2012. augusztus 19., vasárnap

Boltmustra: Harmónia Reformház Pécs Árkád

A Harmónia Reformháznak van egy másik üzlete is a budapesti Árkádban, amelyet jóval korábban már bemutattam. A pécsi üzletben is gyakorlatilag ugyanazokat termékeket lehet kapni, mint Pesten, csak éppen az itteni üzlet területe valamennyivel kisebb, és akkora forgalom sincs, mint a fővárosban.
Az Árkádot nagyon egyszerű megtalálni, mert a pécsi távolsági buszpályaudvarral szemben van, de a Dzsámi felé vezető Bajcsy-Zsilinszky utcáról, illetve a Konzum Áruházzal szemben, a Rákóczi utcáról is van bejárat, szóval meglehetősen nagy helyről van szó, ahol rengetegen megfordulnak nap, mint nap.
A Harmónia Reformházat a legkönnyebben a buszpályaudvarral szembeni bejáraton keresztül közelítheted meg, miután az üzlet gyakorlatilag annak a szomszédságában található.
Azt nem mondhatnám, hogy a hely egy tipikus plázaüzlet lenne, ugyanis a többi üzlettel ellentétben ennek a boltnak nagyon szép, míves, fából faragott bejárata van, tehát már messziről meg lehet ismerni. Külön kirakat nincs, de minek is, hiszen kintről nagyon szépen belátni az üzletbe, tehát láthatod, hogy mit is árulnak itt.
Miután hétköznap délelőtt érkezem, ezért különösebben nagy forgalom nincs a helyen, csak alig-egy két nézelődő akad. A személyzetet egy barna hajú eladónő jelenti, de ő nem kommunikál a vevőkkel, csak hagyja őket nézelődni.
Amiért nagyon megéri eljönni ide az az, hogy bőven van mindenféle bio-reform-és diétás élelmiszerből választék, de a biokozmetikumok, illetve gyógytermékek hívei sem fognak csalódni.

A bejárattól balra az ablak alatt van egy hosszú polc, amelyen elég sokféle Dr. Steinberger és Pölz bioivólevek sorakoznak, de kézzel készített szappanok is vannak, amelyekből szintén elég sokféle van.
Az ablakkal szemben szintén balra van egy szigetszerű polc, amelyen sokféle fűszer, édesség, illetve félliteres bioivólé kapott helyet. Mondjuk ez nem a teljes kínálat, mert vannak még Sonnentor zacskós és Bio Berta üveges fűszerek, továbbá ivólevek a bejárattal szemben is.
A szigetszerű polc mögött is vannak polcok, amelyeken végig filteres teák láthatók a bejárattól balra egy hosszú folyosón. A tearajongóknak mindenképpen ajánlom a helyet, ugyanis meglehetősen sokféle filteres és szálas teát lehet itt kapni. Ráadásul a gyógyteákon kívül még elég sokféle gyümölcstea is van, továbbá többféle rooibos és zöld teát is vehetsz itt, de van fehér, lapacho és maté tea is.
A gyümölcsteák közül leginkább a meglehetősen drága London Fruit&Herb márka van jelen az üzletben, de elég sok Apotheke és Mecsek gyümölcsteát is láttam.

A filteres gyógyteák közül a vezető márka a Herbária Patikája, de a Pavel Vana teakeverékeket is elég széles választékban lehet itt kapni, a Mecsek filteres gyógytea-keverékeiből viszont csak pár fajta kapható. Ugyanitt vannak még szálas Sonnentor osztrák bioteák is, de ezekből sincs valami sok fajta.
A szálas gyógyteákat elkülönítették a filteresektől, és a bolt legtávolabbi sarkába helyezték, ami érthető is, hiszen ezek a legolcsóbb teafajták, míg a filteres teák ezzel szemben elég sokba kerülnek. Ráadásul ezeknek a szálas teáknak egy jó része egyszerű, márkajelzés nélküli, fehér zacskós tea. Ezekből van a legszélesebb választék, de a Herbatrend szálas gyógyteáiból is elég sok van. Ezzel szemben az Adamo-Fittből és a Mecsek gyógyteakeverékeiből nincs valami széles választék. Ugyanide tették a kifejezetten babáknak és pici gyerekeknek készült teákat is, amelyekből ismét csak sokféle kapható a Sonnentortól és az Apothekétől.

A filteres gyógyteák mellett, ahogy megyünk jobbra az üzlet leghátsó része felé, sorakoznak a lisztérzékenyek gluténmentes élelmiszerei, amelyekből -mint feljebb említettem-  elég széles a választék. Nassolnivalók közül a Barbara és a Schar van jelen a különböző desszertjeivel, de van sós perec is. Többféle gluténmentes liszt is van, továbbá a Mester Család készétel-porai (pizzapor, levespor, kenyérpor) is kaphatók, de nem teljes a skála. Azért az eladónál kérdezz rá, hogy a bolt kínálatából még melyik élelmiszereket, illetve italokat építhetsz be a diétádba.
A bolt leghátsó részébe helyezték el a liszteket (fehér, tönköly, rozs, gesztenye, szőlőmag, mandula, sárgaborsó) és az olajokat (búzacsíra, kendermag, szója, olíva, ligetszépe, máriatövis, szezámmag, kókusz), amelyekből ismét csak sokféle van.
 A bejárattól jobbra levő polcokon helyezték el a kozmetikai és gyógytermékeket, továbbá a kenyereket, az egészséges nassolnivalókat, illetve a cukorbetegek diétás élelmiszereit. Amíg a kozmetikai termékek elöl vannak a kassza környékén, addig az ételek hátrébb kaptak helyet, miután azok olcsóbbak.
A kenyerek mindannyian teljes kiőrlésű gabonából készültek, ezért jobban telítik a gyomrot, szóval akkora adag nem kell belőlük. Az egészséges nassolnivalók egy része aszalt gyümölcs, de vannak müzliszeletek is. Mondjuk ezeket magas szénhidráttartalmuk miatt cukorbetegeknek nem ajánlott fogyasztani, de nekik megvannak a maguk speciális élelmiszerei itt a boltban, méghozzá elég sokféle, például diabetikus csokik és nápolyik, de van diabetikus tészta, Dia-Wellness és Diabestar lisztek, többféle Dia-Wellness lekvár, továbbá olyan édesítőszerek, mint a stevia, xilit és nádcukor. Szerintem ez sok biobolt kínálatához képest már egész széles választék.

A kozmetikai termékek közül bátran állíthatom, hogy sokféle van, amelyek mind gyógynövénytartalmú biotermékek, szóval nemcsak ápolják hanem gyógyítják is a testet.
Itt van például a hölgyek egyik kényes pontja a haj, amely sokszor problémát szokott okozni vagy azért, mert töredezett, vagy azért mert a fejbőrrel kapcsolatos problémák kihatnak rá. Itt a Harmóniában inkább a fejbőr problémáit gyógyító samponok kaphatók, például a csalán sampon, illetve a Dr. Immun hajhullás elleni gyógysamponja.
A szájbetegségekre kiváló megoldás lehet az itt kapható Lacalut fogkrém, amely a fogínygyulladásra és a fogak hidegérzékenységére is kiváló.
A hölgyeknél még kényes pont a bőr szépsége és fiatalsága, azért, mert ők hamarabb kezdenek el öregedni, mint a férfiak, ráadásul tőlük jobban elvárják, hogy legyenek szépek, ápoltak. Mindebben segíthet a D'Oliva olívaolaj tartalmú kozmetikai termékcsaládja, amely hidratálja, és ezáltal ránctalanítja a bőrt. Sajnos itt az üzletben nem kapható az összes termékük, csak a különböző arc-és szemránckrémek.
Na, de sebaj, mert itt az üzletben megtalálod egy másik márka, a Dr. Organic legtöbb termékét, amelyek szintén bőrápolással foglalkoznak, ráadásul jóval sokrétűbb gyógyhatással rendelkeznek, mint a D'Oliva!

Először is gyártanak tusfürdőket, samponokat, testápolókat, bőrápoló krémeket, amelyeket itt az üzletben meg tudsz venni. Ez az egyik dolog. A másik dolog pedig az, hogy ezek a termékek méhpempőből, levendulából, aloé verából, olívából, rózsából és gránátalmából készülnek, de van E-vitamintartalmú változat is. Na, most az összes hatóanyagból külön-külön legyártanak mindenféle kozmetikai terméket, amit kicsit feljebb felsoroltam, de a flakonokon eltérő színnel jelzik azt, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz a termék, tehát tudsz választani.
Ugyancsak jelen van az üzletben a Coslys termékcsalád is elég sokféle termékkel, például samponok, tusfürdők, testápolók és arckrémek. A márka nem annyira ismert itt Magyarországon, én legalábbis csak pár üzletben találkoztam vele, például Szegeden, Győrben, illetve Pesten is néhány helyen. A francia eredetű termékcsalád gyümölcsös, illetve gyógynövényes összetevőkből áll, amelyek a mediterrán éghajlatot idézik. Semmiféle adalékanyagot nem tartalmaznak, úgyhogy allergiások is használhatják. A Coslys termékek egyébként egy üvegvitrinbe vannak bezárva, úgyhogy a vásárlásukhoz az eladó segítségét kell kérned.
A kifejezetten gyógyhatású termékek közül elég sokféle Biomed, Naturland és Naturstar gyógykenőcsöt lehet kapni, de van Dr. Kelen sósborszesz gél visszerek ellen, illetve anticellulitisz gél is.
Az ayjurvédikus gyógymód iránt érdeklődőknek is van egy jó hírem: a Harmónia Reformházban ayurvédikus fogkrémek, samponok és hajolaj is kapható, amelyeket az ayurvédia alapelvei szerint állítanak elő különböző gyógynövényekből. Az eladói pulton van még pár fajta Aromax illóolaj is.
A Harmónia Reformház nyitvatartása igazodik az Árkád többi üzletéhez, azaz hétfőtől szombatig este nyolcig, vasárnap pedig este hétig várják a vevőket. Önálló honlapot sajnos nem találtam tőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése