtávolabbi sarkában valóban van egy pénzváltó hely, ahol szemüveges fickó várja az ügyfeleket.
A bioboltnak ugyanakkor külön személyzete van egy középkorú, szemüveges hölgy személyében, aki visszafogottan üdvözli a vevőket, de a segítségét legalább felajánlja. Azért ez nagy dolog ám itt Pesten. Sajnos, a hely tök üres, pedig a Bartók Bélán amúgy elég nagy forgalom szokott lenni, de ilyenkor télen inkább az Allee-ban melegedik a nép.
A hely mindenféle biotermékből széles választékban árul legyen az élelmiszer, kozmetikai termék, tea, vagy táplálékkiegészítő, úgyhogy érdemes benézni.
Miután egy elég régi bérházban található a bolt, ezért nagy belmagasság, a polcok pedig sok esetben faltól falig érnek, ezért a magasabb helyen levők áruk megvásárlásához segítséget kell kérned.
A bolt közepén több kis asztalka áll, rajtuk nagyméretű fonott kosarakkal, amelyekben ajándékcsomagok, lisztek (amaránt, feketeribizli, törökmogyoró, kókusz, gesztenye, mandula), rágcsálnivalók (vannak közöttük diabetikus és gluténmentes termékek is).
Amúgy az élelmiszereket a bejárattól jobbra helyezték el a hátsó fal mentén levő polcokon és meglepően széles választék található belőlük.
Vannak például olajok (dió, mák, máriatövis, ligetszépe, szőlőmag, búzacsíra, kókusz), lisztek (rozs, Graham, tönköly), lekvárok, amelyek között elég sokféle diabetikus is van.
Ha már a diabetikus dolgokat említem: kaphatók még diabetikus kekszek is a bolt közepén található kosarakban.
A lisztérzékenyek pedig választhatnak a gluténmentes lisztkeverék, a Mester Család ételporai (pudingpor, keksztekercspor), továbbá a Fe-Mini zsemlemorzsa közül. A fentebb már említett kosarakban található lisztek is mind gluténmentesek, úgyhogy bátran beépíthetők a lisztérzékenyek diétájába.
Az olasz ételek kedvelői bőséges választékot találhatnak a különböző eredeti olasz étolajok és ecetek közül, ugyanis ezekből rengeteg van. Ezen kívül még többféle növényi pástétom és tönkölytartalmú tészta is várja a vevőket.
Az ablak mellett van egy kis hűtő amelyben biomargarin, szójavirsli, szójakrémek, továbbá aloé vera és szűztea italok vannak. 
Italok közül sokféle gyógy-és gyümölcstea, különböző speciális vizek (Jászság Kincse, Kaqun, Tündérvíz, Mira, Hunyadi), továbbá biokávé kapható.
A vizeket a bejárattól jobbra az ablak mellett helyezték el, míg a teákat a bejárattal szembeni polcokra tették.
A gyümölcsteák kizárólag darabos változatban kaphatók a Mecsektől, míg a gyógyteák filteres és szálas változatban egyaránt megtalálhatók.
A filteres gyógyteák közül a vezető márka a Herbatrend, míg a szálas teák esetén a Herbária Patikája, de egyébként sokféle filteres kínai tea is van. Ugyanitt sokféle hennás hajfesték is megtalálható.
Ha már a hajfestékeket említem: a boltban elég széles választékban kaphatók kozmetikai termékek is a bejárattól jobbra, az ablak melletti polcon, például Dr. Immun samponok, bojtorján sampon és hajszesz, shea vaj, továbbá sokféle Biomed és Naturland gyógykenőcs.
A pulton pedig egy külön dobozban Armonia Helix Aspersa Csigacsoda termékek láthatók, többféle is, pl. arckrém, testápoló és kézkrém. Ezt a termékcsaládot sajnos még csak kevés helyen láttam, pedig biztosan lenne rá igény. A termékek a Helix Aspersa nevű tengeri csiga nyálkájából készültek, amely A, C, E és B vitaminokat is tartalmaz, de kalciumot és proteineket is. A lényeg az, hogy ezeket a hatóanyagok hidratálják és feszesítik a bőrt, ezáltal csökkentik a ráncokat és pigmentfoltokat.
A bejárattól balra a pult mögött találhatók a táplálékkiegészítők, amelyeket kérned kell az eladótól.
Elég széles a választék  ezekből is, például sokféle Zafír termékek és Bálint-cseppek. A Zafír termékek elsősorban különböző gyógyhatású növények kivonatait tartalmazzák kapszula formájában. Ezek többnyire szóló növények, de vannak emésztést javító és a bélflórát fenntartó keverékek is. Itt a boltban elég sokféle kapható belőlük, akárcsak a Bálint-cseppekből, amelyek tulajdonképpen hidegen sajtolt gyógyhatású olajok. Részleteket fentebb a honlapjukon találsz.
A hely hétköznaponként délután hatig, míg szombatonként délután kettőig tart nyitva. Van weboldaluk is, de online vásárolni nem lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése