2013. április 13., szombat

Boltmustra: Sas Gyógynövény-és Reformház Szeged Kálvin tér 2.

Sokszor mászkáltam ezen a környéken, de sohasem tűnt fel ez a hely a szomszédban levő Pingvin Patika miatt. Aztán egyszer csak egyik pillanatról a másikra felfedeztem Szeged legnagyobb bio-és gyógynövényszaküzletét, amely az Anna fürdővel majdnem szemben található, de a Centrum Áruház sincs innét messze.
A hely két szinten várja a vásárlókat: míg a földszinten találhatók a kozmetikumok, a táplálékkiegészítők és a gyógyászati segédeszközök, addig a galérián vannak az élelmiszerek és az italok.
Miután ennyire nagy helyről van szó, többfős személyzet van, illetve biztonsági őr is van az üzletben. Kedvező fekvésének köszönhetően elég sok érdeklődő, vásárló akad, főleg a földszinti részben. Az emeletre már kevesebben mennek fel, de azért adódnak ott is érdeklődők.

Az előtérben közvetlenül a bejárat mellett jobbra találhatók a samponok (Bánfi, Revalid, Dr. Chen, sokféle Tulasi), a nagy kiszerelésben kapható masszázskrémek, illetve a masszázsolajok (Aromax, Tulasi, Naturland).
Az előtérben a bejárattal szemben látható szigetszerű polcokon helyezték el a táplálékkiegészítők egy részét, a fogkrémeket (Lacalut, Elmex, Dabur ayurvédikus, szóval ilyen gyógyfogkrémeket), a hennás hajfestékeket, illetve a különböző kozmetikumokat is.
Táplálékkiegészítők közül én a következő márkákat láttam: JutaVit, Walmark, Vitaking, Dr. Chen, Béres, Pharma Nord. Mindegyikből elég sokféle van, akár a vitamintablettákról, akár a gyógynövények kivonatairól beszélünk. Adódnak lúgosító, illetve fogyókúrás termékek is.
A kozmetikai termékek közül én három márkára emlékszem: Eveline, Helia D, és D'Oliva, amelyek mindannyian széles választékkal vannak jelen az üzletben. Mondjuk a Hélia D-től elsősorban testápolók és samponok kaphatók, a D'Olivától arckrémeket és testápolókat láttam, míg az Eveline-től testápolókat, arckrémeket és sminkszereket is.

A földszint hátsó részében helyezték el a sokféle teát, illetve a gyógyászati segédeszközöket is.
Utóbbi egy külön helyiségben van, amelybe az utcáról is be lehet egyenesen menni. Ha vényre felírtak neked valamilyen eszközt, akkor azt itt be tudod váltani. Vásárolhatsz itt lúdtalpbetétet, sóinhalátort, szorítóharisnyát visszérre, csuklószorítót, parókasampont, vérnyomás-és vércukormérőt és mérleget is.
A teák közül mindenféle van akár gyümölcs-, akár gyógy-, akár valamiféle egzotikusabb teafajtát (pl. rooibos, zöld) keresel. A gyümölcsteákat a Herbária Patikája forgalmazza egyébként.
A filteres gyógyteákat a Herbária Patikája, a Mecsek, a Naturland, a Pannonhalmi, a Neuner's és a Herbex szállítja a boltba. Ezek mindegyikéből széles nagy a választék. A szálas teák közül a Herbária Patikája, a Mecsek és a Fitodry van jelen az üzletben szintén széles választékkal A teákat úgy helyezték el, hogy a filteres teák polca mögött vannak a szálasok, tehát jól meg lehet különböztetni őket egymástól.

Az emeleten mint említettem az élelmiszerek, illetve az egyéb italok vannak. Érdemes ide benézni, mert gyakorlatilag minden fajta ételnek, illetve italnak megtalálható itt a reform, illetve biováltozata, szóval itt alaposan be tudsz vásárolni. A diétázók sem fognak itt csalódni, mert mind a cukorbetegeknek, mind a lisztérzékenyeknek bőséges választék áll a rendelkezésére.
A polcokat a fal mentén jobbra, illetve balra helyezték el, továbbá fűrészfogszerűen is. Ez utóbbiak a lépcsőtől balra találhatók. A fűrészfogak elején jól látható felirat tünteti fel, hogy milyen fajta élelmiszerek találhatók azon a polcon, úgyhogy könnyen megtalálhatsz mindent. Az árakat is mindkét szinten jól láthatóan írták ki a polcokra. 
A diabetikus élelmiszerek a lépcső mögött, a főbejárattal egy vonalban helyezkednek el, míg a gluténmentes élelmiszerek éppen a helyiség másik végében vannak, tehát még csak össze sem lehet keverni őket.
A cukorbetegek részére kapható Diabestar és Kilófaló liszt, sokféle diabetikus csoki, nápolyi és keksz, na meg lekvár is akad.
Lisztérzékenyek számára sokkal szélesebb a választék, igaz hogy nekik sokkal szigorúbb szabályokat kell betartaniuk. A lisztérzékenyeknek többféle gluténmentes liszt (alapliszt, mandula, gesztenye, kókusz, szója), Cornito és Pasta d' Oro tészták, Barbara liszt és egész aprósütik, csokik, ételízesítő, a Mester Család készétel-porai (pudingpor, pizzaszósz, keksztekercspor), továbbá Fe-Mini termékek is (tészták, tojáshelyettesítő por) is a rendelkezésükre állnak. Érdekesség, hogy a Cornito és a Pasta d'Oro tészták külön-külön polcokon helyezkednek el, mert annyira sokféle van belőlük.

A több élelmiszer a kétféle speciális ételcsoport között kapott helyet. A liszteket (tönköly, rozs, fehér, búza, zabpehely), az olajokat (mák, búzacsíra, kukoricacsíra, máriatövis, dió, barackmag, szőlőmag, napraforgó, olíva) és a tejhelyettesítő italokat (kukorica, szója, zab, rizs) külön polcokon helyezték el (vagyis a fűrészfogakon), mert annyira sokféle van belőlük. Mondjuk az olajos polcon kaptak helyet az ecetek is.
A másik oldalon (vagyis a fűrészfogakkal szemben) kaptak helyet a magvak, a biokávék, kakaók és karobok. Érdekesség, hogy a kávék és cappucinok diabetikus változatban is kaphatók, tehát a cukorbetegek sem maradnak ki a jóból.
Többféle ganodermás kávét is lehet itt vásárolni, amely úgynevezett egészséges kávék, vagyis alig van bennük koffein. A ganoderma egy gombafajta, amelyet a Távol-Keleten már több ezer éve ismernek.
A ganoderma erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és lúgosító hatású is,szóval érdemes használni.
A hely hétköznaponként este hétig, szombatonként pedig délután egyig tart nyitva. Önálló honlapjuk nincs, de a központi tulajdonosnak, a Pingvin Patikának van, amit érdemes megnézni. Pláne, hogy online is lehet vásárolni onnét recept nélküli gyógyszereket, táplálékkiegészítőket, gyógyászati segédeszközöket.

Kapcsolódó olvasnivalók:

Kék Lótusz Biobolt Szeged Kölcsey u. 2.
Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet Szeged Csongrádi sgt. 9.
Gyógyír biobolt-gyógynövény Szeged Kereszttöltés u. 23/b Tarjánvárosban
Biofitt Egészségtár Szeged Mars tér 1. a buszpályadvar mellett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése